Kleur: Aardbeien die klaar zijn om te oogsten zijn felrood en hebben geen zichtbare donkere vlekken of andere grote vlekken . Als de bessen nog wit of groen zijn aan de boven- of onderkant, is het het beste om ze te laten liggen totdat ze de kans hebben gehad om nog wat verder te rijpen.
Rijp fruit verraadt zichzelf. Zo lang fruit nog niet rijp is, komt er nauwelijks geur vanaf. Wanneer het fruit eetrijp is, komt er over het algemeen een aangename, zoete geur vanaf. Het fruit ruikt dan net zo als dat het moet smaken.
Aardbeien zijn klaar om te worden geplukt wanneer ze volledig rood zijn en je ze gemakkelijk van de plant kan losmaken. Het is belangrijk om aardbeien regelmatig te controleren en te oogsten zodra ze rijp zijn. Overrijpe aardbeien bederven snel en kunnen bovendien andere vruchten aantasten.
Ongeveer 8-10 weken na het planten rijpen de eerste aardbeien. Oogst de aardbeien als ze mooi rood zijn en al een beetje zacht worden. Knip de vruchten af met een schaar. Zo voorkom je meteen dat je de aardbeien die nog niet helemaal rijp zijn meetrekt.
Aardbeien worden vaak geplukt voordat ze helemaal rijp zijn, omdat supermarkten een langere houdbaarheid vereisen. Ze kleuren nog door, maar rijpen niet meer door nadat ze van de plant af zijn.
Leg dan een rijpe banaan samen met je onrijp fruit in de zak. Bananen stoten namelijk heel veel ethyleengas uit en versnellen dus het proces.
De vrucht wordt zacht wanneer hij water verliest . Zodra een aardbei van zijn steel is geplukt, blijft hij langzaam vluchtige verbindingen en vocht uitstoten, maar hij kan deze niet meer via zijn steel vervangen. Vervolgens, naarmate het vocht- en nutriëntengehalte blijft afnemen, worden de celwanden zachter en kunnen ze zelfs instorten.
Er zijn 2 soorten aardbeien: eenmaal-dragende rassen en doordragende rassen. Eenmaal-dragende rassen geven rond juni/juli (afhankelijk van het ras) één grote oogst. Doordragende rassen spreiden die oogst over een langere periode (ongeveer van half juni tot eind september).
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Oordeel op basis van uiterlijk, gevoel en geur
Om perfect rijpe producten te vinden, moet je al je zintuigen aanspreken. We moeten fruit en groenten visueel inspecteren, ze zachtjes knijpen of aanraken en er ook goed aan ruiken. Producten blijven ademen na de oogst, dus het uitzicht, de texturen en de geuren evolueren naarmate de tijd verstrijkt.
Aardbeien, bessen, druiven, pruimen en kersen produceren geen ethyleen. Ze kunnen dus niet meer narijpen als je ze geplukt hebt. Deze fruitsoorten pluk je eetrijp en zijn slechts kort houdbaar. Je bewaart ze het best in de koelkast.
Rijp vormt zich bij negatieve temperaturen en is een rechtstreekse overgang van waterdamp naar ijs. Het mag niet verward worden met rijm, een overgang van druppeltjes naar ijs. Rijp bevat witte ijskristalletjes waarin veel lucht zit, waardoor het een ruw en harig uitzicht krijgt.
Een levendige rode kleur is de belangrijkste aanwijzing voor een rijpe, zoete aardbei. Groene kapjes bovenop zijn goed; bruine of verschrompelde, niet zozeer.
Aardbeien rijpen niet nadat ze geplukt zijn , dus als ze er niet rijp uitzien, zullen ze dat nooit worden. Hoe weet je welke aardbeien het meest vers zijn? Kijk naar een felrode kleur, een natuurlijke glans en vers uitziende groene toppen. Vermijd bessen met witte toppen of punten.
De aardbei moet geplukt worden bij de juiste rijpheid, dus als ze genoeg rood zijn gekleurd. De kleur van het fruit hangt vaak, maar niet altijd, samen met de smaak. Een vrucht met een felrode kleur is aantrekkelijk. Vochtverlies moet beperkt worden, omdat dit kan leiden tot dof fruit.
Een aardbeiplant heeft gemiddeld drie trossen aardbeien die na elkaar bloeien. De eerste aardbeien van een tros zijn groot en verder in het seizoen worden ze steeds kleiner. Het plukken kan beginnen. Als de groene aardbeien in zicht komen gaan we trossen doorhalen.
Hun groeiseizoen varieert per regio en klimaat, maar de meeste aardbeien zijn in het seizoen tijdens de vroege lente en vroege zomermaanden. Hier bij Fetch zien we een enorme piek in de verkoop van aardbeien van februari tot juni . Als u aardbeien koopt die niet in het seizoen zijn, wees dan bereid om iets meer te betalen.
Afhankelijk van de variëteit zijn de aardbeien tussen mei en juli rijp. Aan de sappig rode kleur merk je dat ze plukrijp zijn. Laat de aardbeien niet te lang aan de plant hangen. Zo vermijd je dat ze zacht worden en verschrompelen.
Onrijpe aardbeien zijn erg geschikt om in te leggen in suikersiroop met vanille. De aardbeien blijven dan lekker krokant en fris omdat het onrijpe aardbeien zijn. Het resultaat: mooie glanzende en zuur-zoete aardbeien.
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten. Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken.
Je bent waarschijnlijk wel bekend met deze truc die dingen als verwelkte groenten weer tot leven kan wekken, maar het blijkt ook te werken met verwelkte aardbeien. Het enige wat je hoeft te doen is deze "trieste" aardbeien 20 minuten in een emmer met ijswater te leggen en boem! Ze zijn weer helderrood en perfect sappig.
Maar let op: het is niet aan te raden om aardbeien ruim van te voren te wassen en te snijden. Spoel ze liever af vlak voordat je ze gaat eten, en verwijder daarna pas het kroontje. Anders kunnen de aardbeien beschadigen en zich volzuigen met water, waardoor ze smaak verliezen.
Bij het snoeien van gekweekte aardbeien moet na de oogst de bladkroon rond het midden van de plant worden afgesneden. Het hart en de jonge scheuten mogen niet beschadigd worden. Op kleine schaal zijn een tuinschaar of een scherp mes geschikte snoeigereedschappen.
Water en voeding geven aan je aardbeienplanten
Geef regelmatig water. Let wel, geef er ook niet te veel. Het wortelgestel van de aardbeiplant gaat niet zo diep, geef in de zomer liever elke dag een beetje water. Dus geen woestijn en zeker geen moeras.