Droge rijst of plakrijst Wanneer er juist plakkerige rijst nodig is, voor bijvoorbeeld een risotto, pudding of sushi, dan kunt u de rijst beter niet wassen. De zetmeel kan in dit geval juist zorgen voor een extra romig en plakkerig effect.
Zodra het water wat van de rijst afkomt helder is, ben je het overtollige zetmeel kwijt. Mocht je nou in de keuken staan voor een lekkere risotto of rijstepap, dan komt het laagje losgelaten zetmeel juist van pas om romige rijst te krijgen. Was in dat geval de rijst niet. Ook bij zilvervliesrijst is wassen niet nodig.
Arseen, of arsenicum, behoort tot de zware metalen en die kun je maar beter niet te veel binnen krijgen. Het kan onder andere in grondwater zitten, waardoor het in (rijst)planten kan voorkomen. Maar bijvoorbeeld ook in brood en melk. Door de rijst te wassen kun je eventueel een klein beetje van dat arseen wegspoelen.
Roer de rijst niet tijdens het koken. Dit kan er voor zorgen dat de rijst afbreekt en te plakkerig wordt. Proef regelmatig of de rijst al klaar is. Als je de juiste verhoudingen water en rijst hebt gebruikt zal de rijst waarschijnlijk klaar zijn op het moment dat al het water verdampt is.
Als je rijst niet wast kan het voorkomen dat er wit of grijs schuim op je pan naar bovenkomt. Wat daarna ook vaak voorkomt is dat je rijst gaat klonteren. Dit komt omdat de rijst dan te veel zetmeel bevat. Als je de rijst dus eerst wast, spoel je het overtollige zetmeel weg en voorkom je dat je rijst gaat klonteren.
Voordelen van het wassen van rijst
De rijst krijgt een lossere consistentie, zodat hij minder aan elkaar kleeft, niet klef wordt en zijn volle kwaliteit kan krijgen.
Omdat Japanse rijst veel meer zetmeel en proteïne bevat dan andere soorten, moet het gewassen worden om het teveel te verwijderen . De plakkerigheid van rijst (van het zetmeel) is belangrijk om de gekookte korrels bij elkaar te houden zodat ze met eetstokjes gegeten kunnen worden, maar als het te plakkerig is, wordt het taai.
Op dezelfde manier activeert het roeren van uw rijst tijdens het koken de zetmelen en krijgt u klonterige, papperige rijst . Uw rijst hoeft alleen maar even met een vork losgemaakt te worden als deze klaar is met koken. Door constant te roeren krijgt risotto zijn gekoesterde romigheid, een eigenschap die niet wenselijk is bij het koken van gewone rijst.
De bacterie Bacillus cereus kan sporen vormen die goed kunnen overleven en hittebestendig zijn. Sporen zijn bacteriecellen in een soort slaapstand. Als je rijst opnieuw opwarmt, kunnen deze sporen dat overleven en zich later weer ontwikkelen tot bacteriën.
Laat het na het koken en eventueel afgieten 10-15 minuten in de pan staan. Dit geeft een vollere korrel doordat het zetmeel iets afkoelt en uitzet en het laatste restje water opneemt. Roer pas na die 10-15 minuten rust door. Doe je dit eerder, dan wordt je rijst waarschijnlijk plakkerig.
Witte rijst versus bruine rijst en blootstelling aan arseen: is er een verschil? Witte rijst (zoals witte basmati, jasmijn en voorgekookte instantrijst) blijkt lagere concentraties arseen te hebben in vergelijking met bruine rijst of volkoren rijst.
Als je de rijst echt wast, bijvoorbeeld door de ongekookte rijst in water te roeren, het af te spoelen en dit drie minuten lang te herhalen , kun je ongeveer 10 procent van het arseen verwijderen.
Arseen komt voornamelijk voor in rijst en rijstproducten. Verder komt het ook in lagere hoeveelheden voor in bewerkte graanproducten zoals brood, in melk en melkproducten en in water.
