Zaai broccoli zaadjes in kweekpotten van 9 cm met vochtige en luchtige potgrond. Plaats de zaadjes ondiep in de bodem met bovenop 0,5 cm grof zand of compost. Bij een temperatuur van 15°C graden ontkiemen ze binnen anderhalve week. Plaats de zaailingen op een koele en schaduwachtige plek buiten (4 tot 5 blaadjes)
Wees wel gewaarschuwd, broccoli telen is niet gemakkelijk. Maar des te trotser kun je zijn als het lukt! Zaaien doe je tussen eind maart en eind juni. Oogsten kun je tussen augustus en eind oktober.
Voor het ras 'Belstar F1' zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn. Bij het ras 'Calabrese' ligt het oogstmoment ongeveer 40-50 dagen na het planten, maar dan heb je meestal een reeks kleinere bloemschermpjes per plant. Wanneer je eerder oogst geeft dat minder gewicht.
Om te oogsten, verwijder je met een scherp mes het centrale bloemhoofd. Als je de broccoliplant in de grond laat zitten, kunnen zich zijscheuten (bloemhoofdjes) ontwikkelen. Hoewel ze kleiner zijn dan het centrale bloemhoofd, dit biedt ons een langere oogstperiode en dus een grotere oogst.
Telers zaaien broccolizaden in zaaibedden onder een gecontroleerde temperatuur van 20-30 °C en transplanteren ze vervolgens naar hun definitieve posities. Ze zaaien 2-3 zaden in elke pot op 1 cm diepte en bedekken ze voorzichtig met aarde. Ze gebruiken ongeveer 300-400 gram zaden voor elke hectare buitenplantage.
Verbeter de oorspronkelijke grond voor het planten door er enkele centimeters compost of ander rijk organisch materiaal in te werken. Houd de grond vochtig door broccoliplanten 1 tot 1,5 inch water per week te geven. Haal het meeste uit uw broccoli-groeipogingen door regelmatig te voeden met een plantenvoeding met continue afgifte.
Als je al een broccoliplant hebt en je wilt er meer, dan kun je een nieuwe plant vermeerderen door een stekje . Dit is een economische manier om meer planten te krijgen! Snijd gewoon een stengel af zoals je normaal zou doen en leg deze in een bak met water zonder de kop onder te dompelen.
De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.
Broccoli verdampt via de bladeren heel wat water. Daarom is het belangrijk om de groente regelmatig water te geven. Op warme dagen kan het zelfs nodig zijn om dagelijks te begieten. Als de bladeren er maar slapjes bijhangen, is het de hoogste tijd om water te geven.
Mest of compost is de beste keuze om de grond aan het begin van het groeiseizoen te bewerken, en vervolgens kan de rest van het seizoen worden gevoed met een droge of vloeibare meststof.
Broccoli oogst je op dezelfde manier als de bloemkool, maar je moet wel het moment van oogsten goed in de gaten houden. Broccoli is het lekkerste als ze een mooie donkergroene kleur hebben. Wanneer de broccoli lichter wordt moet je hem direct oogsten. Hoe lichter de broccoli wordt, hoe minder smaak hij krijgt.
Snijd de kop af als deze nog diepgroen is en er geen teken van geel is . Zodra de hoofdkop geel begint te worden, gaat de plant vaak zaad vormen zonder zijscheuten te vormen. Oogst 's ochtends voordat de grond opwarmt voor de beste smaak. Laat 2-3 inch van de hoofdstengel aan de plant zitten.
Wanneer broccoli rijp wordt, wordt de kroon of centrale stengelkop breder met meerdere groene knoppen . Stengels die zich van de hoofdstengel aftakken, beginnen groene knoppen te produceren die strak om de kroon zitten. Nu is het tijd om de plant goed in de gaten te houden voor tekenen dat de bloemen zich voorbereiden om open te gaan.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Hier ontstaan kleinere bloemschermen; een soort kleine broccoli roosjes. Ook deze zijknoppen kunnen geoogst en gegeten worden, al kan het een tijdje duren voor je een maaltje broccoli bij elkaar hebt geoogst. Bloeiende broccoli gaat uiteindelijk zaad vormen. Op dit moment is de broccoli stronk niet meer eetbaar.
Broccoli heeft temperaturen van rond de 15-20 °C en veel zonlicht nodig om bloemhoofdjes te vormen. Als het in de schaduw groeit, vertraagt het de vorming van bloemhoofdjes. De eenvoudigste methode om broccoli te laten groeien, is door de zaailingen die je bij een plaatselijke kwekerij hebt gekocht, te verplanten.
In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 broccoli planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Broccoli heeft kleine, groene tot paarse bloemknoppen met dikke stelen. De smaak van broccoli heeft iets weg van bloemkool, maar is fijner en pittiger. De hele plant is eetbaar, dus ook de stengels en de bladeren.
Zomer broccoli is meerjarig en al in het jaar van zaaien geoogst. Van juni tot oktober. Broccoli kan een paar dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard. Vervang de oude planten na ongeveer 5 jaar.
Broccoli heeft veel compost nodig, dus leg voor het zaaien een flinke laag in het zaaibed. Nadat de hoofdtop is geoogst, voegt u compost of organische meststof toe om de zijscheuten te laten groeien. De grond moet vochtig maar niet doorweekt zijn. Goede drainage is noodzakelijk.
Broccoli doet het het beste in vruchtbare alkalische grond, in de volle zon . Voeg langzaam vrijkomende meststof of goed verteerde compost of mest toe om de bedden voor te bereiden. Plant broccoli 30 cm uit elkaar en 45 cm tussen de rijen, zodat er voldoende ruimte is voor zijscheuten om te ontwikkelen.
Planten. Voor in het voorjaar geplante broccoli, begin tot half april binnenshuis zaaien . Voor de herfstoogst, kunt u binnen of buiten zaaien, begin tot eind juli. Of u nu in het voorjaar of de zomer plant, een rijbedekking beschermt de planten tegen wind en insecten tijdens de eerste weken van de groei.
Broccolispruiten zijn kleine, onvolgroeide zaailingen van de volwassen broccoli die je in de supermarkt koopt. En hoewel volwassen broccoli bekend staat om zijn voedingswaardeprofiel – 100 gram bevat 148% van je dagelijkse vitamine C en is een goede bron van vitamine A, B6 en vezels – is het niet helemaal te vergelijken met broccolispruiten.