Houd de deur goed dicht Wanneer de deur van de vriezer niet goed sluit of wanneer je de vriezer te lang open laat staan, komt er meer vocht binnen dan nodig is, wat voor meer ijsvorming zorgt.
De hele inhoud van de diepvriezer moet niet in de vuilbak, een storing mag tot 6 uur duren vooraleer het voedsel in uw ijskast gaat bederven en tot 48 uur voor uw diepvriezer.
Is het eten nog hard, dan kun je het nog terugdoen in de vriezer. Wordt de buitenkant van het eten zacht, dan kun je het het beste niet meer invriezen. Doe het eten in de koelkast en eet het binnen 2 dagen op. Is eten echt zacht en ontdooid, gooi dan je kwetsbare producten zoals vlees en vis, weg.
Het advies om je koelkast open te laten staan geldt natuurlijk voor de korte duur. Wanneer je de koelkast echt een half uur open laat staan, heb je juist een hogere energierekening en minder verse producten in je koelkast. Gewoon weer dicht doen dus.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Er kan een probleem zijn in de verdamper, condensor of compressor . Nogmaals, het is raadzaam om dit door een professional te laten controleren. Het vervangen van deze onderdelen kan duur zijn. Als de vriezer ouder is dan 10 jaar, is het verstandig om een nieuwe vriezer te kopen in plaats van de bestaande te repareren.
Uw koelkast zal VEEL draaien om de temperatuur te behouden. Er zal veel vorst ontstaan bij de opening en voedsel in de buurt zal waarschijnlijk ontdooien . Voedsel dat verder van de opening af staat, kan bevroren blijven (afhankelijk van hoe dicht het is verpakt) en zou veilig moeten zijn als het nog vol zit met ijskristallen.
Omdat de compressor harder moet werken om de temperatuur in de koelkast te handhaven, zorgt dit voor extra belasting en druk. Dit leidt tot meer slijtage van de compressor . Dit is potentieel schadelijk voor de algehele levensduur van de koelkast, wat leidt tot frequente storingen.
Het openen van je koelkast kost geld. Gaat de deur open? Dan kost dat je tussen de 3 en 10 procent extra energie. Anders gezegd: als je de deur goed dichthoudt en het beperkt tot 3 procent, bespaar je ongeveer 25 kWh per jaar.
Zolang het nog koud is, is het veilig om opnieuw in te vriezen . De kwaliteit kan een beetje worden beïnvloed, maar de enige manier om dat vast te stellen is door opnieuw in te vriezen en vervolgens te ontdooien.
Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit. "Er bestaan nog veel misverstanden over invriezen", zegt voedingswetenschapper Jennifer Cnops. "Een van de vuistregels is: het invries- en ontdooiproces moet zo snel mogelijk gebeuren."
De makkelijkste manier om een vriezer te ontdooien is om het ijs gewoon vanzelf te laten smelten. Nadat u de stekker van uw apparaat uit het stopcontact hebt gehaald, laat u de deur open en wacht u tot het ijs vanzelf smelt . Als u het smeltproces wilt versnellen, kunt u een ventilator bij uw vriezer zetten om het ontdooien te vergemakkelijken.
Voorkom schimmelvorming door de deuren van een afgesloten koelkast open te houden met een prop tape om een centimeter of meer ruimte te creëren . Deze ruimte zorgt ervoor dat vocht kan ontsnappen.
De kamer zou warmer worden . Als je de deur open laat, wordt de warmte gewoon gerecycled in de koelkast vanuit de kamer, en dan weer terug in de kamer. Een netto toename in kamertemperatuur zou het gevolg zijn van de motorwarmte die constant zou draaien om energie in een cirkel te verplaatsen.
Als de deur open is gelaten, kan het wel 24 uur duren voordat deze is afgekoeld tot normale bedrijfstemperaturen. Als u de deur open heeft gelaten, kan dit ervoor hebben gezorgd dat de verdamper van de vriezer is bevroor.
Wacht tot het ijs volledig gesmolten is : Dit kan enkele uren duren, afhankelijk van de hoeveelheid ijsvorming. U kunt het proces versnellen door een ventilator te gebruiken om lucht te laten circuleren of door kommen met warm water in de vriezer te plaatsen. Gebruik geen haardrogers of andere warmtebronnen, omdat deze de koelkast kunnen beschadigen.
Een gemiddelde vriezer is gemaakt voor een omgevingstemperatuur tussen de +10 en + 32 graden Celsius. Als je de vriezer dus in een onverwarmde ruimte wil plaatsen, zoals in een onverwarmde garage of schuur, dan komt de vriezer 's winters in de problemen wanneer het kouder wordt dan +10 graden Celsius.
Als je vriezer echt af en toe uitvalt, zal het water in het bakje een beetje ontdooien en zal de munt geleidelijk zinken. Afhankelijk van de tijdsduur dat de vriezer ontdooit, zal de munt aan het ijs vast vriezen of – in het slechtste geval – zinken tot op de bodem.
Hoe werkt de No Frost technologie? No Frost zuigt de vochtige lucht uit uw vriesgedeelte en bevriest deze buiten de vriesgedeeltes van uw diepvriezer weer. Buiten de vriesgedeeltes van uw vriezer ontdooit en verdampt het automatisch weer. De koude droge lucht wordt hierna weer terug de diepvriezer ingeblazen.
In de vriezer circuleert voortdurend koude lucht in een stroom. Als er warme of vochtige lucht binnendringt in de vriezer en in contact komt met de koele lucht, ontstaat er op het contactpunt een laagje ijs. De meest waarschijnlijke oorzaak van rijp is een niet goed sluitende deur.
Wanneer je de diepvriezer helemaal ontdooid hebt, kan je hem net zo goed ook even schoonmaken met wat warm water en soda (werkt desinfecterend). Droog de vriezer vervolgens goed af met een keukenhanddoek die absorbeert. Je kan nu de elektriciteit weer aansluiten.
Automatisch ontdooien verwarmt periodiek (en automatisch) de spiralen in de vriezer om kleine ijskristallen te smelten voordat er een aanzienlijke hoeveelheid kan ophopen . In mijn koelkast belandt het smeltwater in een lekbak waar het uiteindelijk wordt verwijderd door een verdamperventilator.
De kamertemperatuurlucht zal het ijs helpen smelten in een iets sneller tempo. Een andere populaire methode om een vriezer snel te ontdooien is om stoom te gebruiken om het ijs te laten smelten . Vul potten, pannen of mengkommen met stomend heet water en plaats ze vervolgens voorzichtig in uw vriezer op dik gevouwen handdoeken.
Er is echter een groter verschil tussen de omgevingstemperatuur en de temperatuur van het vriesgedeelte. Hierdoor is de compressoractiviteit bij lage omgevingstemperaturen onvoldoende en kan het bevroren voedsel ontdooien.