Aluminiumfolie Het is misschien een stuk gladder, maar het is wel geschikt voor de oven. Bij het braden, grillen of garen van vlees werkt aluminiumfolie vaak nog beter dan bakpapier. Denk bijvoorbeeld aan het braden van een hele kip of kalkoen met kerst.
Houd er rekening mee dat aluminiumfolie gladder is dan bakpapier en dat het bij heel hoge temperaturen iets makkelijker zou kunnen afbladderen. Gebruik je aluminiumfolie in de oven om op je bakplaat of pan te leggen, dan zorg je er bovendien voor dat je later minder schoonmaakwerk hebt.
Aluminiumfolie
Toch is dit in veel gevallen een prima oplossing als je geen bakpapier in huis hebt. Aluminiumfolie kan zelfs temperaturen aan boven de 220 °C en bakpapier niet. Ga je dus grillen, dan is aluminiumfolie zelfs een betere optie. Ook groenten roosteren of kip of kalkoen braden kan prima.
Een alternatief voor bakpapier is aluminiumfolie, je kunt hiermee prima je bakplaat bekleden. Daarnaast zou je de bakvorm of bakplaat ook kunnen invetten met boter of olie. Alleen is daarbij de kans wel aanwezig dat er eten aan de bakplaat blijft plakken.
Bij normaal gebruik is bakpapier veilig. Bij bakpapier met PFAS zitten de PFAS als het ware vastgebonden aan het papier. PFAS kunnen in heel kleine hoeveelheden vrijkomen uit het bakpapier en in het eten terechtkomen. Deze hoeveelheden zijn zo klein dat dit niet meteen schadelijk is voor je gezondheid.
Geen pfas maar siliconen
Ik durf met zekerheid te stellen dat vrijwel al het gewone bakpapier op rol gecoat is met siliconen en vrij is van PFAS. Bij Albert Heijn staat zelfs op de verpakking dat het met siliconen gecoat is.
Volgens de Rijksoverheid is het papier bij normaal gebruik veilig. Dat betekent dat je het bakpapier niet vaker gebruikt dan één keer (tenzij het anders vermeld staat op de verpakking). En dat je moet zorgen dat het niet in de brand vliegt doordat het tegen de zijkanten van de oven aankomt.
If You Care bakpapier is door zijn samenstelling duurzamer en composteerbaar. Het ongebleekte bakpapier is chloor- en gifvrij met een laagje natuurlijke siliconen voor het gebruiksgemak. In het productieproces worden geen giftige stoffen gebruikt.
Ongebleekt bakpapier herken je heel eenvoudig aan de bruine kleur. Gebleekt bakpapier is wit. Het bleken van bakpapier heeft geen enkele functie, het wordt puur gedaan omdat mensen het mooier vinden. Dat vind ik persoonlijk al wat apart en overdreven, maar de effecten blijven daar helaas niet bij.
Er koekjes op bakken
Handig toch, zo'n velletje zilverpapier als antikleeflaag op je bakplaat? In theorie misschien wel, maar in de praktijk zorgt de folie ervoor dat de onderkant van je koekjes sneller gaart dan de rest. Niet ideaal! Gebruik liever herbruikbare siliconen matjes of bakpapier.
Naast dat aluminiumfolie restjes niet luchtdicht afsluit, levert het gebruik ervan nog een gevaar op. En dat is bij zoute en zure levensmiddelen. Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht.
Perkamentpapier heeft daarentegen een hittebestendige antiaanbaklaag, dus het is veilig voor gebruik in de oven . Het perkamentproces maakt het papier vetvrij, duurzaam en ook hitte- en vochtbestendig.
Als je voedsel warm wil houden, is het een goed idee om het in te pakken met de reflecterende en dus glanzende kant van de aluminiumfolie aan de binnenkant. Wil je voedsel koud houden, dan is het beter dat de matte kant aan de binnenkant zit.
Als u uw oven bekleedt met folie, zal de intensiteit van de hitte toenemen, wat zal resulteren in schade aan het oppervlak en zelfs zo ver zal gaan dat het gelijkmatig koken verhindert . Dus laat het weg, investeer in een ovenbestendige schoonmaakdoek en geniet van uw goudbruine koekjes, vakantieham en meer!”
Voor perfect gebakken kipfilets, gebruik de bakpapiermethode . Er zit zo weinig vet in een botloze, velloze kipfilet dat het moeilijk is om het te koken zonder dat het vlees droog of gewoon smakeloos wordt.
Bakpapier is ovenbestendig in conventionele ovens voor temperaturen tot 425°F . Laat het bakpapier voor de veiligheid nooit in aanraking komen met open vlammen, de zijkanten of de bodem van de oven, en gebruik het niet met een grill- of broodroosteroven.
Koken & etenGroente grillen zonder aangekoekte bakplaat: velletje bakpapier, oven aan en gaan. Maar bakpapier kan een kleine hoeveelheid PFAS bevatten. Deze chemische stoffen breken vrijwel niet af in het milieu en zijn schadelijk voor de gezondheid.
Het vochtige papier laat zich beter voegen. Zo blijft het ook in een bakvorm op zijn plek liggen. Een andere manier om bakpapier beter te laten plakken in een bakvorm, is door de vorm in te vetten met olie of boter en dan het papier erop te plakken.
Het korte antwoord is: ja, aluminiumfolie is over het algemeen veilig in de oven. Het materiaal kan hoge temperaturen verdragen en geleidt de warmte goed. Er zitten echter wel wat haken en ogen aan. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je nooit de bodem van de oven met de aluminiumfolie bedekt.
PFAS-vrij bakpapier
Er zijn bedrijven die bakpapier produceren waar het PFAS wordt vervangen door siliconen en daarmee gifstofvrij zijn. Andere alternatieven voor bakpapier zijn een siliconen bakmat of aluminiumfolie.
Perkamentpapier is in principe papier dat is gecoat met siliconen. Het kan in gebleekte of ongebleekte varianten voorkomen , en de siliconen maken het papier antiaanbak en hittebestendig, evenals waterbestendig.
Niet te heet: Bakpapier is hittebestendig, maar wel tot ongeveer 220°C. Een iets hogere temperatuur kan het wel hebben, maar houd de randjes goed in de gaten. Het papier wordt bij een hoge temperatuur wel snel bros. Let op: bij hogere temperaturen kan bakpapier ook vlam vatten.
Dit geldt voor zowel het bakken van recepten als kant-en-klare gekoelde deegsoorten.” En als het aankomt op het hergebruiken van het bakpapier, vertellen ze ons dat het originele stuk bakpapier bewaard kan worden en opnieuw gebruikt kan worden totdat het te rommelig wordt. “Het is tot drie keer toe herbruikbaar. We raden af om het vel langer dan dat te bewaren.
Zolang het perkament zelf niet te rommelig is, kun je het nog minstens een ronde in de oven gebruiken . Vermijd het hergebruiken van perkament dat te vettig, rommelig of nat is geworden met iets dat kan verbranden bij een tweede keer door de hitte - dat zal de smaak van je eten niet verbeteren.
Om ervoor te zorgen dat je baksel niet vervelend blijft plakken aan het bakpapier, is het verstandig om de bakvorm eerst in te vetten. Zo voorkom je dat je cake of taart blijft kleven en niet goed loskomt van het bakpapier. Op deze manier blijft het bakpapier aan de vorm kleven en niet aan het baksel.