15 gram Nutella chocoladepasta bevat 7,7 gram suiker. Dit zijn bijna 2 suikerklontjes.
In een beker chocolademelk (halfvol) van 250 ml zit ruim 30 gram suiker. Dat zijn meer dan 7,5 suikerklontjes! Dat is net iets meer dan een glas cola van 250 ml. Hierin zit namelijk 26 gram suiker, wat gelijk staat aan 6,5 suikerklontjes.
Toch zit ook in die 100procent-pindakaas nog steeds 5,5 gram suiker per 100 gram oftewel bijna anderhalf suikerklontje (1 suikerklontje is 4 gram suiker). ,,Dat komt omdat pinda's van zichzelf suikers bevatten. Maar het gaat om lage hoeveelheden en suikers hebben niet alleen maar negatieve eigenschappen.
Een portie chocoladepasta, melk komt overeen met 15 gram.
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
Maar dit broodbeleg staat niet in de Schijf van Vijf. Hagelslag en chocoladepasta bevatten veel calorieën, verzadigd vet en suiker. Eet dit daarom niet te veel en niet te vaak.
Broodbeleg zonder suiker is bijvoorbeeld: kaas, natuurlijke pindakaas (of de normale van Calvé), ei, hummus, natuurlijke fruitstroop (appel, peer), vis, avocado, groenten. Let op met salades, paté, sandwichspread en alle zoete soorten broodbeleg.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden. “Pinda's zijn net zo gezond als noten”, zegt hoogleraar Piet van den Brandt. Ander onderzoek toont aan dat mensen die veel pindakaas eten, een minder groot risico lopen om bepaalde ziekten te krijgen.
Zoet broodbeleg
Vers fruit, bijvoorbeeld schijfjes aardbeien, appel, perzik, peer of plakjes banaan, al dan niet op een bedje van plattekaas genieten de voorkeur als zoet beleg. Fruit prakken tot vruchtenmoes kan ook. Wie fruit kiest als beleg haalt ook makkelijker de aanbeveling om 2 tot 3 stuks fruit per dag te eten.
Hoe lekker zoet beleg op brood ook is, het zit boordevol suikers. In honing en jam zitten twee à drie suikerklontjes. Hagelslag bevat 2,5 suikerklontje.
De chocopasta light van Rabeko is een uniek product en bevat ze 94% minder suiker.
- Blikje Red Bull van 0,25 liter: 10 suikerklontjes. - Cappuccino: poedertjes van cappuccino bevatten vak 35 suikerklontjes per 220 gram.
15 gram Nutella chocoladepasta bevat 7,7 gram suiker. Dit zijn bijna 2 suikerklontjes.
Er in een fles tomatenketchup zitten wel 40 (!) suikerklontjes, dat is meer dan een suikerklontje per eetlepel. Aan magere yoghurt met een smaakje wordt vaak suiker toegevoegd, voor extra smaak. Zo kan een kom (245 gram) magere yoghurt wel 47 gram suiker bevatten, wat gelijk staat aan 12 theelepels.
Een krentenbol bevat daarnaast veel suikers, die je bloedsuikerspiegel laten stijgen wanneer je er veel op een dag eet. Je kunt er dus met een gerust hart een eten, maar overmatig gebruik is niet goed. Overigens bestaan de calorieën van een krentenbol amper uit eiwitten.
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten.
Een sneetje volkorenbrood bevat ongeveer dubbel zoveel calorieën dan een cracker. Zo zitten er ongeveer 80 calorieën in een boterham en 30 à 40 in een cracker. Wil dat zeggen dat crackers gezonder zijn? Neen, want om hetzelfde verzadigingsgevoel te krijgen, eet je verhoudingsgewijs meer crackers.
Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.
Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring. Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, rucola, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel, peer, vijgen en aardbei.
De choco-hazelnootpasta van Nocciolata wint de smaaktest! De cijfers zijn opgeteld en de winnaar is... de choco-hazelnootpasta van Nocciolata! Met een gemiddeld cijfer van 8,6 verslaan ze hiermee La Vida Vegan die met een 7,5 werd beoordeeld.
Hagelslag (15 gram): 68 kcal 9,7 gram suiker. Chocoladepasta (20 gram): 114 kcal en 12,2 gram suiker. Appelstroop (20 gram): 56 kcal en 11,6 gram suiker. Jam (20 gram): 50 kcal en 10,2 gram suiker.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.