Prei is een zeer gezonde groente. Ze is rijk aan vezels en voedingsstoffen en bevordert daardoor de spijsvertering. Prei zit ook boordevol met vitamines en mineralen en vooral het donkergroene gedeelte is vitaminerijk. Prei bevat daarnaast weinig calorieën en je kan er dus gerust veel van eten.
Prei bevat ontstekingsremmende stoffen die het spijsverteringskanaal kunnen kalmeren, wat nuttig is bij aandoeningen zoals de ziekte van Crohn of colitis.
Kan helpen bij het afvallen
Zoals de meeste groenten, kan prei gewichtsverlies bevorderen. Met slechts 31 calorieën per 100 gram heeft deze groente weinig calorieën per portie. Bovendien is het een goede bron vezels. Vezels kunnen een verzadigd gevoel geven, hierdoor is de kans groot dat je minder gaat eten (19).
Prei werkt vochtafdrijvend en tegelijk ontsmettend. Hierdoor is het eten van prei erg gezond voor de nieren en de rest van de urinewegen.
Waarom is prei goed voor je gezondheid:
De prei is rijk aan folaat (vitamine B11). Deze vitamine is onder andere van belang voor de aanmaak van je cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt het bij aan een normale psychologische functie en een goede weerstand.
Prei is een uitstekende bron van antioxidanten zoals vitamine C, K en bètacaroteen die ontstekingsremmende en anti-aging voordelen hebben . Carotenoïden omvatten zeaxanthine en luteïne die de ogen beschermen en het risico op staar en leeftijdsgebonden maculadegeneratie verminderen.
maar vergeet zeker geen groenten zoals artisjok, rammenas, prei, knoflook, radijs en paddenstoelen. Zij ondersteunen de lever optimaal. Maar, ook belangrijk om weten, is dat gezonde voeding alleen niet voldoende is.
Prei werkt urine afdrijvend en licht laxerend. Het kan ook het lichaam van binnenuit (via de darmen) reinigen. Het kan helpen bij het vernietigen van blaas- en nierstenen, tegen allerlei aandoeningen van de urinewegen en bij blaasontstekingen.
Zoals de meeste groenten kan prei gewichtsverlies bevorderen. Met 31 calorieën per 3,5 ounces (100 gram) gekookte prei bevat deze groente maar weinig calorieën per portie. Bovendien is prei een goede bron van water en vezels, wat honger kan voorkomen, een vol gevoel kan bevorderen en u kan helpen om op natuurlijke wijze minder te eten ( 21 ).
Gezondheid van de nieren: Een hogere inname van alliumgroenten werd in een longitudinaal onderzoek geassocieerd met een 32% lagere incidentie van chronische nierziekte .
Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
De antioxidanten in prei, zoals quercetine, kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Dit maakt ze een geweldige keuze voor degenen die hun hartgezondheid willen verbeteren.
Zwaarder verteerbaar zijn: - Grove tuinbonen, koolsoorten (behalve de hierboven genoemde), prei, ui, peulvruchten zoals witte en bruine bonen. - Als u het kunt verdragen mag u af en toe rauwe groenten eten zoals: sla, komkommer en tomaat (eventueel zonder schil).
Prei. Eén prei bevat 1,36 mg ijzer , dus je krijgt er 7,6% DV ijzer binnen. Probeer het klassieke recept voor aardappel-preisoep eens, maar probeer ze ook eens geblakerd en gevuld met blauwe kaas en noten. Of combineer ze met champignons in een ijzerrijke Aziatische bouillon, met wat bladgroenten erbij voor de goede orde.
Prei (Allium fistulosum L.), een veelgebruikt en veelgebruikt voedingsingrediënt, is een traditioneel medicijn dat in Azië wordt gebruikt om verschillende ziekten te behandelen . Prei bevat verschillende bioactieve stoffen, waaronder zwavelverbindingen, voedingsvezels, steroïde verbindingen en flavonoïde verbindingen.
Prei helpt ook urinezuurafval uit het lichaam af te voeren, waardoor hij van nut kan zijn bij artritische klachten en jicht. Uitwendig vormen brijomslagen van ui een ontsmettend middel voor wonden. Door een schijfje prei in de huid te wrijven, kan men tot slot het ongemak van insectensteken verlichten.
Door te snel afvallen belast je je lijf en kun je tekorten aan voedingsstoffen oplopen. Je kunt tot 3 kilo per week verliezen door koolhydraatarm te eten. Vervang pasta, rijst, brood en suikerrijke producten door gezonde koolhydraatarme voeding: groente, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en mager onbewerkt vlees.
Prei is rijker aan sommige vitaminen en mineralen vergeleken met uien . In 100 gram prei zit 2,1 gram ijzer — 10 keer meer dan de hoeveelheid die in uien wordt aangetroffen. Gegevens van AgroWeb.org over uien en prei laten zien dat het calciumgehalte van prei hoger is, met uitzondering van groene uien.
Vaak of zwaar sporten
Wie meer beweegt, verbrandt meer calorieën en kan sneller afvallen. In plaats van vaker of langer bewegen, kun je ook kiezen voor een zwaardere sport. Ga bijvoorbeeld hardlopen, zwemmen, fitnessen of squashen. Of volg groepslessen op de sportschool, zoals steps, zumba en spinning.
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
Mensen die last hebben van zwellingen door vochtretentie, kunnen prei proberen. Het is namelijk een natuurlijk diureticum .
Prei is een rijke bron van antioxidante plantencomponenten en voedingsstoffen die de gezondheid op verschillende manieren ten goede kunnen komen, zoals bescherming tegen bepaalde ziektes en het bevorderen van de gezondheid van de darmen . Hier is alles wat u moet weten over prei, inclusief de mogelijke gezondheidsvoordelen, voeding en meer.
Stimuleert spijsvertering
Door prei toe te voegen aan een maaltijd help je jouw maag en darmen beter te werken. Al een kleine tien centimeter van een preistengel toevoegen aan je maaltijd kan voldoende zijn.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
Snijd iets van de onderkant van de prei af. Verwijder ook de groene bladeren aan de bovenkant en de buitenste bladeren. Je kunt zowel het witte als het groene deel van de prei gebruiken. Juist in het groene deel zitten de meeste vitaminen en mineralen.