Thee en koffie bevatten stofjes genaamd polyfenolen. Hiervan wordt vermoed dat ze de opname van het plantaardig ijzer remmen. Drink deze daarom liever tussen de maaltijden in. Calcium dat vooral in melkproducten voorkomt, kan de opname van dierlijk ijzer en van plantaardig ijzer remmen.
Als je bij elke maaltijd groente of fruit eet, neemt je lichaam ijzer dus gemakkelijker op. Andere stoffen vormen samen met non-heemijzer een onoplosbaar complex, waardoor het non-heemijzer juist minder goed wordt opgenomen. Dit gaat om fytaat in granen en peulvruchten, en om polyfenolen in thee en koffie.
2.2 Polyfenolen
Een andere groep anti-nutriënten zijn polyfenolen. Polyfenolen zitten in (rode) wijn, koffie en groene- en zwarte thee. Deze polyfenolen belemmeren de ijzeropname.
Minder ijzeropname
Als u koffie of thee drinkt, wordt het ijzer minder goed opgenomen. Dit geldt zowel voor ijzer uit de dierlijke als plantaardige producten. Ook calcium kan de opname van ijzer tegengaan, vooral als u grote hoeveelheden calcium gebruikt.
Je lichaam absorbeert ijzer uit bepaalde voedingstoffen zoals groenten en vlees. Groene thee bevordert de absorptie van ijzer uit vlees en remt juist de absorptie van ijzer uit plantaardige bronnen.
De polyfenolen in koffie en thee worden gezien als belangrijke remmers van ijzerabsorptie. Hieronder vallen chlorogeenzuur, dat voornamelijk in koffie, cacao en sommige kruiden voorkomt.
Hoewel er meer bekend is over het effect van zwarte thee op de opname van ijzer, beweren sommigen dat kruidenthee, met name thee met een hoger tanninegehalte, ijzer kan remmen. Kruiden en specerijen waarvan gezegd wordt dat ze tannines bevatten, zijn onder andere: Hibiscus . Kamille .
Vooral voedsel en drank met vitamine C zijn belangrijk, omdat vitamine C uw lichaam helpt ijzer op te nemen. Echter, het consumeren van grote hoeveelheden van bepaalde voedingsmiddelen en dranken, evenals bepaalde medicijnen , kan het moeilijker maken voor uw lichaam om ijzer op te nemen. Deze omvatten: thee en koffie.
PMS: Vergeet de pillen - eet een banaan.De vitamine B6 die ze bevat regelt het glucosegehalte in het bloed, dat uw stemming kan beïnvloeden. Bloedarmoede: Met hun hoog ijzergehalte stimuleren bananen de productie van hemoglobine in het bloed, zodat ze helpen in gevallen van bloedarmoede.
Uit onderzoek blijkt dat tekorten aan vitamine D en ijzer vaak gelijktijdig voorkomen.
Vermijd zoveel mogelijk de volgende voedingsmiddelen: ■ koffie, cacao; ■ rode wijn; ■ grote hoeveelheden kruiden. Meer informatie over ijzertekort tijdens en na de zwangerschap vindt u bijvoorbeeld: ■ in ons Patiënten Service Centrum, route C02.
Appelstroop zit vooral vol met suiker
Dus krijg je twaalf suikerklontjes binnen terwijl je aan je ijzergehalte werkt. Daarmee zit een volwassen vrouw al aan haar aanbevolen daghoeveelheid. Dat betekent dat appelstroop niet de beste keuze is om je ijzertekort aan te vullen.
Tekort aan ijzer
Bij vrouwen die niet meer menstrueren en bij mannen komt het ijzertekort vaak door chronisch bloedverlies uit de maag of darm, bijvoorbeeld bij een maagzweer, middenrifbreuk, poliepen of een ontsteking. Soms ontstaat er een tekort door onvoldoende ijzer uit voeding.
Thee, koffie en wijn bevatten tannines die de ijzeropname verminderen door zich aan het ijzer te binden en het uit het lichaam te verwijderen. Fytaten en vezels in volkoren granen zoals zemelen kunnen de opname van ijzer en andere mineralen verminderen.
Het antwoord is ja! Eieren zijn een geweldige bron van ijzer , eiwitten en andere essentiële vitaminen. Eieren bevatten weinig verzadigd vet en vormen, in combinatie met volkoren granen en donker bladgroen, een heerlijke maaltijd vol ijzer en vitaminen. Een laag ijzergehalte komt veel voor en is de belangrijkste reden waarom mensen het doneren van bloed uitstellen.
Wat remt de opname van ijzer? Maar fytaat uit granen en peulvruchten, en polyfenolen in thee en koffie, verminderen de opname van non-heemijzer.
Achtergrond: Het is bekend dat zwarte thee een krachtige remmer is van de intestinale absorptie van non-heemijzer, althans bij gezonde proefpersonen.
Uit eerder onderzoek bij dieren is gebleken dat hele kurkuma of curcumine sterk geassocieerd wordt met een negatieve impact op de ijzerabsorptie [39,40,41]. Van hele kurkuma is bekend dat het soortgelijke effecten heeft bij mensen, met een vermindering van 20-90% in de ijzerabsorptie [42].
Coca-Cola verhoogde de absorptie van het totale ijzer in de maaltijd (3,5 mg) van 0,40 mg met water tot 0,54 mg , maar dit was niet significant (P-waarde niet verstrekt) in de kleine groep deelnemers (7 mannen en 3 vrouwen).
Vitamine C verbetert de opname van ijzer uit plantaardige bronnen zoals brood, graanproducten en peulvruchten. Teveel ijzer kan schadelijk zijn voor de gezondheid.
IJzer uit dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis en kip, wordt beter in het lichaam opgenomen dan ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen zoals brood, groente en peulvruchten. Veel thee, koffie en mogelijk ook melkproducten kunnen de opname van ijzer verminderen.
Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti. Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver.
Neem uw ijzerpillen in met vruchtensap ( appel is het beste ) of water, NIET met melk, thee of koffie. Het vruchtensap bevat vitamine C, wat uw lichaam helpt het ijzer te absorberen en te gebruiken. Milde koffie of thee voorkomt dat het ijzer wordt opgenomen, dus neem deze op andere momenten van de dag.
Je lichaam neemt ijzer beter op in combinatie met voeding rijk aan vitamine C (bijvoorbeeld een sinaasappel). Het helpt bijvoorbeeld om een stuk fruit te eten bij je ontbijt en wat rauwkost bij je boterhammen 's middags. Je neemt ijzer minder goed op in combinatie met koffie of thee.