Ze hebben een mooi blauwe paarse kleur met een zilverkleurig waslaagje. Dit waslaagje beschermt de blauwe bes tegen invloeden van buitenaf. Ook druiven hebben een vergelijkbaar beschermlaagje.
Dit proces, " cryogene breuk" genoemd, zorgt ervoor dat de anthocyanen geconcentreerder worden en gemakkelijker vrijkomen . Als gevolg hiervan zien bevroren bosbessen er vaak levendiger uit en kunnen ze een rijkere kleur bieden wanneer ze worden gebruikt in smoothies, gebakken goederen of gewoon als tussendoortje.
De werkelijke kleur van bosbessen
Hoewel bosbessen doorgaans "blauw" worden genoemd, is hun werkelijke kleur dieppaars. De reden dat ze blauw lijken, is te danken aan de unieke manier waarop onze ogen kleur waarnemen .
Interessant genoeg heeft dit een simpele uitleg. Het invriezen van bosbessen verbetert de presentatie van hun anthocyanen, wat in water oplosbare pigmenten zijn die in de schil voorkomen . Door ze in te vriezen, breng je hun "blauwheid" nog meer naar voren.
Je zult geen moeite hebben om beide soorten bessen te vinden voor recepten, vooral omdat de VS de meeste bosbessen ter wereld produceert. Maar hier is het ding: hoewel je een verandering in kleur en een voedingsvariatie tussen bevroren en vers zult opmerken, is er geen smaakverschil .
Er is een simpele oplossing. Spoel je bevroren bosbessen af voordat je ze gebruikt . Een snelle spoeling kan het verschil maken. Spoel de bessen meerdere keren af in koud water – totdat het water merkbaar lichter is wanneer je ze afgiet.
Bevroren bessen worden gebruikt als ingrediënt in veel voedingsmiddelen en kunnen, net als andere producten, een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. Hoewel bevroren bessen worden gebruikt in taarten en andere gebakken producten, worden ze ook rauw gebruikt in fruitsalades en smoothies. De meeste bevroren bessen die in de Verenigde Staten worden gegeten, worden veilig geconsumeerd .
De USDA-gegevens tonen 52 verschillende pesticideresten op een verse bosbes versus slechts 21 op een bevroren bosbes. Hoewel wij bij Northwest Wild Foods pleiten voor het eten van zoveel mogelijk wilde of biologische bessen, is het duidelijk dat bevroren bessen de beste keuze zijn voor het behoud van een optimale gezondheid als ze niet beschikbaar zijn.
Over het algemeen is het toevoegen van een 1/2 tot 1 kopje verse of bevroren bosbessen aan uw dagelijkse dieet een gezonde en redelijke hoeveelheid . Zelfs 1/3 kopje per dag is in verband gebracht met een verminderd risico op ziekten. Deze hoeveelheid levert een substantiële dosis antioxidanten, vitaminen en vezels.
De reden? De moleculen die bosbessen blauw maken, zitten vast in die kleine zakjes. Als bosbessen worden ingevroren, gaan de zakjes kapot, dus als ze ontdooien, ontsnappen die blauwe kleurstofmoleculen en kleuren ze je tong !
De belangrijkste antioxidanten in blauwe bessen zijn flavonoïden, die ontstekingen onderdrukken en veroudering tegengaan. Een specifieke groep flavonoïden, anthocyaninen, zijn verantwoordelijk voor de blauwe kleur van de bes en hebben ook een goede invloed op de hart- en bloedvaten.
Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende. En probeer ook niet alleen maar blauwe bessen te eten, maar varieer ook regelmatig met andere fruitsoorten.
Wereldwijd is de teelt van blauwe bessen relatief nieuw. De vraag naar het product groeit nog altijd, vooral vanwege de gezonde eigenschappen die aan het fruit worden toegeschreven. De prijs voor blauwe bessen ligt daarmee hoog en dat is ook de reden dat veel landen een potentiële markt in het product zien.
De uitloging die optreedt bij bevriezing verhoogde feitelijk de anthocyaanconcentratie , zegt Plumb. "De ijskristallen die zich vormen tijdens het bevriezen verstoren de structuur van het plantenweefsel, waardoor de anthocyanen beter beschikbaar worden."
Deze kleine, inheemse Amerikaanse vrucht die in Maine groeit, wordt binnen 24 uur na de oogst ingevroren. Sterker nog, 99% van de wilde bosbessenoogst wordt bevroren verkocht.
Op een schaal laten ontdooien op kamertemperatuur (2.5u) of een nacht in de koelkast. Versneld ontdooien kan in de microgolfoven op ontdooistand. Na het ontdooien, het fruit bewaren in de koelkast en binnen de 24 u consumeren.
Blauwe bessen kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken
Hoewel bosbessen over het algemeen als gezond voedsel worden beschouwd, kunnen ze soms spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals constipatie of diarree. Als u te veel bosbessen eet, kunt u last krijgen van maagpijn of krampen.
Bij diepvriesbessen komt norovirus ook in contact met de bessen via besmet water dat wordt toegevoegd als onderdeel van het invriesproces. Norovirussen veroorzaken acute diarree met braken bij mensen van alle leeftijden , waarbij de ziekte leidt tot aanzienlijk vochtverlies.
Zet ze 30 seconden in de magnetron op de ontdooistand . Controleer de bessen en herhaal dit totdat de bessen ontdooid zijn (ongeveer 30 seconden voor frambozen en bosbessen, 1 minuut voor bramen en tot 2 minuten voor aardbeien). Haal de bessen onmiddellijk uit de magnetron om te voorkomen dat ze gaan koken.
Belangrijkste conclusie: Conventionele bevroren bosbessen vormden ook een zeer hoog risico . Meerdere jaren aan gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw suggereren dat besmetting met fosmet kan toenemen, omdat telers het gebruiken als alternatief voor andere, nog schadelijkere pesticiden.
Blauwe bessen bevatten vezels die de darmwerking ondersteunen en de stoelgang reguleren. Daarnaast hebben de antioxidanten in blauwe bessen een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen bij de behandeling van diarree en andere darmproblemen.
Het haalt zijn bosbessen nog steeds uit familiebedrijven zoals Lazy D Farms in Oregon , waar een boer van de vierde generatie, Doug Nofziger, zeven verschillende soorten van het fruit kweekt. Dus als u zin hebt in lokale Pacific Northwest bevroren bosbessen, hoeft u alleen maar naar uw dichtstbijzijnde Costco te gaan.
Antwoord. Het wassen van fruit en groenten is belangrijk omdat het overtollig vuil en bacteriën verwijdert. Hoewel de meeste bevroren fruit en groenten worden gewassen voordat ze worden verpakt, is het nog steeds belangrijk om ze te wassen voor gebruik . Spoel bevroren of ontdooid fruit gewoon af in een vergiet onder koud water en geniet ervan.
Het irrigatiewater dat besmet is met menselijke ontlasting wordt op de bessen gespoten en vervolgens bevroren bewaard , wat de zaken erger maakt. "Het invriezen zorgt er ook voor dat het virus op de bessen blijft zitten," zei Shumaker.
Bij inname via de mond: Blauwe bessen, hele vruchten, sap en poeders worden vaak in voedsel geconsumeerd. Drankjes gemaakt met gevriesdroogde blauwe bessen kunnen bij sommige mensen constipatie, diarree, misselijkheid of braken veroorzaken .