Een vrucht met een felrode kleur is aantrekkelijk. Vochtverlies moet beperkt worden, omdat dit kan leiden tot dof fruit. Naast de kleur van het fruit is de kleur van het kroontje (en de steel) ook belangrijk. Het kroontje moet groen en gezond zijn.
De aardbeien zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De perfecte aardbeien zijn sappig, heerlijk zoet, groot van stuk, dieprood van kleur en hebben een beetzachte structuur.
In de koelkast kan je de aardbeien ±3 dagen bewaren. Tip: laat de kroontjes aan de aardbeien zitten zodat je ze langer kan bewaren. Laat de kroontjes ook op de aardbeien zitten als je ze wast. Dat voorkomt namelijk dat de aardbeien zich volzuigen met water waardoor ze alle smaak verliezen.
Is een aardbei wat zachter dan de rest? Dan is het slim om deze eruit te pikken en gelijk op te eten. Zachte en beurse aardbeien gaan namelijk gauw schimmelen en wanneer je ze samen in een bakje bewaart, verspreidt deze schimmel zich snel en is gauw je hele bakje verpieterd. Zonde!
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Kleur: Aardbeien die klaar zijn om te oogsten zijn felrood en hebben geen zichtbare donkere vlekken of andere grote vlekken . Als de bessen nog wit of groen zijn aan de boven- of onderkant, is het het beste om ze te laten liggen totdat ze de kans hebben gehad om nog wat verder te rijpen.
Aardbeien zijn klaar om te worden geplukt wanneer ze volledig rood zijn en je ze gemakkelijk van de plant kan losmaken. Het is belangrijk om aardbeien regelmatig te controleren en te oogsten zodra ze rijp zijn. Overrijpe aardbeien bederven snel en kunnen bovendien andere vruchten aantasten.
De vrucht wordt zacht wanneer hij water verliest . Zodra een aardbei van zijn steel is geplukt, blijft hij langzaam vluchtige verbindingen en vocht uitstoten, maar hij kan deze niet meer via zijn steel vervangen. Vervolgens, naarmate het vocht- en nutriëntengehalte blijft afnemen, worden de celwanden zachter en kunnen ze zelfs instorten.
Kies bessen met een felrode kleur, een natuurlijke glans en fris uitziende groene doppen . Aardbeien moeten altijd gekoeld en droog bewaard worden tot vlak voor het serveren. Spoel de bessen af onder koud water, met de groene steeltjes nog intact. Dep ze na het afspoelen voorzichtig droog.
Aardbeien zijn net snoepjes, maar vormen wel degelijk een goede aanvulling in je dagelijkse eetpatroon. “Net als veel andere fruitsoorten bevatten aardbeien veel nuttige stoffen. Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en vezels. Bovendien bevatten ze weinig calorieën”, legt de diëtist uit.
Aardbeien rijpen niet nadat ze geplukt zijn , dus als ze er niet rijp uitzien, zullen ze dat nooit worden. Hoe weet je welke aardbeien het meest vers zijn? Kijk naar een felrode kleur, een natuurlijke glans en vers uitziende groene toppen. Vermijd bessen met witte toppen of punten.
Verwijder en gooi snel alle bessen weg die beschimmeld zijn of die beschimmelde bessen raken , was de rest goed en droog ze vervolgens voordat u ze opbergt om nieuwe schimmel te voorkomen. En als meer dan een kwart van de bessen in uw container beschimmeld is, gooi dan de hele partij weg.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Naarmate het fruit rijpt, neemt de AAT-activiteit toe . Het zijn de cultivars met de hoogste AAT-activiteit die de meeste ester produceren en dus de sterkste geur hebben.
Als u de aardbeien op de dag van aankoop eet, hoeven ze tot die tijd niet in de koelkast bewaard te worden. In die korte tijd zullen ze namelijk niet bederven. Wilt u ze langer bewaren, dan kunt u ze het beste wel gekoeld bewaren. Ze zijn dan ongeveer 3 dagen houdbaar.
Over de nummer 1 is iedereen het eens: de biologische Elianny van telers Erik Smeenk en Wilma Kraaij uit Wehl. Peter van de Ven: 'bijzonder lekkere aardbei, erg prettig in de mond, een volle smaak waarin je de complexiteit van de bodem proeft. ' Beute: 'Een aardbei met meerdere smaaklagen.
Kroontje van een aardbei is eetbaar
Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar. De smaak van het kroontje is bitter en schijnt in de buurt van de smaak van spinazie te komen. Sterker nog, er zitten veel gezondheidsvoordelen aan om de blaadjes wél te eten.
Ongeveer 8-10 weken na het planten rijpen de eerste aardbeien. Oogst de aardbeien als ze mooi rood zijn en al een beetje zacht worden. Knip de vruchten af met een schaar. Zo voorkom je meteen dat je de aardbeien die nog niet helemaal rijp zijn meetrekt.
Nee, het zijn geen onrijpe aardbeien . Witte aardbeien zijn wat de naam suggereert: aardbeien die toevallig wit zijn, niet rood. Witte aardbeien hebben rode zaden en groene steeltjes, maar ze missen de robijnrode glans van het traditionele fruit.
De snelste en makkelijkste manier om zoetere aardbeien te krijgen is door ze te mengen met een lepel suiker (of suikervervanger, als je dat liever hebt). Een klein beetje suiker is alles wat je nodig hebt. Schep het over gehakte of gesneden bessen, roer het door elkaar en laat het mengsel ongeveer 10 minuten staan voordat je het opeet.
Aardbeien worden vaak geplukt voordat ze helemaal rijp zijn, omdat supermarkten een langere houdbaarheid vereisen. Ze kleuren nog door, maar rijpen niet meer door nadat ze van de plant af zijn.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Ze blijven echter niet lang goed op het aanrecht. Sterker nog, als je wilt dat je aardbeien niet bederven, heb je maar een of twee dagen om ze op kamertemperatuur te bewaren. Als je wilt dat je aardbeien langer dan een paar dagen goed blijven, kun je ze het beste in de koelkast bewaren.