De aardappel is een groente, maar tegelijk is hij ook een bron van koolhydraten. Hij bevat diverse vitaminen en mineralen die in pasta en rijst niet voorkomen, bv. vitamines B1, B6 en C.
In Nederland hoort de aardappel niet bij de groenten, maar bij de brood en granen. Waarom is dat zo? In Nederland tel je aardappels niet mee als groenten. Net als groente bevatten aardappelen veel vitamines en mineralen zoals kalium, vitamine B6, foliumzuur en vitamine C.
Buiten Nederland wordt de aardappel soms gezien als groente. De aardappel bevat dan ook diverse vitamines en mineralen die in pasta en rijst niet voorkomen. In Nederland worden aardappelen door hun gebruik ingedeeld in hetzelfde vak als brood en granen.
Zo zien we aardappelen officieel niet als groente, maar scharen we deze onder de categorie brood- en graanproducten. We eten ontzettend veel aardappelen, maar doen dat vaak als bijgerecht voor een 'echte' groente met een stuk vlees.
Kort samengevat: het belangrijkste is dat je vooral voor veel afwisseling zorgt op je bord en vooral: onthoud dat een klassieke patat niét slecht is voor je gezondheid. Elke dag een aardappel kan op zich geen kwaad, maar variatie is hier de sleutel tot succes: afwisselen met andere koolhydraten dus.
Er kunnen voordelen zijn aan het dagelijks eten van een aardappel . Volgens gezondheidsexperts kan het uw bloeddruk verlagen, zolang u het niet frituurt of belegt met of combineert met voedsel met veel verzadigd vet. De vezels en kalium in aardappelen zijn goed voor de gezondheid van het hart.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Aardappelen zijn een groente
Zetmeelrijke groenten en granen zijn twee totaal verschillende voedselgroepen die duidelijk verschillende rollen spelen in het bijdragen van voedingsstoffen aan het dieet. In tegenstelling tot granen leveren witte aardappelen een sterke bijdrage aan kalium, calcium, vitamine C, vitamine B6 en vezels.
Wanneer ze als onderdeel van een maaltijd worden gegeten, worden aardappelen over het algemeen gebruikt in plaats van andere bronnen van zetmeel, zoals brood, pasta of rijst. Hierdoor tellen ze niet mee voor uw 5 A Day . Andere groenten die niet meetellen voor uw 5 A Day zijn yams, cassave en weegbree.
Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat. Er zijn dus voordelen voor het eten van aardappelen, maar ook voor het eten van volkoren pasta.
Gebakken en gefrituurde aardappelen bevatten meer calorieën dan gekookte en vaak zijn de gebruikte vetten om te bakken zelf ook al ongezond. Bij het bakken of frituren van zetmeelrijke producten zoals aardappelen ontstaat er tijdens het verhitten acrylamide.
Hoeveel aardappelen per persoon? Voedingsspecialisten raden aan dagelijks 3 tot 5 stuks gekookte aardappelen (150-250 gram) te eten. Ter variatie kunnen aardappelen worden vervangen door rijst, deegwaren of couscous.
Minder calorieën en meer voedingsstoffen
Een portie gekookte aardappelen (200 g) brengt ongeveer 140 kcal aan. Dat is te vergelijken met twee sneetjes volkorenbrood (60 g) of een potje magere plattekaas met fruit (150 g).
De aardappel is een groente, maar tegelijk is hij ook een bron van koolhydraten.
De aardappel is een groente. Je eet de vruchten van een plant die in het geval van een aardappel toevallig onder de grond groeien. Dat doet een wortel, een knolselderij en zelfs een pinda ook, dus zo bijzonder is dat niet.
Voor een gemiddelde volwassene is 200 mg solanine schadelijk; de dubbele hoeveelheid kan zelfs dodelijk zijn. Aardappels bevatten gemiddeld 40 mg solanine per kg. Na het eten van meer dan 5 kilo aardappels in één keer kun je dus ziekteverschijnselen verwachten. Maar ook zonder solanine heb je dan al wel buikpijn.
Maar hoeveel gram aardappelen kun je het beste eten per persoon als je wilt afvallen? Het kan dan geen kwaad om je portie te verlagen naar zo'n 200 gram per persoon. Zo krijg je alsnog een gezonde portie binnen, maar wel iets minder dan normaal gesproken.
drie volle eetlepels groenten (rauw, gekookt, bevroren of uit blik) drie volle eetlepels van welke 'peulvrucht' dan ook - bonen, erwten of linzen (hoeveel u er ook van eet, peulvruchten tellen slechts als één van uw 5-per-dag-producten) een ontbijtgranenkom met sla, waterkers of spinazie .
De aardappel is en bron van langzame koolhydraten (goede soort) en bevat daarnaast allerlei vitamines, mineralen en voedingsvezels. En als klap op de vuurpijl ook relatief weinig calorieën. Aardappels zijn absoluut geen dikmaker, behalve als je ze flink gaat frituren om er vervolgens een dikke laag saus op te leggen.
De aardappel is een gezonde energieleverancier. Het levert energie in de vorm van complexe koolhydraten maar ook essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, mineralen en vitaminen. In de voedingsdriehoek staat de aardappel in de donkergroene zone, naast brood en andere volkoren graanproducten.
Van rijst, pasta, aardappelen en brood zijn aardappelen de gezondste van deze zetmeelrijke en complexe koolhydraatrijke voedingsmiddelen . Dit komt omdat aardappelen rijk zijn aan voedingsstoffen, met essentiële mineralen, vitaminen en andere micronutriënten. Aardappelen bevatten ook veel vezels, wat helpt om de honger te stillen en de bloedsuikerspiegel te reguleren.
'Aardappels bevatten minder calorieën dan pasta of rijst. Tegelijkertijd hebben aardappels een veel hogere verzadigingswaarde, je zit er eerder vol van. Als we gekookte aardappels laten afkoelen en verwerken in bijvoorbeeld een salade, worden ze zelfs nog meer verzadigend.
Een portie gekookte aardappelen (200 g) brengt ongeveer 140 calorieën aan. Een portie gekookte deegwaren levert 280 calorieën en een portie gekookte rijst (200 g) 260 calorieën.
Is brood of pasta meer dikmakend? Een enkele portie geraffineerde pasta bevat ongeveer 70% meer koolhydraten dan een enkele snee witbrood. Noch brood noch pasta is meer dikmakend dan de ander . Pasta en brood zijn beide vetarm, elk bevat ongeveer 1 gram vet.