Om te weten te komen of het ei dat in de koelkast ligt gekookt is of niet moet je het gewoon even laten draaien op het aanrecht. Als het ei gelijkmatig ronddraait is het hardgekookt, zo niet is het een rauw ei.
Als het ei stopt met draaien, is het een gekookt ei. Een uitleg: De inhoud van een rauw ei zit los en draait onafhankelijk van de schil. Als de schil stopt met draaien, draait de vloeistof door en zorgt er uiteindelijk voor dat het gehele ei na stoppen weer gaat draaien.
Koud en kokend water
Reken zodra de eieren in het water liggen voor een zacht ei vier en halve minuut, voor een ei waarbij het wit gestold is en het geel zacht is zes minuten en voor een hard gekookt ei acht minuten.
Wanneer het ei schuin omhoog ligt, is het ei 1 tot 2 weken oud en als het ei rechtop blijft staan, is het 3 à 4 weken oud. Drijft het ei in het water? Eet het dan niet meer op! Wanneer een ei drijft, betekent het dat het ei bedorven is.
Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten. Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Zodra het water borrelt laat je er zachtjes het ei in zakken. Wacht 4 à 5 minuten voor een zachtgekookt eitje. Heb je liever een hardgekookt exemplaar, wacht dan 8 à 10 minuten.
Informatie. Een ei kan drijven in water wanneer de luchtcel voldoende is vergroot om het drijvend te houden . Dit betekent dat het ei oud is, maar het kan volkomen veilig zijn om te gebruiken. Breek het ei in een kom en onderzoek het op een onaangename geur of onbruikbaar uiterlijk voordat u besluit het te gebruiken of weg te gooien.
Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een glas of doorzichtige kom met water. Leg het ei erin. Ligt het plat op de bodem? Dan is het nog helemaal vers!
Bonustip. Bij het koken van een ei in kokend water bestaat er een kans dat het ei barst. Deze kans is bij kokend water groter dan wanneer je het ei opzet met koud water. Om te voorkomen dat het eitje barst doe je een snufje zout in het water.
Hardgekookte eieren met de schaal erop en bewaard in een afgesloten bakje, blijven 1 week goed in de koelkast. Om te bepalen of een ei hardgekookt of rauw is, draai je het! Als het gelijkmatig ronddraait, is het hardgekookt . Als het wiebelt tijdens het draaien, is het een rauw ei.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Allemaal onzin, volgens het Voedingscentrum en de website Nieuwscheckers van Universiteit Leiden. Of u nou van hard- of zachtgekookte eieren houdt, beide zijn even gezond, dus daar hoeft u het niet van af te laten hangen. Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging.
Wanneer een ei wordt gekookt, neemt de entropie toe omdat er denaturatie van eiwitten plaatsvindt. Ze gaan van de spiraalvorm naar willekeurige opgerolde vormen.
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Om onderscheid te maken tussen een hardgekookt ei en een rauw ei, draaien we elk ei op een tafelblad. Het ei dat langzamer draait, zal rauw zijn . Dit komt omdat in een rauw ei de vloeibare materie binnenin probeert weg te komen van zijn rotatieas. Daarom neemt zijn traagheidsmoment toe.
Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Het ei blijft drijven
Dan doe je er beter aan om het ei weg te gooien, want dan is het bedorven.
De dichtheid van een gekookt eitje is groter dan die van het water. Daardoor zinkt het eerst naar de bodem. Maar door het zout toe te voegen, verhoog je de dichtheid van het water. Als je genoeg zout toevoegt, zal het eitje gaan drijven.
Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk. Eieren kunnen niet hun schaal in de microgolfoven worden gekookt.
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Hoe lang moet je jouw ei koken? 5 minuten: Een zachtgekookt ei. Hét eitje om te serveren met soldaatjes. 6 minuten: Een zachtgekookt eitje met een minder slijmerige dooier.
Het is een beetje vies als je erover nadenkt. Maar ze verschillen niet zoveel van "zelfgemaakte" hardgekookte eieren, die een week in de koelkast blijven, als je ze ongepeld laat. Vooraf gepelde hardgekookte eieren hebben een "ten minste houdbaar tot"-datum, die meestal zeven dagen is nadat de verpakking is geopend.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.