Het carnivoor dieet: 100% dierlijk eten en GÉÉN groentes, fruit en granen. Koolhydraatarm diëtist Romy volgde het carnivoor dieet een maand en deelt haar ervaring.
Wat is het carnivoor dieet? Het carnivoor dieet bestaat zoals de naam al zegt voornamelijk uit dierlijke producten, zoals eieren, veel vlees, gevogelte en vis. Opvallend is dat daar vrijwel geen koolhydraten en groenten (en fruit) bij gegeten worden.
Carnivoor (leeuw)
Het is een onbetwistbaar feit dat de mens geen vleesetend wezen is. Hiervoor zijn er voldoende wetenschappelijke bewijzen geleverd. Het eten van vlees mag dan horen tot de menselijke cultuur, zijn spijsverteringsstelsel en andere lichamelijke eigenschappen zijn er niet op afgestemd.
Eet je net als Lynette alleen maar dierlijke producten, zoals vlees, eieren en zuivel, dan volg je het carnivoor dieet.
Flexitariërs. Mensen die op sommige dagen vlees laten staan, noemen we flexitariërs.
Dat gezegd hebbende, is het gebruikelijk om iemand die voornamelijk of uitsluitend vlees eet, zichzelf een " carnivoor " te horen noemen. Het "carnivoordieet" is precies wat de naam al doet vermoeden: alleen dierlijke producten eten, met name (maar niet beperkt tot) vlees.
Een veganist is iemand die geen vlees en vis eet, maar ook dierlijke producten zoals eieren, zuivel en honing laat staan. Dit houdt in dat ze producten met dierlijke producten erin verwerkt, zoals bijvoorbeeld koekjes (ei), snoep (gelatine) of patat gebakken in dierlijke olie, ook vermijden.
Een pollotariër eet geen vlees of vis, maar wel kip.
Deze mensen eten geen vlees en geen vis, maar wel zuivelproducten (het woorddeel lacto verwijst naar het Latijnse lac 'melk') en eieren (het woorddeel ovo is afkomstig van het Latijnse ovus 'ei').
Vegetariërs eten plantaardig voedsel als fruit, groente, granen, peulvruchten en noten, aangevuld met paddenstoelen en vegetarische dierlijke producten als zuivel, honing en eieren. De term vegetarisme gaat terug op het Engelse woord vegetarian, waarvan het eerste deel is afgeleid van vegetable, wat 'groente' betekent.
Biologisch gezien zijn mensen inderdaad omnivoren: wij kunnen zowel plantaardige als dierlijke voeding eten om te overleven. We zijn echter niet gebonden aan een omnivoor eetpatroon: het is niet zo dat we de combinatie van plantaardige en dierlijke producten moeten eten. We kunnen leven van planten alleen.
De gedachte was voorheen dat het geslacht Homo altijd omnivoor was, maar dit gebeurde pas 1,65 miljoen jaar geleden. Het was de Homo erectus, de voorouder van de Homo sapiens, die vlees en andere dierlijke eiwitten ging eten. Maar dit was wel direct een van belangrijkste factoren in de evolutie van de moderne mens.
Vleeseters noemen we ook wel carnivoren, planteneters noemen we herbivoren en alleseters worden ook wel omnivoren genoemd.
Als pescotariër eet je geen zoogdieren en gevogelte, maar wel vis (pisces = Latijn voor vis), andere zeedieren, eieren en zuivelproducten. Je zult de termen pescotarisme, pescotarisch eten of pescotariër niet vaak horen, meestal wordt deze manier van eten simpelweg 'vegetarisch mét vis' genoemd.
Een pollotarian is iemand die gevogelte eet, maar geen rood vlees of varkensvleesproducten. Mensen kiezen voor dit dieetpatroon om verschillende redenen. Voor sommigen is pollotarian worden een stap in de richting van vegetariër worden, terwijl anderen zich meer zorgen maken over de gezondheids- en milieueffecten van het eten van rood vlees.
Pesco-pollotarisme: bewuste keuze om geen landdieren te consumeren, maar wel vogels en zeedieren. Demitarisme: bewuste halvering van de inname van dierlijke producten dan gebruikelijk is voor de persoon.
Een flexitariër is iemand die één of meer dagen per week geen vlees, vis of vleeswaren eet. Een veganist die een paar keer per jaar iets dierlijks eet wordt ook wel een flexanist genoemd.
Maar er is één punt waarin ze zich onderscheiden van vegetariërs: pescotariërs eten vis en andere zeevruchten.
Ongeveer één procent van de Amerikaanse bevolking volgt een veganistisch (uitgesproken als "VEE-gun") dieet. Dit sluit alle vlees, eieren en zuivelproducten uit, en meestal ook alle andere door dieren geproduceerde voeding, zoals honing.
Met het woord veganist wordt doorgaans iemand bedoeld die geen dierlijke producten eet of gebruikt. Veganisten eten geen vlees of zuivelproducten en eten vaak ook geen andere dierlijke producten, zoals honing.
Vleesliefhebbers worden " Meatatarian " genoemd, wat betekent: iemand die uitsluitend of voornamelijk vlees eet.
Knipkiezen, plooikiezen, knobbelkiezen
Vleesetende zoogdieren hebben scherpe, puntige knipkiezen. Ze werken als een schaar om te knippen of mes om biefstuk te snijden. Planteneters hebben plattere kiezen met scherpe richels. Deze kiezen heten ook wel plooikiezen.
Alleseters moeten met hun gebit dus planten kunnen snijden en malen, maar ook vlees kunnen vastpakken en scheuren. Ze hebben daarom snijtanden, hoektanden en kiezen van ongeveer gelijke grootte en de kiezen zijn knobbelkiezen.
Omnivoren zijn alleseters. De mens is hier een goed voorbeeld van. Een omnivoor eet zowel plantaardig voedsel als vlees.