Velen weten dit al, maar de schillen van appels kunnen prima gegeten worden. Het bevat veel vezels, vitamine A en C en quercetine. Dat is een krachtige, ontstekingsremmend antioxidant.
De meest gebruikelijke vruchten die je prima met schil kan opeten zijn appelen en peren. Maar je eet bijvoorbeeld ook druiven, pruimen en bessen meestal gewoon met de schil. De schillen van vooral bepaalde exotische vruchten zijn niet geschikt voor consumptie.
Hoewel 1 middelgrote appel slechts 95 calorieën bevat, bevat het veel polyfenolen (met antioxiderende eigenschappen). Deze antioxidant bevindt zich ook in de schil van de appel. Daarom is de vraag "moet je appelschillen eten?" het antwoord ja .
Met het eten van de hele appel krijg je extra vezels binnen, naast flavonoïden (anti-oxidanten, waarvan de precieze werking nog niet duidelijk is). Maar wie ook het klokhuis weghapt, krijgt ook nog eens tien keer zoveel bacteriën binnen als iemand die het klokhuis wegmikt.
Kun je sinaasappelschil eten (en mandarijn en grapefruit)?
Sinaasappelschil is eetbaar, net als de schil van mandarijn en grapefruit. Je kunt het beste kiezen voor biologische soorten, omdat hier geen of beperkt bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
De schillen van avocado's en honingdauwmeloenen worden bijvoorbeeld als oneetbaar beschouwd, ongeacht of ze gekookt of rauw worden gegeten. Andere fruit- en groenteschillen, zoals die van ananas, meloen, ui en knolselderij , kunnen een taaie textuur hebben die moeilijk te kauwen en te verteren is.
Enkele fruitsoorten die gegeten kunnen worden zonder de schil te verwijderen, zijn perziken, peren, pruimen, druiven, appels, guaves en sinaasappels met hun witte schil.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen. We adviseren je om 2 stuks fruit per dag te eten.
Het eten van (veel) appels kan bijdragen aan tanderosie. Bij tanderosie wordt het glazuur van je gebit aangetast en opgelost door de zuren uit bijvoorbeeld de vruchtensappen van fruitsoorten zoals een appel. Glazuur helpt de binnenste lagen van je gebit beschermen tegen o.a. zuren van buitenaf.
2- De appel :
Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
Ook van druiven, kersen, abrikozen, perziken, pruimen, citroenen, kiwi's, bessen, watermeloen en ananas is de schil eetbaar (Gezondheid rubriek, 2018). Of dat allemaal even interessant is, dat laten we aan jou over! Zelfs de kiwi kan je met schil én haartjes opeten.
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
Fruit is goed voor het lichaam en past zeker dagelijks in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Eet er dus niet te weinig van, maar ook weer niet te veel. Eet 2-3 stuks fruit: minimaal 2, maar niet meer dan 3 stuks per dag.
Een appel is caloriearm en is erg vezelrijk: er zitten 166 calorieën en 5,4 gram vezels in een appel die ongeveer 223 gram weegt. Appels helpen ook bij het afvallen. Caloriearme vruchten zijn erg vullend, waardoor je doorheen de dag minder zal eten van andere maaltijden.
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Echter, door het gebruik van was en andere schadelijke chemicaliën, kunnen sommige mensen ervoor kiezen om de schil van de appel te pellen voordat ze hem eten . Ze vervolgt: "Hierdoor worden veel essentiële voedingsstoffen uit de appel gehaald. Het is altijd beter om de appel met schil te eten om er maximaal profijt van te hebben." Dus stop met het schillen van bepaalde vruchten.
Dit gebeurt vooral bij fruit met veel enzymen, zoals kiwi, ananas, papaja of abrikozen. Er gaat iets niet goed in je spijsvertering (je hebt bijvoorbeeld te weinig maagzuur of spijsverteringsenzymen), waardoor al het voedsel te lang in de maag blijft liggen.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Fruit bevat fructose, een type suiker dat enkel en alleen verwerkt wordt door de lever. Een inname van teveel fructose in een korte tijd kan schadelijk zijn. Dit omdat de lever het omzet naar vet en het vervolgens opslaat. Het omzetten van veel fructose naar vet kan zo een leververvetting opleveren.
Fruit is goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Het advies is om minimaal 2 porties (200 gram) fruit per dag te eten en fruit niet te vervangen door sap.
Abrikozenpitten en de pitten van appels en peren bevatten een natuurlijk voorkomend toxine (amygdaline). Wanneer gegeten, kan dit toxine reageren met maagenzymen en een gif (cyanide) in de darmen vrijgeven. Dit kan maagpijn, ziekte en zelfs dodelijke gevolgen hebben, vooral voor kinderen.
Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
Desalniettemin, dit zijn ervaringen van mensen die gedroogde sinaasappelschillen gebruiken vanwege de status van superfood. En gelukkig hoef je deze super gezonde schillen niet alleen te eten omdat ze goed voor je gezondheid zouden zijn, ze zijn ook heel goed voor je smaakpapillen.