Groenten zoals witloof, romanescu, selderpuree wordt best (niet afgedekt) in de oven opgewarmd. Kan ook in microgolf.
Je kunt witlof ook invriezen: Blancheer gesneden witlof eerst 2 minuten voor het invriezen. Daarna is het lof 2 tot 3 maanden houdbaar in de vriezer. Weer opwarmen gaat prima in bijvoorbeeld een pan kokend water. Witlof houdt niet van licht.
Een restje gekookte witlof over? Dit restje kun je in een bewaarbakje nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Je kan het stoofvlees opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 10-15 minuten. De frites kan mee de oven in, op het meegeleverde bakpapier. Het vlees en de erwtjes kunnen eventueel ook in de magnetron, 6-8 minuten, de erwtjes misschien iets minder lang.
Naast water en vezels bevat een stronkje witloof heel wat mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium en natrium. Ijzer stimuleert je stofwisseling, terwijl kalium vochtafdrijvend werkt. Vitamine B1, B2 en C verhogen je weerstand en geven je energie. Top, 't hele jaar door.
Maak het witloof wat minder bitter
Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen.
Het opwarmen moet echter heel grondig gebeuren, hetzij op het fornuis op een heel laag vuur of in een oven die is verwarmd tot gasstand 3, 325°F (170°C) . Hoe dan ook, het eten moet zachtjes sudderen en die temperatuur 30 minuten aanhouden om alle schadelijke bacteriën te doden. Het duurt dus in totaal 45 minuten.
Een gemiddelde maaltijd is op 130 graden in circa 15 minuten warm. – Haal je maaltijd uit de koelkast en zet onafgedekt in de oven. – Druk op start. – Benen omhoog, drankje erbij en wachten tot je maaltijd klaar is!
Eten opwarmen in de oven
De meeste gerechten kunnen worden opgewarmd bij 150 tot 180 graden Celsius. Gebruik hiervoor een ovenbestendige schaal of bakplaat. Controleer tijdens het opwarmen regelmatig of het eten gaar is door even in de oven te kijken of het gerecht te roeren.
Hoe vaak mag je witlof eten? Je kunt witlof zonder problemen regelmatig eten, zelfs dagelijks, als onderdeel van een gebalanceerd dieet. Het is een caloriearme groente rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid.
Er worden zelfs verschillende namen gegeven aan dezelfde soort, afhankelijk van hoe de plant wordt gekweekt (hieronder meer hierover), en in het geval van de Belgische variëteit, in de VS "endive" genoemd, maar botanisch gegroepeerd als cichorei .
Bewaartip voor dit product
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast.
Je kan witloof enkele dagen bewaren in een koele en donkere ruimte, bv. in de groentelade van je koelkast.
Tip voor iedereen die witlof uit de oven maakt
Kook de stronken dan eerst een paar minuutjes voor in een klein laagje water, laat vervolgens goed uitlekken en dep ze nog even droog met een keukenpapiertje. Zo weet je namelijk zeker dat ze straks goed gaar zijn én voorkom je dat ze te waterig zijn.
Witlof is een bron van vitaminen en bevat geen vetten, dus dit maakt de groente super gezond voor het lichaam. Eén van de belangrijkste vitaminen in een witlof is vitamine C. Vitamine C kan ons lichaam zelf niet aanmaken en dienen we dus zelf binnen te krijgen via ons eten, door bijvoorbeeld witlof te eten.
Het verschil tussen regenereren en de magnetron
In tegenstelling tot een magnetron, die je maaltijd opwarmt met microgolven die vocht onttrekken, voegt regenereren extra vocht toe aan je gerechten. Hierdoor blijft je eten vers en behoudt het zijn oorspronkelijke textuur.
Opwarmen is iets anders dan regenereren. Vaak zijn deze maaltijden heet van buiten, maar koud van binnen en er gaat veel smaak en textuur verloren in het verwarmproces. Bij regenereren zorg je ervoor dat zo veel mogelijk van de originele smaak en textuur behouden wordt.
Hij hanteert de basisregel: “Laat de temperatuur per minuut 1 °C oplopen tot 110 °C met een kerntemperatuur van maximaal 80 °C. De luchtvochtigheid moet rond de 60 tot 70% liggen. De temperatuur stijgt in 35 tot 40 minuten in een vloeiende lijn, langzaamaan.
Als voedsel hygiënisch is bereid, snel is afgekoeld na het koken (of opwarmen) en koud is bewaard, mag het meer dan eens opwarmen het risico op ziekte niet vergroten . Langdurige opslag en herhaaldelijk opwarmen hebben echter invloed op de smaak, textuur en soms de voedingskwaliteit van voedsel.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
De meeste stoofpotjes worden nog lekkerder na een nachtje in de koelkast. Dat geldt ook voor stoverij. De smaken hebben dan nog wat extra tijd gehad om te versmelten en goed in het vlees te dringen. Zo wordt stoofvlees de dag nadien nog beter.
Bevordert de levergezondheid: witlof is ook gezond omdat het stoffen bevat die de lever kunnen ondersteunen en helpen bij ontgifting. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan een detox-dieet. Versterkt het immuunsysteem: met zijn vitamine C-gehalte is witlof gezond, omdat het een boost is voor het immuunsysteem.
Bak de witlof zachtjes aan beide kanten tot hij goudbruin begint te worden . Laat hem niet donkerbruin worden, anders smaakt hij te bitter.
“Rauw in een salade, zijn witlof het lekkerst met een dressing van olijfolie en hazelnoot, appelazijn en pijnboompitten, die een vleugje suiker, door de natuurlijke bitterheid te breken, zal verzachten. Wanneer gekookt, moeten ze worden geblancheerd in gezouten water en de kegelvormige hiel worden verwijderd om hun bitterheid te verwijderen .