Voorbeelden zijn gezoete dranken, producten met te veel zout, suiker of verzadigd vet, en fastfood. Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten. Of in het algemeen veel eten of snacken. Ongezonde voeding kan hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes veroorzaken.
Grofweg kan gezegd worden dat teveel verzadigd vet, transvet, suiker en zout ongezond is. Verzadigde vetten zijn met name dierlijke vetten en komen voor in vlees, boter, zuivel en gefrituurde producten. Ook gebak, koek, snacks, zoutjes en chips bevatten veel verzadigd vet en transvet.
Gerookt en gepekeld vlees en producten zoals salami, bacon en klant-en-klare vleesproducten doen je gezondheid meer kwaad dan goed. Dit heeft onder meer te maken met de toegevoegde dierlijke vetten, cholesterol, zout, nitriet en andere ongewenste stoffen die ontstaan door bewerkingsprocessen.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Ongezonde voedingswaren zoals frietjes, koekjes, frisdrank en chocolade zetten onze maag- en darmwerking serieus onder druk. En je darmflora die overhoop ligt, zorgt dan weer voor een vermoeid gevoel. Vermijd fruit na een maaltijd. Hoewel fruit gezond is, komt het je productiviteit niet ten goede.
De snack die qua aantal calorieën als slechtste uit de test komt is de kaassoufflé. Met slechts 60 gram krijg je al zo'n 205 kcal binnen. Daarbij bevat deze lekkernij relatief gezien veel koolhydraten. Qua hoeveelheid zout en verzadigde vetten doet de frikandellen het erg slecht.
Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Voor de bereiding gebruik je vloeibaar vet.
Het mediterraanse dieet is verkozen tot beste algehele dieet en dat al voor het zesde jaar op rij, zo werd dinsdag bekendgemaakt door het US News & World Report.
Ongezonde snacks/tussendoortjes
Hoog zijn in calorieën. Hoog zijn in suikers. Hoog zijn in verzadigde vetten. En meestal laag zijn in vezels, vitamines en mineralen.
Vermijd voedingsmiddelen zoals koekjes, chips, frisdrank, fastfood en kant-en-klaarmaaltijden. Suikerhoudende dranken: Frisdrank, vruchtensappen en andere suikerhoudende dranken bevatten veel calorieën en hebben weinig voedingswaarde.
Het zijn de pesticiden die eraan kleven die slecht zijn voor je gezondheid. Zo bevat een aardbei soms een pesticidecocktail van maar liefst 5 verschillende soorten. Dit maakt de aardbei dan ook het meest 'ongezonde' stukje fruit van alle fruitsoorten. We gebruiken veel te vaak pesticiden voor onze gewassen.
Snoep met suiker is altijd slecht
Eet dus zo min mogelijk suiker en vermijd snoepgoed met suiker. Alle snoepjes waar suiker in zit is helaas niet goed voor je gebit, dus ook koek en zoete chocola of dropjes. Een goed alternatief is suikervrij snoepgoed.
Voorbeelden zijn gezoete dranken, producten met te veel zout, suiker of verzadigd vet, en fastfood. Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten. Of in het algemeen veel eten of snacken. Ongezonde voeding kan hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes veroorzaken.
Eet vooral ruim groenten, peulvruchten en - ja echt waar - volkoren graanproducten of aardappelen." Groenten zijn laag in calorieën en hebben veel vezels, waardoor je langer een vol gevoel hebt in de uurtjes voordat je naar bed gaat.
Eet weinig producten met veel vet, suikers of zout. Denk aan frisdrank, fastfood, bewerkt vlees, alcoholische dranken en snoep. Eet gevarieerd en verdeel je eet- en drinkmomenten over een dag. Met gezonde voeding blijf je energiek en beperk je het risico op ziektes.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring en sardines zijn rijk aan de omega 3-vetzuren DHA en EPA. Deze onverzadigde vetten zijn onder andere goed voor het hart, de bloeddruk, en triglyceridenspiegel. Zo toont onderzoek aan dat EPA de stabiliteit van de bloedvaten kan verbeteren.
Toch heeft fastfood ook zeker zijn nadelen. Het behoort tot het meest ongezonde eten ter wereld. Bijna alles wat je kant- en klaar kan krijgen, zit vol met onnodig veel calorieën en sluipmoordenaars zoals suikers en transvetten.
Er blijkt best een groot verschil te zitten in het aantal calorieën tussen beide snacks. Zo bevat een kroket volgens het Voedingscentrum zo'n 127 calorieën en een frikandel 200 calorieën. Ook de voedingswaarden van de snacks verschillen nogal. Een kroket bevat bijvoorbeeld 5,5 gram vet en een frikandel 14,6 gram.
Hoewel chips en chocolade allebei heerlijke smaken bieden, verschillen ze aanzienlijk in hun voedingsprofielen, waarbij chocolade doorgaans meer suiker en verzadigde vetten bevat, terwijl chips meer ongezonde vetten kunnen bevatten . Dit onderscheid is belangrijk wanneer u gezondere snackkeuzes probeert te maken.