Schimmelgroei op voedsel is meestal ongewenst. Als het optreedt is er sprake van bederf. Meestal is het niet mogelijk om schimmels goed weg te halen. Ook al lijkt alleen de bovenkant beschimmeld, vaak zit de schimmel dan onzichtbaar ook midden in het product.
In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is het verstandig een dokter te raadplegen na de consumptie van schimmels.
Maar een harde kaas, zoals Goudse of Parmezaanse, met wat schimmel hoef je niet meteen weg te gooien. Meestal groeit de schimmel alleen aan de buitenkant. Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten.
Voedsel dat je beter kunt weggooien als het is beschimmeld: yoghurt en pesto. Er zijn ook voedingsmiddelen die Anderson zou weggooien als ze beschimmeld zijn, zoals yoghurt, zure room en zachte kaas. Onder de zichtbare laag schimmel zit vocht, waar ook nog wat kan groeien.
Schimmel op kaas
Alleen wanneer harde kaas nog stevig aanvoelt en een normale geur heeft, dan is het veilig om te eten. Mits je het beschimmelde deel wegsnijdt. Voelt de kaas juist zacht aan en ruikt het niet meer goed? Dan moet je de kaas altijd weggooien en kan je ervan uitgaan dat het niet meer veilig is om te eten.
Kwark is een zachte niet-gerijpte kaas met een verfrissende melkzuursmaak. Het is ontstaan in Duitsland maar wordt steeds populairder in de rest van Europa. Kwark wordt ge- maakt uit gepasteuriseerde magere melk die is geënt met Streptococcus lactis en S. cremoris.
Tenzij u immuungecompromitteerd bent of zeer grote hoeveelheden schimmel eet, zult u waarschijnlijk in orde zijn. Maar let op eventuele symptomen, merken de experts op. Als u zich goed voelt, kunt u gewoon doorgaan. Als u ernstige gastro-intestinale symptomen of tekenen van een allergische reactie ontwikkelt, zoek dan medische hulp .
Voedsel waarvan je de schimmel niet kunt afsnijden, zijn onder andere yoghurt en pastasaus. Wat betreft voedsel dat je moet vermijden, zei Anderson dat ze geen voedsel zoals yoghurt, zure room en zachte kaas zou eten als er schimmel op zat. Zelfs als je het afsnijdt, zit er nog steeds vocht onder waar het nog steeds kan groeien.
Wat zou er gebeuren als je per ongeluk schimmel in yoghurt eet? "De meeste mensen scheiden het gewoon uit; ze merken er niets van," zegt David Heber, hoogleraar aan de UCLA Department of Medicine. " Je kunt last krijgen van maag- en darmklachten zoals misselijkheid en diarree, maar dat is van voorbijgaande aard ."
Schimmel kan zich op verschillende manieren manifesteren, bijvoorbeeld met een harig of pluizig uiterlijk of poreus, zoals een spons .
Laat je oude kaas ademen
In de koelkast kunnen namelijk de smaken en geuren van andere voedingsmiddelen zich vermengen en de subtiele smaak van je geliefde kaas verstoren. Daarnaast wordt oude kaas alleen maar harder in de koelkast, terwijl deze al maanden of zelfs jaren (!) heeft gerijpt buiten de koelkast.
Giftig. Voor brood is dat de fusariumschimmel die een gifstof afscheidt, waarvan je op langere termijn ziek kan worden. Aan de buitenkant kan je niet zien of het een schadelijke schimmel is of niet. Het is dus het beste om beschimmeld brood gewoon weg te gooien.
Er moet namelijk een kiem (beginnetje) zijn waaraan het eiwit zich kan hechten. Dit kan bijvoorbeeld een dode bacteriecel, een stofdeeltje of een oneffenheid aan het oppervlak van de kaas zijn. Naarmate de kaas rijpt ontstaat er rondom deze kiem een eiwitkristal die met het blote oog zichtbaar is.
Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk.
Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Mensen eten schimmels op veel meer manieren dan alleen paddenstoelen . Brood wordt gemaakt met gist, een schimmel die zorgt voor de "lift" bij het maken van brood, wat resulteert in luchtbellen in brood. Bier en wijn gebruiken beide de alcoholproducerende eigenschappen van schimmels in het fermentatieproces.
Bedorven yoghurt kan relatief onschadelijk zijn, een onaangename zure smaak omdat de goede bacteriën erin langzaam lactose blijven fermenteren tot melkzuur. Maar bederf kan yoghurt ook onveilig maken om te eten. Als er schadelijke microben aanwezig zijn, kunnen ze langzaam groeien in yoghurt, wat voedselgerelateerde ziekten kan veroorzaken als ze worden ingenomen .
Beschimmelde yoghurt moet worden weggegooid ; zelfs een vlek op het deksel betekent dat er meer slechte bacteriën in uw yoghurt terechtkomen.” Onze Extension-voedselveiligheidsspecialist is het daarmee eens!
'Naar alle waarschijnlijkheid gebeurt er niets ergs met je - vooral als je een gezond immuunsysteem hebt, zei SciShow gastheer van Michael Aranda in deze YouTube-video. Let wel: je kunt allergisch zijn voor schimmel, zoals meer mensen allergisch zijn voor schimmel (schimmel die ontstaat door vocht, bijvoorbeeld).
Jam, zacht fruit en vleeswaren moeten ook worden weggegooid als er ergens schimmel op zit . Er is echter ook goed nieuws. Hardere voedingsmiddelen zoals salami, wortels en harde kazen kunnen worden gered door de zichtbare schimmel af te snijden, omdat de wortels niet zo snel door hun harde oppervlakken kunnen bewegen.
Zuivelproducten zoals yoghurt bestaan voor een groot gedeelte uit schimmels die gewoon te eten zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze niet kunnen bederven. Yoghurt, kaas, melk en room moeten absoluut worden weggegooid als u hier schimmel op vindt.
Probeer niet om beschimmeld brood te redden
Hoewel u misschien maar een paar plekjes van de schimmel ziet, kunnen de microscopische wortels zich snel door poreus brood verspreiden. Probeer daarom niet om schimmel weg te schrapen of de rest van uw brood te redden. Sommige schimmels kunnen schadelijke en onzichtbare gifstoffen produceren die mycotoxinen worden genoemd.
Nogmaals, als je schimmel eet, is de kans groot dat er niets gebeurt of dat je een lichte maag-darmstoornis ervaart . "Je zou een zeer onderontwikkeld immuunsysteem moeten hebben en een heleboel schimmel moeten eten om ziek te worden," zegt Detwiler. "Zelfs dat zal je waarschijnlijk niet doden."
Zodra u schimmel op uw tomaten ziet, is het waarschijnlijk tijd om ze te laten staan .
Kun je schimmel op zacht voedsel eten? De algemene regel is: als je schimmel op zacht voedsel vindt, zoals brood, fruit en zachte kazen , gooi het dan in zijn geheel weg, want schimmel verspreidt zich gemakkelijker in zacht voedsel, zegt Poon. "Schimmel op je zachte voedsel heeft zich waarschijnlijk veel verder verspreid dan je kunt zien," legt ze uit.