Bewaar je chocolade op een donkere en droge plek Het is inmiddels duidelijk dat chocola onder normale omstandigheden beter niet in de koelkast, in de badkamer of in de buurt van kaas, vlees en vis kan worden bewaard. Kies liever voor een plek waar het donker en droog is.
Bewaar je chocolade dus liever niet in de koelkast, en niet in de zon. Heb je een koele plek in huis dan zal die meestal prima voldoen. Maar warmt je hele huis tijdens een hete zomerdag op tot 25-30 graden dan kun je de chocolade toch beter in de koelkast leggen. Zorg dan wel voor een luchtdichte verpakking.
Bewaar chocolade altijd op een koele, droge plaats, bij voorkeur bij een temperatuur tussen de 15 en 18 graden Celsius. Vermijd blootstelling aan direct zonlicht, vocht en warmte, omdat deze factoren de kwaliteit van de chocolade kunnen aantasten en ervoor kunnen zorgen dat het sneller bederft.
De beste plek om chocolade te bewaren is in een koele, droge en donkere omgeving, zoals een voorraadkast of keukenkastje . Je wilt het bewaren uit de buurt van hitte, vocht en licht. Chocolade gedijt bij kamertemperatuur en lage luchtvochtigheidsniveaus, idealiter tussen 65 en 68 graden Fahrenheit, en minder dan 55 procent luchtvochtigheid.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
Pure chocolade, met zijn hogere cacaogehalte, kan tot wel drie jaar na de houdbaarheidsdatum nog goed blijven . Vanwege het hoge melkgehalte zijn melk- en witte chocolade misschien niet zo lang houdbaar als pure chocolade, maar hun houdbaarheid is nog steeds niet te versmaden — je kunt verwachten dat je er nog zo'n 8 maanden mee vooruit kunt.
Schimmel kan gedijen op chocolade in warme, vochtige omstandigheden . Schimmelsporen zijn microscopisch kleine deeltjes in aarde, rottende planten en zelfs menselijk en dierlijk haar. Het is logisch dat schimmels en fungi zich ook ophopen in voedselproducten!
Of u nu alleen gourmettruffels eet of chocolade eet die voor u wordt neergezet, bewaar chocolade alstublieft niet in de koelkast . Dit komt omdat chocolade gemakkelijk de geuren absorbeert van alles wat het in de buurt van de koelkast legt, wat een schadelijk effect kan hebben op de smaak.
Bewaar je chocolade op een donkere en droge plek
Het is inmiddels duidelijk dat chocola onder normale omstandigheden beter niet in de koelkast, in de badkamer of in de buurt van kaas, vlees en vis kan worden bewaard. Kies liever voor een plek waar het donker en droog is.
Chocolade smaakt het beste als het op kamertemperatuur is bewaard (tussen 12 en 20 graden Celsius) . En idealiter zou je chocolade nooit in de koelkast moeten bewaren, omdat het de smaak kan verpesten en tot reacties kan leiden.
Koel, maar niet koud
Als u wilt weten hoe u kunt voorkomen dat chocolade smelt zonder koelkast, kunt u het beste chocolade bewaren op een koele, donkere en droge plek, zoals een voorraadkast of keukenkastje, waar de temperatuur constant is en de chocolade uit de buurt van licht staat .
Vermijd plekken met direct zonlicht, radiatoren of andere warmtebronnen , omdat de chocolade hierdoor kan smelten of zijn vorm kan verliezen. Kies voor een koele kast of voorraadkast, uit de buurt van het fornuis, voor optimale opslag.
"Idealiter moet chocolade worden bewaard bij 68ºF, maar alles tussen 65ºF en 70ºF is goed," zegt ze. Ze vervolgt met te zeggen dat het bij het bewaren van chocolade het beste is om het uit de buurt te houden van warmtebronnen en direct licht , evenals extreme vochtigheid en sterke geuren, zoals een kruidenkast.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Preciezer is het als je wat chocolade op een paletmes of plastic krabbertje doet en in de koelkast legt. Na een minuut of drie zal de chocolade uitharden. Je kunt de chocolade dan van het paletmes afslaan of door het krabbertje te buigen, los laten komen. Je ziet daarbij of de chocolade uithardt en of er een knak is.
De beste manier om je cannabischocolade vers te houden is om het in folie te wikkelen, in een luchtdichte container te doen en het op een droge, koele, donkere plek te bewaren, zoals je voorraadkast of koelkast. Een koelkast is de beste optie om te voorkomen dat chocolade zacht wordt of smelt bij kamertemperatuur .
Om je chocolade in optimale conditie te houden, bewaar je deze op een droge, koele plek met een temperatuur tussen 14 en 18 graden Celsius. Vermijd opslag in de koelkast.
Chocolade toch gekristalliseerd : - Probeer het weer glad te maken door er een klontje boter of een theelepel zonnebloemolie door te kloppen. - Of maak het weer glad door er kokend water door te kloppen, 1 eetlepel per keer. Het gebruikte recept moet dan wel evt. iets worden aangepast.
Gevulde pralines blijven stabiel tussen 12 en 22°C.
Pralines houden bovendien niet van licht en vocht. Stop ze in een luchtdichte doos in metaal of plastic. Zet de doos vervolgens in een koele afgesloten ruimte, zoals een kast of rek in de gang of de kelder.
Over het algemeen kan het koelen van chocolade de houdbaarheid met ten minste 25% verlengen, terwijl het invriezen de houdbaarheid met 50% of meer kan verlengen . Doe de originele doos in een stevige plastic diepvrieszak, sluit deze goed af en bewaar deze vervolgens tot een jaar in de koelkast, of vries deze tot 18 maanden in voor de beste kwaliteit.
Waar u uw chocolade ook bewaart, de enige plek waar u het nooit moet bewaren, is de koelkast . Lees verder om erachter te komen waarom. Uien, knoflook, avocado's, tomaten, jam en saladedressings, slechts een paar van de dingen die niet goed in de koelkast passen. Net als chocolade.
Dit kan leiden tot vriesbrand of die troebele oppervlaktetextuur die bekend staat als chocoladebloei . Chocoladebloei ontstaat in feite wanneer de chocolade zijn tempering verliest en de natuurlijke cacaoboter van de chocolade naar de oppervlakte komt.
Kan verlopen chocolade je ziek maken? Als de verlopen chocolade geen toevoegingen bevat, word je er niet ziek van. Verlopen chocolade heeft een zwakke smaak, maar is veilig om te consumeren, tenzij er schimmel op groeit, het een onaangename geur heeft of een onaangename smaak heeft .
Deze witte film betekent niet dat de chocolade beschimmeld is of bedorven is . Het is eigenlijk gewoon een wetenschappelijk proces genaamd "chocoladebloei". Er zijn twee soorten van deze bloei: suikerbloei en vetbloei.
Waarom is chocolade giftig? De gevaarlijke stof in chocola en cacao is theobromine. Pure chocolade bevat het meeste theobromine, maar ook melkchocolade bevat aanzienlijke hoeveelheden. Witte chocolade bevat weinig theobromine en geeft daardoor zelden problemen.