Witte rijst heeft niet het vezelrijke vliesje dat zilvervliesrijst wel bevat. Meestal wordt witte rijst nog verder bewerkt. Zo kunnen de kookeigenschappen en de smaak beïnvloed worden. Door de rijst in kleiner stukjes te breken, hoeft de rijst een stuk minder lang te koken.
Was de rijst onder koud water met een zeef of vergiet, of spoel in een pan tot het water helder is . Deze essentiële stap vóór het koken verwijdert overtollig zetmeel, waardoor u meer aparte, luchtige korrels krijgt, terwijl de heerlijke smaak van de basmati naar voren komt.
Een woordvoerder van Uncle Ben's Rice informeert ons dat het bedrijf geen talk of banketbakkerssuiker in welke vorm dan ook gebruikt bij de verwerking van zijn rijstproducten. Ook als u Uncle Ben's Rice wast voor het koken of het water afgiet na het koken, verwijdert u de voedingsstoffen die eraan zijn toegevoegd.
Volgens wetenschappers zoals Harold McGee hangt het wassen van rijst samen met zetmeel. Zou je de rijst niet wassen dan krijg je een plakkerige korrel: 'door de rijst te wassen spoel je het zetmeel weg aan de oppervlakte van de korrel en krijg je een mooiere, drogere rijst', aldus McGee in On Food and Cooking.
Hoe lang kun je rijst in de koelkast bewaren? Maximaal twee dagen, that's it. En dat geldt alleen voor rijst die op de juiste manier bereid en bewaard is. Al het andere kun je maar beter meteen weggooien.
Afhaalmaaltijden (vooral Chinees)
Rijst kan besmet zijn met de bacterie Bacillus cereus. En die is hardnekkig, want hij gaat niet dood door verhitting. Bewaar rijst altijd in de koelkast en wees dus voorzichtig met het opnieuw opwarmen van deze gerechten. Doe het bij voorkeur niet.
Hoewel je je rijst niet wilt verstoren terwijl hij kookt, moet je hem wel losmaken met een vork (of een rijstlepel) als hij klaar is. Op die manier zal je rijst niet klonterig zijn en zullen de korrels duidelijker te onderscheiden zijn als het tijd is om te serveren . Rusten is ook een stap die je niet kunt overslaan.
Antwoord: je kookt de rijst het liefst met de deksel op de pan. Dat scheelt namelijk energie. En wil je de rijst koken zonder afgieten? Doe dan zeker de deksel op de pan, want anders verdampt er te veel vocht en wordt je rijst niet op tijd of zelfs helemaal niet gaar!
Draai de rijst in de pan (of roer één keer) om ervoor te zorgen dat het goed verdeeld is. Doe een deksel op de pan en zet het vuur zo laag mogelijk. Als je de rijst op een te hoog vuur kookt, zal het te snel gaar worden en kan het in het midden krijtachtig worden. Laat het 10 minuten zachtjes sudderen en haal het deksel er niet af .
Witte rijst kunt u het beste wel wassen, bruine rijst niet. Om bruine rijst, ook wel zilvervliesrijst of volkorenrijst genoemd, zit nog een vliesje. Hierdoor schuurt de rijst minder bij het vervoeren, waardoor er weinig zetmeel loskomt.
Over het algemeen, zoals Lundberg zegt, " kan overtollig zetmeel ervoor zorgen dat rijst aan elkaar gaat klonteren, waardoor het een papperige of gomachtige textuur krijgt ." Huang merkt op: "Hoewel plakkerigheid wenselijk is bij bereidingen met korte korrels, zou het overmatig zijn zonder wassen en soms zelfs weken," wat een gebruikelijke praktijk is voor Japanse rijst ...
Ongewassen rijst
Als de korrels niet worden gewassen voor het koken, zal het overtollige zetmeel in de rijst de rijst plakkerig maken als het in heet water staat. Spoel de rijst grondig totdat het water helder is . Je kunt ook rijst en water in een kom doen en het water meerdere keren verversen.