Samenvatting. Citroensap kan de lever helpen bij het verwerken van afvalstoffen door de productie van gal te stimuleren, wat essentieel is voor het afbreken van vetten. Hoewel citroensap voordelen biedt voor de lever, kan overmatig gebruik leiden tot tanderosie en maagklachten.
Citroenwater helpt bij het verwijderen van allerlei gifstoffen uit je lichaam. Het stimuleert de lever om meer enzymen te produceren en efficiënter te werken. Daarnaast werkt citroensap urine-afdrijvend, zodat je urinewegen gifvrij blijven.
2. Drink voldoende water. Drink voldoende water of andere hydraterende drankjes om giftige stoffen uit je lever te spoelen. Wanneer je vaker water drinkt, blijf je gehydrateerd en vloeien de afvalstoffen makkelijker uit je lichaam.
Noten: Noten zoals amandelen en walnoten zijn rijk aan vitamine E en andere voedingsstoffen die de lever kunnen beschermen tegen schade. Olijfolie: De enkelvoudig onverzadigde vetten in olijfolie kunnen het risico op niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) helpen verminderen en de leverfunctie verbeteren.
Neem een bakje mee met gedroogd fruit (cranberries, appel, banaan, abrikozen etc.) gemengd met wat noten. Alle plantaardige stoffen die bitter zijn, zijn een weldaad voor de lever.
Gebruik geen zoetmakers zoals honing, kokosbloesemsuiker en alle andere hippe suikers. Eet fruit (citrusfruit, druiven en kersen) maar vermijd vruchtensappen. Eet 3 hoofdmaaltijden en vermijd tussendoortjes.
Eieren en chocolade
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Langdurig overmatig alcoholgebruik kan levercellen beschadigen. In een alcoholloze maand, kan een lever zich herstellen, zo toonde onderzoeken van Radboudumc in Nijmegen aan.
Goed voor je lever
Toch is er een onderzoek verschenen waaruit blijkt dat je langer leeft als je kaas eet. Dat zit zo. De Universiteit van Texas onderzocht het stofje spermidine, dat een goede werking heeft op je gezondheid. Het stofje zorgt ervoor dat beschadigde levercellen zich niet langer delen.
Appels bevatten veel pectine, een vezelsoort die goed is voor je lever en darmen. Dé tip: sprenkel wat kaneel op je appel. Kaneel is gunstig voor je bloedsuikerspiegel en helpt indirect je detoxmachine. Als het kan, combineer fruit met een eiwitbron.
Goede combinaties zijn bijvoorbeeld gegrilde kipfilet, gekookte broccoli en een beetje omega 3-6-9 oliemix (niet verhitten) van een goede kwaliteit. Gebruik geen fruit of zuivelproducten zoals melk, yoghurt, vla, etc.
De voordelen van het drinken van citroenwater kunnen zijn: het toevoegen van vitamine C aan uw dieet, het bieden van een alternatief voor suikerhoudende dranken, het voorkomen van nierstenen vanwege het citroenzuurgehalte en het vergemakkelijken van de spijsvertering . Het helpt u ook om gehydrateerd te blijven.
Recente studies hebben aangetoond dat citroenen een verbinding bevatten die naringenin wordt genoemd, die leverontstekingen vermindert die verband houden met leververvetting . Het drinken van vers citroensap 2-3 keer per dag, continu gedurende een maand of dun gesneden citroen in een fles water en dagelijks drinken helpt ook om leververvetting te verbeteren.
Hoog vitamine C-gehalte
Wie een citroen per dag zou eten, zit met zo'n 35-40 milligram ongeveer op de helft van de dosis die de Gezondheidsraad adviseert (75 milligram per dag). Vitamine C staat bekend als dé weerstandsvitamine. Vandaar dat citroen veel ingezet wordt tegen griep en verkoudheid.
De beste resultaten voor de lever worden bereikt met 45 minuten weerstands- en aërobe lichaamsbeweging. Sommige studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging ook het slechte cholesterolgehalte kan verlagen, wat ook goed is voor de lever.
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg.
De vetopstapeling kan verdwijnen als de oorzaak wordt weggenomen. Patiënten met louter leververvetting hebben een laag risico om te overlijden aan een leverziekte. Maar indien de ontsteking blijft bestaan is er een grote kans op het krijgen van levercirrose en leverkanker (Figuur 2D-E).
Griekse yoghurt: Griekse yoghurt is goed voor je lever omdat het makkelijker te verteren is en minder natrium, meer eiwitten, minder koolhydraten en minder calcium bevat dan gewone yoghurt. Weinig suiker: De meeste populaire yoghurtsoorten die je tegenwoordig ziet, bevatten toegevoegde suiker, waardoor je snel het risico loopt op een vette lever.
Neem een goed ontbijt met koolhydraten (suikers en zetmeel) en eiwitten zo snel mogelijk na het opstaan. Bijvoorbeeld brood met een zuivelproduct (melk/karnemelk) of vla/yoghurt/melk met granen. Gebruik 3 hoofdmaaltijden per dag en 3 tussendoortjes. Neem voor het slapen gaan een 'bedtime snack'
Daarom wordt aanbevolen om te kiezen voor volkorengraanproducten. Je vindt ze bijvoorbeeld in volkorenbrood, volkorenpasta of zilvervliesrijst. Voorbeelden van volkorenproducten zijn: Volkorenbrood.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Vaak bevat pindakaas ook ongezonde vulmiddelen die je stofwisseling verstoren, zoals zonnebloemolie en palmvet. Pinda's kunnen een giftige schimmel bevatten: aflatoxine. Deze schimmel is zeer giftig en kan je lever aantasten.
Naast het volgen van het algemene dieetadvies dat aan alle patiënten met cirrose wordt gegeven, kan u ook worden geadviseerd om een dieet te volgen dat: Hoog is in zetmeelrijke koolhydraten zoals aardappelen, brood, pasta en rijst . Volkoren opties zijn het gezondst. Laag in rood vlees zoals rundvlees, varkensvlees en lamsvlees.