Het lijkt wel schimmel! Het ontstaat wanneer chocolade te warm wordt en de aanwezige cacaoboter smelt. Als op een later moment de chocolade weer afkoelt en stolt, kristalliseert de cacaoboter. De vetkristallen zorgen voor die witte waas die je ziet op het oppervlak van de chocolade. Dit noemt men vetrijp of vetbloom.
Beschimmelde chocolade heeft witte pluisjes die boven het oppervlak groeien en zal pluizig aanvoelen bij aanraking. Gebloeide chocolade heeft een krijtachtige laag of grijs/witte strepen op het oppervlak en zal glad aanvoelen bij aanraking.
Chocolade heeft een hoog vochtgehalte. Om deze reden moet chocola in de verpakking bewaart worden. Wanneer je chocolade buiten de verpakking bewaart dan zal het vocht sneller geabsorbeerd worden en hierdoor kan er een wit laagje op de chocolade ontstaan. Uiteindelijk kan dit zelfs zorgen voor beschimmelde chocolade.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Hoewel de smaak, kleur, geur en kwaliteit van het product na verloop van tijd kunnen verminderen, is het over het algemeen nog steeds veilig om te consumeren zonder risico voor de gezondheid. Chocolade behoeft geen koeling en zal na de houdbaarheidsdatum alleen een lichte achteruitgang in kwaliteit vertonen.
Controleer op veranderingen in het uiterlijk, zoals dofheid, verkleuring of witte strepen die bekend staan als chocoladebloei . Dit is misschien niet schadelijk, maar kan de smaak en textuur beïnvloeden. Kijk ook naar de textuur zelf; een broos of korrelig gevoel kan erop duiden dat het zijn beste tijd heeft gehad.
Chocolade bederft niet op dezelfde manier als bederfelijke voedingsmiddelen , maar de smaak, textuur en het uiterlijk kunnen in de loop van de tijd veranderen door factoren zoals suikerbloei of vetbloei. Deze veranderingen maken de chocolade niet onveilig om te consumeren, maar ze kunnen de algehele kwaliteit en het genot van het product beïnvloeden.
Kun je chocolade eten die gebloeid is? Chocoladebloei ziet er misschien niet smakelijk uit, maar het is volkomen veilig om te eten . Dat betekent echter niet dat je het wilt eten, aangezien zowel de smaak als de textuur aangetast kunnen worden. "Bloom ontneemt de chocolade meestal een aantal van zijn meest aangename eigenschappen," zegt Laiskonis.
Wordt chocolade te warm, dan smelt de cacaoboter in je reep. Wanneer de chocolade vervolgens afkoelt, stolt en kristalliseert de boter weer. Het resultaat: witte boterkristallen. De eerste boosdoener van de waas op je geliefde snack.
Kinder Bueno White is een verfijnd, heerlijk tussendoortje volgens dezelfde formule als de originele Kinder Bueno, maar dan volledig gehuld in een laagje witte chocolade met een crunchy cacao meringue. Het wordt aangeboden in enkelvoudige porties: elke reep is apart verpakt.
Schimmels kunnen gifstoffen produceren waar u erg ziek van kunt worden . Als u besluit om chocolade te blijven eten, ook al weet u dat deze beschimmeld is, kan dat betekenen dat er iets mis is met uw relatie met voedsel. Raadpleeg hiervoor een medisch specialist.
Deze witte film betekent niet dat de chocolade beschimmeld is of bedorven is . Het is eigenlijk gewoon een wetenschappelijk proces genaamd "chocoladebloei". Er zijn twee soorten van deze bloei: suikerbloei en vetbloei.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
Als u wazige vlekken op het oppervlak van de chocolade ziet, kan het schimmel zijn. Schimmel kan in verschillende kleuren voorkomen, waaronder groen, wit, blauw of zelfs zwart . Hoewel witte chocolade van nature een witte of lichte uitstraling heeft, zijn ongebruikelijke kleuren op donkere of melkchocolade waarschijnlijk schimmel.
Het lijkt wel schimmel!
Het ontstaat wanneer chocolade te warm wordt en de aanwezige cacaoboter smelt. Als op een later moment de chocolade weer afkoelt en stolt, kristalliseert de cacaoboter. De vetkristallen zorgen voor die witte waas die je ziet op het oppervlak van de chocolade.
Voor veel chocoladeliefhebbers is het een herkenbare situatie: je kijkt uit naar een lekker stukje chocolade, maar zodra je deze uit zijn verpakking haalt, zie je een witte waas. Het lijkt wel een schimmel. Gelukkig is dat het absoluut niet.
Als de chocolade te koud is geweest, is door condensvorming een klein beetje suiker opgelost en weer gestold. Beide processen leiden tot kristallisatie, met als resultaat een witte uitslag op de chocolade. Wit uitgeslagen chocolade is zeker nog eetbaar, maar de structuur is korrelig geworden en de smaak is verminderd.
De grijze strepen die soms op chocolade verschijnen, worden veroorzaakt door twee verschillende factoren: vetbloem en suikerbloem . Vetbloem ontstaat wanneer cacaoboter, een polymorf vet (wat betekent dat het verschillende vormen kan aannemen), kristalliseert.
De witte waas kan ontstaan zijn door kristallen die aan de oppervlakte ontstaan zijn door het smelten en weer stollen van cacaoboter. Ook de suiker in chocola kan deze witte waas veroorzaken. De smaak zal ook iets minder zijn. Als je de chocolade gaat smelten zal de witte waas ook weer verdwijnen.
Chocolade kan schimmel ontwikkelen als het wordt blootgesteld aan vocht of wordt bewaard in een vochtige omgeving . Schimmelgroei is een duidelijk teken dat de chocolade niet langer veilig is om te eten. Vage groei die zich uitstrekt vanaf het oppervlak van de chocolade is een indicator van schimmel.
Het goede nieuws is dat welke soort bloei uw chocolade ook aantast, het nog steeds volkomen veilig is om te eten . Uiteindelijk heeft chocoladebloei geen invloed op de smaak of houdbaarheid van uw chocolade, u moet alleen een iets ander uiterlijk accepteren — wat nog steeds frustrerend kan zijn als u het als cadeau geeft!
Pure chocolade, met zijn hogere cacaogehalte, kan tot wel drie jaar na de houdbaarheidsdatum nog goed blijven . Vanwege het hoge melkgehalte zijn melk- en witte chocolade misschien niet zo lang houdbaar als pure chocolade, maar hun houdbaarheid is nog steeds niet te versmaden — je kunt verwachten dat je er nog zo'n 8 maanden mee vooruit kunt.
Pure chocolade kan een tot twee jaar bewaard worden als het in folie wordt verpakt en op een koele, donkere en droge plek wordt bewaard , zoals een voorraadkast of kelder. Melk- en witte chocolade hebben een beperktere bewaartijd — niet langer dan 8-10 maanden.
Bewaar chocoladechips in een luchtdichte container om blootstelling aan lucht en vocht te voorkomen, wat kan leiden tot bederf. Bewaar chocoladechips niet in de koelkast of vriezer, tenzij noodzakelijk , en als u dat wel doet, gebruik dan een luchtdichte container om condensatie te voorkomen.
Als het gaat om het bewaren en de houdbaarheid van cake, is vocht een van de belangrijkste zaken waar u rekening mee moet houden. Gemaakt met bederfelijke ingrediënten, kan een cake te droog worden en zijn smaak verliezen of zompig en beschimmeld raken .