Vermijd ook gasvormende voedingsmiddelen zoals paprika, koolsoorten, prei, uien en peulvruchten. Vermijd koffie: koffie verhoogt de spanning van de dikke darm. Stress is niet de oorzaak van PDS, maar het kan de klachten wel verergeren (snellere transit, meer spanning op de dikke darm).
Goed voor de darmen
Wist je dat paprika's ook veel vocht bevatten? Maar liefst 92 procent van deze groente bestaat uit water. Ook dat is bevorderlijk voor de stoelgang. Deze Aziatische noedelsalade bevat nog meer ingrediënten die vezels en vocht bevatten.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).
De schil van paprika is moeilijk verteerbaar voor sommige mensen, waardoor ze last van oprispingen of maagklachten kunnen krijgen. Paprika's worden ook nog eens zoeter en verfijnder van smaak als je ze ontvelt. Leg halve paprika's op een bakplaat met de snijkant naar beneden.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Onoplosbare vezels trekken als een spons water aan. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de onoplosbare vezels voor buikklachten kunnen zorgen bij sommige mensen met PDS. Deze vezels zitten in veel gezonde producten, zoals aardappelen, bananen, maïs, wortels, bonen, koolsoorten, bepaalde tarweproducten en appels.
Kazen zonder lactose
Ben je lactose-intolerant, volg je het FODMAP-dieet of heb je last van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS)? Ook dan kun je gewoon kaas blijven eten – je moet enkel de juiste soorten – de kazen zonder lactose – weten te kiezen. Vooral oude, lang gerijpte kazen zijn dikwijls een goede keuze.
Een aantal producten kan extra gasvorming veroorzaken. Dit zijn onder andere: Koolsoorten, zoals rode kool, witte kool, savooiekool, spruitjes, koolraap. Prei, paprika, uien, knoflook.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Het advies voor volwassenen is om elke dag een handje ongezouten noten (25 gram) te eten. Alle soorten ongezouten noten en pinda's zijn goed.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Als je na het eten van bijvoorbeeld paprika of tomaat last krijgt van buikpijn, eczeem, slapeloosheid, reumatische klachten, ademhalingsproblemen of een ruwe tong, kan dat betekenen dat je allergisch bent voor één of meerdere stoffen die voorkomen in nachtschade.
Voedingsmiddelen die PDS-klachten zouden kunnen uitlokken
Er is ook fruit zoals appels, peren en gedroogd fruit, dat zeer rijk is aan fructose en bij sommige mensen klachten kan uitlokken. Lactose uit melk kan bij sommige mensen ook symptomen uitlokken.
De rode paprika is erg rijk aan vitamine C. Hij bevat maar liefst 150 mg per 100 gram, dit is zelfs méér dan de groene kiwi! Vitamine C heeft een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Ook helpt vitamine C je weerstand goed te houden.
Zoetstoffen: Vooral kunstmatige zoetstoffen kunnen bij een deel van de mensen darmklachten geven. Deze zitten vaak in light-dranken en kauwgom. Ui, knoflook, prei: Deze bevatten fructanen, waar een deel van de PDS-patiënten op reageert. Tarwe: Dit bevat fructanen, waar een deel van de PDS-patiënten op reageert.
Eet en drink minder zuivel
[r] Lactose is een type koolhydraat dat van nature in zuivel voorkomt en bij veel mensen darmklachten veroorzaakt. Sommige zuivelproducten bevatten iets minder lactose en worden daarom soms iets beter verdragen. Dit zijn bijvoorbeeld zure melkproducten zoals kwark en yoghurt, en harde kazen.
Roomboter is daarom geschikt in het FODMAP dieet. Wil je boter zonder lactose dan is Alpro Soja Minarine of geklaarde boter (Ghee) een alternatief.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Moro's Wortelsoep is zo'n oud huismiddeltje dat nog steeds heel werkzaam is bij darmklachten en diarree. Het werkt voor mensen, maar ook voor honden, op dezelfde manier.
Spruitjes
Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.
Tomaten dragen bij aan een gezonde stoelgang. Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft.
U kunt zelf paracetamol innemen tegen de pijn. Gebruik nooit meer dan 4 keer 1000mg per dag (meestal 4 keer 2 tabletten). De arts kan eventueel een sterkere pijnstiller voorschrijven.