Donkere chocolade kan zelfs leiden tot het voorkomen van overgewicht en verhoging van HDL-cholesterol, hetgeen gunstige is voor hart en vaten.
Australisch onderzoek bevestigt dat pure chocolade gezond is voor het hart, althans voor mensen die een verhoogd risico hebben op hartziekten. De studie verscheen in het British Medical Journal. Dagelijks 100 gram pure chocolade met minstens 60% cacao eten, vermindert het risico op een hartaanval of een beroerte.
Vanwege de hogere concentratie cacao zit pure chocolade vol met verbindingen die goed kunnen zijn voor je hart, zoals flavonoïden. Flavonoïden zijn een soort polyfenolen, wat natuurlijk voorkomende chemicaliën zijn die in planten voorkomen.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Pure chocolade verhoogt het goede cholesterolgehalte
Dit komt omdat de cacao antioxidanten bevat die kunnen voorkomen dat er schade ontstaat door oxidatie.
Het eten van pure chocolade zou onderdeel moeten zijn van een verandering naar een gezondere levensstijl als je serieus bent over het verlagen van je cholesterol. Geef jezelf wat pure chocolade als beloning voor het eten van een gezond dieet, het verliezen van gewicht en het bereiken van je trainingsdoelen.
Soja-eiwit, blauwe bessen, avocado, bonen, appels en donkergroene bladgroenten zoals spinazie moet je meermaals per week eten. Voeg knoflook toe aan je gerechten. Het verhoogt de goede cholesterol en verlaagt de slechte cholesterol. Hetvoorkomt bovendien dat slechte cholesterol blijft hangen in de aderen.
Consumer Reports zei dat veiligere keuzes onder andere Mast Organic pure chocolade, Taza chocolade, Ghiardelli en Valrhona zijn. "Er zijn veganistische 'melkchocolaatjes' die de hoeveelheid cacao zouden verdunnen, en daarom theoretisch gezien lood en cadmium zouden bevatten die je binnenkrijgt," zei Hunnes.
Van de drie soorten chocolade (puur, melk en wit) is pure chocolade het gezondst, zeggen voedingsdeskundigen.
AH's beste keuze voor pure chocolade is de Delicata Reep pure chocolade Uganda 80%. Deze reep bevat: cacaomassa (uit Uganda), suiker, cacaoboter en natuurlijk vanillearoma. Het kost €2,19 voor 100 gram.
Chocolade is goed voor mij
Er is enig bewijs dat polyfenolen helpen de bloeddruk te verlagen en antioxiderende eigenschappen hebben. Een onderzoek uit juli 2020 van het Baylor College of Medicine, Texas, heeft gesuggereerd dat chocolade de bloedvaten van het hart gezond kan houden.
De theorie van de onderzoekers is dat de cacao in de chocolade en de bestanddelen die flavanolen worden genoemd en die daarin kunnen voorkomen, verantwoordelijk kunnen zijn voor de verbeteringen die worden waargenomen in bloeddruk en cholesterolwaarden. Ook zouden ze het risico op enkele negatieve veranderingen in het hart die kunnen leiden tot atriumfibrilleren, kunnen verlagen.
Pure chocolade zit boordevol belangrijke mineralen, waaronder ijzer, magnesium, zink, koper en fosfor . In uw lichaam worden deze mineralen gebruikt om factoren zoals immuniteit te ondersteunen (zink), kunnen ze helpen uw botten en tanden gezond te houden (fosfor) en dragen ze bij aan een betere slaapkwaliteit (magnesium).
Chocolade bevat veel magnesium, wat helpt bij het reguleren van uw cardiovasculaire systeem. Antioxidanten in chocolade helpen plaque uit de slagaders te verwijderen, wat het risico op hartziekten vermindert . Flavonoïden in chocolade kunnen de bloeddruk verlagen en uw algehele bloedstroom verbeteren.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Cacao bevat veel antioxidanten en vermindert het gehalte aan cholesterol en de kans op vaatwandontsteking. Daarnaast is cacao een natuurlijke bloedverdunner. Hierdoor is rauwe cacao een prima middel om in te nemen om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen.
De veiligste keuzes
Het bekendste merk waarvan Consumer Reports vond dat het lagere niveaus van zowel cadmium als lood bevat, is Ghirardelli. Het stond op de lijst met veiligere keuzes met twee van zijn repen: Intense Dark Chocolate en Intense Dark Chocolate Twilight Delight . Abinao Dark Chocolate van Valrhona stond ook op de lijst.
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Maar pure chocolade verlaagt de bloeddruk. 100% chocolade bevat geen toegevoegde suiker - maar het smaakt niet zoet en is niet noodzakelijkerwijs ieders smaak.
Pure chocolade , die veel cacao bevat, bevat veel minder suiker dan melk- of witte chocolade. De volgende tabel toont de hoeveelheid suikers in 10 gram chocolade, oftewel een standaardportie.
Wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid pure chocolade? De aanbevolen "dosis" is ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g , zeggen experts. Als u meer eet, consumeert u mogelijk te veel calorieën.
Starbucks Dark Chocolate-overgoten grahams, Mars Snickers en M&M's zijn geïdentificeerd als veilige keuzes met betrekking tot het gehalte aan zware metalen. Hershey's producten, inclusief hun melk- en pure chocolade , bevatten geen detecteerbare hoeveelheden lood of cadmium.
Pure chocola is één van de voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevat. Deze zogenaamde flavonolen hebben een sterke ontstekingsremmende werking en houden daarnaast ook je endotheel cellen en aderen gezond.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol. Een te hoog LDL-cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.