De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Soep afkoelen en inpakken
Of je soep nu liever invriest of in de koelkast bewaart, stap 1 is precies hetzelfde. Plaats de pan in een bak koud water en laat deze snel afkoelen. Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes.
Proces terugkoelen
Koel verhitte producten terug binnen 2 uur tot 20°C en binnen 5 uur tot 7°C of lager in de kern. Hoe sneller je terugkoelt, des te minder bacteriën kunnen uitgroeien.
Om het afkoelen te versnellen, giet u soep in ondiepe containers, waarbij u ervoor zorgt dat de soep niet dieper is dan TWEE inches. Koel de soep onmiddellijk. Soep kan ook worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat u het in de koelkast zet . U kunt losjes afgedekte voedingsmiddelen in de koelkast zetten terwijl ze nog warm zijn; dek ze af wanneer ze volledig zijn afgekoeld.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of kunnen snel worden gekoeld in ijs of een koudwaterbad voordat ze worden gekoeld . Een grote pan met voedsel zoals soep of stoofpot moet worden verdeeld in kleine porties en in ondiepe containers worden gedaan voordat ze worden gekoeld.
Laat producten snel afkoelen
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
Kun je soep een nachtje laten staan? In de meeste gevallen moet je soep niet een nachtje laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F.
We laten de soep afkoelen tot kamertemperatuur voordat we hem maximaal drie dagen in de koelkast zetten . Dit voorkomt de vorming van condens, wat de soep waterig kan maken en de smaak kan beïnvloeden. Het is belangrijk om op te merken dat soepen die melk of room bevatten over het algemeen niet goed in de vriezer blijven.
Het schuim bevat ook andere vervuilingen als bloedresten of wat dan ook. Dat is niet alleen niet zo fris, maar geeft daarnaast ook vaak een zurige of bittere smaak. Dat wilt u niet. Het is daarom zaak dit laagje wit schuim door afschuimen te verwijderen.
Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot. Snel afkoelen is de boodschap dus!
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten.
Soep is over het algemeen een voedsel met een laag zuurgehalte, wat een omgeving creëert waarin botulisme kan groeien. De ENIGE manier om soepen en bouillons met een laag zuurgehalte veilig te bewaren, is door ze in te blikken of in te vriezen . Voedsel met een laag zuurgehalte omvat vlees en groenten (behalve verzuurde tomaten en ingemaakte producten.)
Een bain marie, bijvoorbeeld, wordt vaak gebruikt om soepen, sauzen en andere gerechten warm te houden zonder ze aan te branden of verder te garen.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Wanneer u soep in de vriezer bewaart in een plastic of glazen container, moet u ruimte overlaten zodat het voedsel kan uitzetten zonder dat de container barst . Laat op zijn minst een ruimte van ¾ inch over aan de bovenkant van de container zodat het voedsel kan uitzetten.
Na elke opwarming blijven restjes nog drie tot vier dagen veilig in de koelkast . Omdat de kwaliteit afneemt elke keer dat eten wordt opgewarmd, is het het beste om alleen de benodigde hoeveelheid op te warmen. Gekookte etenswaren die niet binnen vier dagen kunnen worden gebruikt, moeten worden ingevroren voor langere, veilige opslag.
Als je deze stoofpot klaarmaakt voor een etentje, maak dan de soepbasis van tevoren en zet deze in de koelkast. Verwarm vervolgens de bouillon opnieuw en voeg de vis vlak voor het serveren toe. Heb je nog restjes over? Bewaar ze in een luchtdichte container in de koelkast, tot wel 3 tot 4 dagen .
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Dus ja: gooi die soep die een nacht heeft gestaan weg . Nu, op de vraag of koken deze beestjes doodt -- dat is misschien technisch gezien waar, maar er zit een groot voorbehoud aan vast. Om helemaal veilig te zijn, moet je de soep 10 minuten lang flink koken.
Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig. Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.
Dan kun je de soep het beste in de koelkast bewaren. Dat doe je door je soep eerst goed te laten afkoelen. Dat moet wel binnen twee uur na het bereiden gebeuren. Om het afkoelen te versnellen kun je de pan bijvoorbeeld in een bak met koud water zetten.
Om restjes eten zo lang mogelijk goed te houden, moeten zowel afhaalmaaltijden als gekookt voedsel binnen twee uur na het koken worden gekoeld. De wetenschappelijke redenering achter deze richtlijn zit hem in het feit dat ongekoeld eten na twee uur de temperatuurgevarenzone zal bereiken.
Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast. Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer opeten.