De slechte reputatie van palmolie. De slechte reputatie van palmolie komt niet door de vrucht of de boom zelf, want de oliepalm heeft weinig grond en bestrijdingsmiddelen nodig om te groeien en produceert het hele jaar door vruchten. Het probleem wordt veroorzaakt door de schaal waarop palmolie wordt geproduceerd.
Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Door de aanleg van palmolieplantages worden veel bossen gekapt. Producten met duurzame palmolie kunnen herkenbaar zijn aan het RSPO-keurmerk.
Voor de productie van palmolie moeten namelijk veel bossen worden gekapt. Zo kunnen er palmolieplantages worden aangelegd. Deze ontbossing heeft echter nadelige effecten op de natuur, de biodiversiteit en de wilde dieren, maar ook voor onze gezondheid.
Impact. Grote gebieden van tropische bossen en andere ecosystemen met hoge beschermingswaarden zijn gekapt om ruimte te maken voor enorme monocultuuroliepalmplantages. Deze kap heeft kritieke leefgebieden voor veel bedreigde diersoorten vernietigd, waaronder neushoorns, olifanten en tijgers .
Palmolie zit verder in voedingsmiddelen, zoals frituurolie, chips, koekjes, pindakaas en sauzen. In palmolie zit meer verzadigd vet dan in andere oliesoorten, wat het risico. op hart- en vaatziekten vergroot.
Tropisch regenwoud wordt gekapt voor de aanleg van mega plantages met oliepalmen. Mensen worden van hun land beroofd en komen zonder inkomsten te zitten. Unieke planten- en diersoorten worden met uitsterven bedreigd. Het kappen van zo veel bossen is slecht voor het klimaat.
De productie van palmolie gaat vaak gepaard met grote problemen voor mens en milieu. Voor de aanleg van plantages wordt tropisch bos gekapt, de plantages zorgen voor veel vervuiling, de arbeidsomstandigheden zijn zeer slecht en de rechten van de inheemse bevolking worden vaak met voeten getreden.
Alle bedrijven die palmproducten gebruiken, moeten ervoor zorgen dat hun eigen toeleveringsketen duurzaam is en vrij van ontbossing en conversie van natuurlijke ecosystemen . Ze hebben ook een verantwoordelijkheid en een rol te spelen in het ondersteunen van een verantwoorde, duurzame industrie die vrij is van ontbossing en conversie.
Duurzame palmolie is een reële optie
Als palmolie op een meer verantwoorde manier wordt geproduceerd – door een einde te maken aan ontbossing, de bescherming van wilde dieren en leefgebieden en door de lokale bevolking eerlijk te behandelen – kan het een duurzaam gewas worden.
Hoewel palmolie relatief veel verzadigde vetten bevat, wat vaak niet als geweldig wordt beschouwd, bevat het geen transvetten . Dus puur in termen van gezondheid is drastisch vermijden niet nodig. Maar als je palmolie vermijdt, zorg er dan voor dat je het niet vervangt door iets dat erger is!
Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
De meeste oliesoorten hebben een hoog gehalte aan gezonde onverzadigde vetten en bevatten slechts weinig van het minder gezonde verzadigde vet. Bij palmolie is het omgekeerd. Ongeveer de helft van het vet is verzadigd vet. Ter vergelijking, bij olijfolie of zonnebloemolie ligt het percentage verzadigvet op 11-15.
In veel producten zou je palmolie kunnen vervangen door kokosolie of een mix van sojaolie, raapzaadolie en zonnebloemolie. Maar kokosolie en sojaolie zijn ook tropische producten.
Conclusies: Palmolieconsumptie resulteert in hogere LDL-cholesterolwaarden dan andere natuurlijke onverzadigde plantaardige oliën . Palmolie kan echter de voorkeur hebben boven transvetrijke oliën op basis van het effect op HDL-cholesterol.
Wat is het probleem met palmolie? De palmolieteelt zorgt voor grootschalige ontbossing. 45% van de palmolieplantages in Zuidoost-Azië liggen in gebieden die in 1989 nog bos waren. In relatief korte tijd is er dus heel veel bos weggehaald voor handel in palmolie over de hele wereld.
Onder ideale omstandigheden kunnen hoogproductieve oliepalmcultivars meer dan 25 keer zoveel olie produceren als soja voor hetzelfde landbouwareaal. Ironisch genoeg zou een verbod op palmolie leiden tot een catastrofale toename van ontbossing, omdat alles waarmee we het vervangen veel meer land nodig heeft om op te groeien .
Palmolie in cosmetica is niet slecht voor je gezondheid of een gevaar voor je huid.
Babassu-olie is een duurzaam alternatief voor palmolie. Het is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de zaden van de babassu-palmboom, afkomstig uit de Amazone-regenwoudgebieden van Zuid-Amerika, met name Brazilië.
Indonesië en Maleisië zijn de belangrijkste producenten. Circa 84 procent van de wereldproductie aan palmolie vindt plaats in deze landen.
In zijn ongeraffineerde vorm is palmolie rijk aan betacaroteen en vitamine E. Tijdens het raffineren verliest de olie evenwel veel van zijn vitaminegehalte. Palmolie bevat meer verzadigde vetten dan andere oliesoorten. Dit soort vetten is nadelig voor de gezondheid.
Palmolie is niet duurzaam en niet milieuvriendelijk
Regenwouden verdwijnen, terwijl we die juist zo hard nodig hebben voor CO2. Bepaalde diersoorten, zoals de orang-oetan, sterven uit. Ook ontstaan er vaker bosbranden, wat extra milieuvervuiling met zich meebrengt.
Palmvet is kunstmatig en ongezond
De meest gebruikte vorm van palmvet is kunstmatig gehard palmvet. Dan wordt de palmolie zo bewerkt dat het hard wordt, dit heet hydrogeneren. Helaas komt er bij dit proces transvet en de stof 3-MCPD vrij. En dat wil je niet in het lijf van je kleine hebben.
Kokosolie wordt gemaakt door het vet van het witte 'vlees' in de kokosnoot te persen. Palmolie wordt gemaakt door na het oogsten van de palmvruchten ze met een machine te persen. De zaden uit de vrucht worden ook geperst om de olie eruit te halen.