De Medjoul dadel is een palmboombes, dikker en zachter dan andere dadels. Dat maakt deze biologische dadel tot een zalige traktatie. U kunt ze zo eten, verwerken in zowel zoete als hartige gerechten en ze zijn bij uitstek geschikt om te vullen met kaas, monchou of een noot.
De gedroogde dadel bevat 60 gram suiker per 100 gram, terwijl de verse dadel 33 gram suiker per 100 gram bevat. De verse dadel is de meest gezonde optie maar ook de gedroogde dadel bevat nog tal van gezonde voedingsstoffen.
Ons advies is om maximaal twee stuks/porties fruit per dag te eten. Zo krijg je wel de goede voedingsstoffen binnen, maar beperk je je fructose-inname. Twee dadels telt als één portie fruit.
Een 'normale' dadel (een ontpitte dadel in het bakschap) is vaak half zo groot als een Medjool-dadel en minder taai, gebruik 2-3 om een Medjool-dadel te vervangen . Als u een ontpitte droge dadel gebruikt ter vervanging van een Medjool-dadel, week ze dan 5 minuten in heet water voordat u ze gebruikt.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
Maar waarom een oneven aantal dadels eten? Net als een dadel eten na het vasten, is dit een traditie. De Islamitische overlevering stelt dat de profeet Mohammed het vasten altijd brak met een oneven aantal dadels. Daarnaast dronk hij melk.
(1) Er zitten dus veel voordelen aan een banaan maar als je de vergelijking maakt met de Sukkary dadel is deze kleine baas in verhouding hoger in micronutriënten. Ook wel mineralen en spoorelementen genoemd. Daarbij bomvol aan goede energie, voedingsvezels, vitamine, mineralen en ook anti-oxidanten.
Natte dadels worden geproduceerd in India en dit is seizoensfruit dat in de winter komt en een korte houdbaarheid heeft, aan de andere kant komen droge dadels uit landen in het Midden-Oosten. Deze droge dadels hebben een rijkere voedingssamenstelling, verschillen in smaak, schil en textuur en hebben een lange houdbaarheid in vergelijking met onze natte dadels .
Ontpitte dadels zijn direct uit de doos klaar om te gebruiken in smoothies, koekjes, brownies of je andere favoriete recept ! Je hoeft geen extra tijd te besteden aan het verwijderen van de pitten.
Het lijdt geen twijfel dat Deglet Noor dadels geliefd zijn bij miljoenen mensen over de hele wereld. Vanwege het lagere vochtgehalte is het de favoriete dadelsoort om te gebruiken bij het koken en bakken! In tegenstelling tot Medjool dadels, is de Deglet Noor in staat om zijn consistentie te behouden tijdens het hele bak- en kookproces.
Medjooldadels zijn heerlijk en voedzaam.
Er is een reden waarom Medjool dadels bekend staan als afkomstig van de "bomen des levens". Ze hebben niet alleen die zoete, karamelachtige smaak, maar zitten ook vol met gezonde voedingsstoffen die uw lichaam op talloze manieren ten goede komen.
Verlaagt het risico op hartziekten: Dadels bevatten veel voedingsvezels, wat helpt om LDL-cholesterol (low-density lipoproteins) of slechte cholesterol te verlagen . Voedingsvezels binden zich vaak aan cholesterol en voorkomen dat ze in de bloedbaan worden opgenomen.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Hoewel dadels veel suikers en calorieën bevatten, helpen ze bij het afvallen, mits je er niet te veel van eet. De antioxidanten erin stimuleren de spijsvertering en de stofwisseling, en geven ook een verzadigd gevoel, waardoor je minder trek hebt.
Productiemethode: De dadels zijn geoogst, geschoond, geteld en verpakt. Herkomst: Israël.
Waarom moet je een oneven aantal dadels eten? Deze combinatie staat voor geluk, voorspoed en vruchtbaarheid. Men eet er altijd 1 of 3 of meer, maar altijd een oneven aantal. Omdat de profeet Mohammed dit ook deed, en de meeste moslims op dezelfde manier proberen te leven als hij.
Ondanks al deze geweldige voedingsstoffen en mineralen is het geen goed idee om enorme hoeveelheden dadels te eten. Ze hebben namelijk, naast veel fruitsuikers, ook een laxerende werking. Toch jammer als je de rest van je dag op het toilet doorbrengt! Daarnaast moet je goed oppassen welke dadels je koopt.
Je mag er ook meer eten, maar volgens de traditie moet dat altijd een oneven aantal zijn. Dat is zo omdat de profeet Mohammed dat ook deed. Moslims proberen altijd op dezelfde manier te leven als Mohammed. Eén, drie of vijf dadels zullen dus de gewoonte zijn, maar nooit twee of vier.
Zowel de verse als gedroogde staan in de Schijf van Vijf. In de vrucht zitten veel vezels en kalium. De verse variant bevat ook nog eens vitamine C. Wel is het advies om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten.
Sommige mensen vragen zich af wat de voordelen zijn van het eten van dadels op een lege maag. Ze willen weten wat de voordelen of mogelijke nadelen zijn van het eten van dadels voor het ontbijt. Dadels elke ochtend op een lege maag eten kan helpen om je lichaam een energieboost te geven en om af te vallen .
Kimia-dadels worden vooral verbouwd in de districten Bam en Kerman in Iran. Ze onderscheiden zich van andere dadelsoorten die vaak op de markt te vinden zijn door hun delicate textuur, rijke zoetheid en hoge vochtgehalte .
Met mate dadels eten kan helpen om af te vallen . Overmatig gebruik kan echter leiden tot gewichtstoename. Om je zoetekauw te bevredigen en je hongergevoel onder controle te houden, eet je elke dag vier tot vijf dadels.
Dadels helpen de stoelgang
De vezels zorgen niet alleen voor een goede spijsvertering en een positieve darmgezondheid, maar ook voor een lang verzadigd gevoel. Dit kan helpen bij afvallen en voorkomt trek op korte termijn.
Medjoul Dadels worden ook wel de gezonde bonbon genoemd. Ze komen oorspronkelijk uit Marokko, waar ze aan de dadelpalm groeien. Hoewel het eerst als een groene vrucht aan de palm komt, verandert dit uiteindelijk naar een glanzende, grote, bruine vrucht.
Medjoul dadels worden over het algemeen beschouwd als de "beste" dadels ter wereld.