De bloedsinaasappel zit bomvol vitamine C, ruim 20% meer dan in normale sinaasappels. Vitamine C is een antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
Bloedsinaasappels smaken daadwerkelijk anders dan gewone sinaasappels. Vaak wordt de smaak omschreven als 'minder zuur' dan een sinaasappel met een hint van frambozen.
Gezond. Bloedsinaasappels zijn heel gezond. Ze bevatten vitamine C, antioxidanten zoals anthocyanen, voedingsvezels en foliumzuur. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een gezond immuunsysteem, verminderen ontstekingen, ondersteunen een gezonde spijsvertering en kunnen het risico op bepaalde ziekten verlagen.
Het verschil tussen deze twee soorten sinaasappel is dat bloedsinaasappels een antioxidant genaamd anthocyaan bevatten . Deze antioxidant geeft bloedsinaasappels hun kenmerkende kleur, maar het vermindert ook het risico op hart- en vaatziekten. Ook is de bloedsinaasappel minder pittig dan een navelsinaasappel, maar heeft een bloemige, zure smaak.
Citrusvruchten bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Alle soorten vruchten passen net als groente, peulvruchten en volkoren graanproducten in een gezond voedingspatroon. Eet elke dag tenminste 2 stuks fruit voor een goede gezondheid.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.
Sinaasappels bevatten veel pectine, wat zich bevindt in de celwanden van de vrucht. Dit stofje wordt vooral gebruikt om jams te maken, maar het heeft nog veel meer voordelen. Pectine is een fermenteerbare vezel die de stoelgang bevordert en het LDL-cholesterol niveau in het bloed kan verlagen.
Zoals alle citrusvruchten zijn bloedsinaasappels erg zuur. Dit kan bij sommige mensen leiden tot brandend maagzuur , dus wees voorzichtig als u gevoelig bent voor zure reflux. Bloedsinaasappels zitten ook vol kalium.
Bloedsinaasappelen bevatten, net als de meeste vruchten, weinig calorieën, vet en eiwitten, maar veel koolhydraten en natuurlijke suikers .
Bloedsinaasappels kunnen een geweldige aanvulling zijn op een gezond dieet om af te vallen . Bloedsinaasappels bevatten niet alleen weinig calorieën, ze bevatten ook veel vezels, met 3 gram per portie ( 2 ). Vezels passeren het spijsverteringskanaal heel langzaam, waardoor u langer vol blijft door de vertering in uw maag te verlengen ( 7 ).
Vanwege de antioxiderende eigenschappen vertraagt het de snelheid van huidschade die wordt ervaren door blootstelling aan UV-straling en vervuiling . Deze uitzonderlijke huidverbeterende eigenschappen helpen bij het verminderen van rimpels of fijne lijntjes, balanceren overtollige olie en stimuleren een egale, gezonde en stralende huid.
Wat is een bloedsinaasappel:
Bloedsinaasappels zijn een kruising tussen grapefruit en een mandarijn. Dit is een smaakvolle combinatie tussen zoetzuur en bitter. Om rood te kleuren hebben de sinaasappels koude nachten en warme dagen nodig tijdens hun groei aan de boom.
In het merg zit ongeveer 30 procent van de vezels uit een sinaasappel. Ook zou het de helft van alle vitamine C van de sinaasappel bevatten. Daarbij zit in het merg pectine dat goed is voor uw cholesterol en stoelgang. De flavonoïden uit het merg, zijn stoffen die ontstekingsremmend werken.
Het belangrijkste verschil tussen bloed- en navelsinaasappelen is - u raadt het al - de kleur . Het ontbreken van rode pigmentatie in navelsinaasappelen betekent dat ze geen anthocyanen bevatten, hoewel standaard- en navelsinaasappelen doorgaans meer vitamine C bevatten. De twee hebben ook verschillende groeiseizoenen.
Het belangrijkste gezondheidsvoordeel ligt bij de hoge dosis vitamine C in de bloedsinaasappel. Vitamine C is een antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. De bloedsinaasappel is een van de beste bronnen voor vitamine C. Vitamine C is ook goed voor je immuunsysteem.
De bloedsinaasappel is net wat "volwassener" van smaak dan de gewone sinaasappel. Maak er heerlijk sap van of gebruik de bloedsinaasappel in salades. Lekker met spinazie en feta bijvoorbeeld, of met venkel en rucola. De goed geboende en geraspte schil past bijvoorbeeld heel goed in een rabarbercompote of bij chocolade.
Gezondheidsrisico's van sinaasappelen
Pas op voor misselijkheid, braken, diarree, maagkrampen, hoofdpijn en slapeloosheid . Sinaasappels bevatten veel zuur, en dat kan de symptomen van gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) verergeren.
Je krijgt dus met 1 glas de suikers binnen van meerdere stukken fruit. Maar zonder de vezels. Je kunt net zo goed een glas frisdrank drinken (zo blijkt ook uit onderzoek). Dus uit pak of versgeperst; sinaasappelsap is altijd ongezond bij diabetes.
1. Citroenen en limoenen . Citroenen en hun groene tegenhangers zijn vrij zure vruchten, rijk aan vitamine C. Er zit slechts ongeveer 1,13 gram (g) suiker in een limoen en 2,1 g in een citroen.
Studies hebben aangetoond dat voedingsstoffen genaamd flavonoïden, aanwezig in citrusvruchten zoals sinaasappelen, citroenen en grapefruit, een rol spelen bij het verlagen van de bloeddruk . Flavonoïden zijn een vorm van plantaardige chemicaliën die functioneren als antioxidanten in het lichaam, en beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen.
Citrusvruchten, zoals sinaasappelen, grapefruit, citroen en limoen, zijn rijk aan vitamine C en vormen ook een goede bron van ontstekingsremmende antioxidanten, die gunstig zijn voor mensen met reumatoïde artritis .
Peren en appels bevatten veel pectine, een soort vezel die het cholesterol kan verlagen. Dat geldt ook voor citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen . Bessen bevatten ook veel vezels. Probeer deze peren- en rode uiengratin als bijgerecht.
Uit het onderzoek blijkt dat de consumptie van fruit (het ging vooral om appels en sinaasappels) nauw verband houdt met een aantal factoren, zoals een hoog onderwijsniveau, een lage bloeddruk en bloedsuikerspiegel, en niet roken.
In een glas sinaasappelsap (200 ml) zit een hoeveelheid suiker die gelijk is aan zo'n 4,5 suikerklontjes. Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien bevatten vruchtensappen zuren die het gebit aan kunnen tasten.
Gedroogd fruit dat je het beste helpt
Verse pruimen, appels en hun vruchtensappen zijn bijzonder goed voor de spijsvertering. De klassiekers van gedroogd fruit die je darmen op gang brengen zijn dadels, vijgen, abrikozen en pruimen.