Top al je rauwkost-creaties af met verse kruiden zoals peterselie, koriander, bieslook, basilicum of dille. Er wordt niet voor niets kant-en-klare (room)kaas met bieslook of kipfilet met tuinkruiden in de winkel verkocht 🙂 Ook tomaat en basilicum is een favoriete combi in de schappen.
Was verse kruiden altijd onder stromend water voor gebruik. Zeker als je ze rauw eet. Dat advies geven we omdat verse kruiden door mest of vervuild water besmet kunnen zijn met ziekmakers, zoals salmonella en E. coli.
Groenten die als rauwkost aangemerkt worden en in rauwkost salades verwerkt kunnen worden zijn onder meer andijvie, bleekselderij, bloemkool, champignons, courgette, komkommer, paprika, radijs, rodekool, rucola, sla, spinazie, tomaat, ui, witlof, witte kool, wortel en koolrabi.
Gebruik kruiden met zachte bladeren, zoals oregano, munt, basilicum, dragon, dille, platte peterselie (krulpeterselie kan een beetje scherp of hard zijn), bieslookstengels of koriander. Harde(re) kruiden zoals tijm, rozemarijn of laurier zijn niet lekker om zo rauw in te eten, die bewaar je beter voor stoofgerechten.
Sojaolie wordt gewonnen uit sojabonen en is dankzij de bonensmaak ideaal bij slaatjes of groene groenten. Sojaolie zit bomvol onverzadigde vetten en eiwitten en gebruik je het best koud.
Het combineert de 5 basissmaken zoet, zuur, zout, bitter en umami. De ingrediënten zijn: Szechuan peper, venkelzaad, steranijs, kaneel en kruidnagel. Maar in kant-en-klaar gekocht vijfkruidenpoeder zit er in plaats van Szechuan peper vaak zwarte peper in en soms wordt ook de kruidnagel weggelaten.
Maar heb je snel last van je darmen? Dan kun je jouw bakje rauwkost beter vervangen voor gekookte groenten. Een nieuwe studie toont namelijk aan dat rauwe producten verbindingen bevatten die bepaalde micro-organismen in je darmflora kunnen beschadigen.
Het maakt eigenlijk weinig uit of je rauwkost eet of gekookte groente. Het is allebei gezond. Het advies is om dagelijks minimaal 250 gram groente te eten. Om dat voor elkaar te krijgen, kun je het beste zoveel mogelijk variëren.
Rauwe voeding, zowel fruit als groente heeft veel voordelen. De vertering verloopt optimaal, men heeft minder voedsel nodig, de rauwkost versterkt en reinigt het verteringsstelsel, maar ook het bloed en daardoor de cellen.
De meeste "zachte" kruiden ( peterselie, basilicum, dille ) kunnen echter in grote hoeveelheden worden gebruikt in salades en op sandwiches. Andere verse kruiden (munt, lavendel, rozemarijn) kunnen gemakkelijk in kleinere hoeveelheden, maar vaker, worden toegevoegd aan dranken en als toppings op snacks en desserts.
Zet mediterrane kruiden (zoals Salie, tijm, rozemarijn, hysop, bonenkruid, currykruid, citroenverbena, laurier, oregano, lavendel) niet samen met groene kruiden, de mediterrane kruiden hebben immers minder water nodig.
Shichimi Togarashi is ook bekend als Japanse zevenkruidenpoeder of Japanse 7 spice of Yagenbori. Het is een pittige veelzijdige Japanse kruidenmix gemaakt van 7 specerijen: chili, zwart sesamzaad, wit sesamzaad, sinaasappelschil, gember, sichuan peper en zeewier.
Zout is het absolute minimum, en de juiste hoeveelheid maakt een groot verschil. Voeg geleidelijk zout toe en proef terwijl je bezig bent, ze zouden smaakvoller moeten smaken, maar niet ronduit zout. Probeer kruiden en specerijen zoals paprika, komijn, oregano, chilipoeder, kerriepoeder, basilicum en meer .
Je kunt de rauwkost ongeveer 2-3 dagen in een afgesloten luchtdichte doos in de koelkast bewaren.
Rauwe groenten, rijkelijk aanwezig in salades, bevatten vezels en complexe koolhydraten die lastiger te verteren kunnen zijn. Het eten van een grote salade 's avonds kan leiden tot ongemak en een opgeblazen gevoel, waardoor het natuurlijke afbouwproces van het lichaam verstoord wordt .
Voedingsmiddelen zoals komkommers, wortels, radijsjes, bieten en tomaten kunnen rauw gegeten worden in de vorm van salades. Aardappelen moeten goed gekookt worden voordat ze gegeten worden.
Vul de helft van je bord met groenten. Dit komt ongeveer overeen met 200 g groenten. Vul dit aan met een tas groentesoep (minstens 80 g groenten per 200 ml) of een portie rauwkost bij de lunch. Zo kom je makkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 300 g groenten per dag.
De maaltijd beginnen met rauwkost is aangewezen omdat rauwe groenten ervoor zorgen dat de spijsvertering op een juiste manier op gang komt en schept bovendien in de maag en de darmen een optimaal milieu voor het verteren van de hoofdmaaltijd.
Goed voor de darmen
De vezels in paprika helpen om de ontlasting zachter te maken, wat bijdraagt aan een goede stoelgang en daarmee aan gezonde darmen. Wist je dat paprika's ook veel vocht bevatten? Maar liefst 92 procent van deze groente bestaat uit water.
Wanneer u rauwe groenten eet, is uw spijsverteringsstelsel belast met het afbreken van de voedselcomponenten. De taaie vezels in groenten (cellulose) worden niet afgebroken en de "ruwvoer" kan het spijsverteringskanaal irriteren als het erdoorheen gaat .
Kruiden zijn aromatische planten, die in streken met een gematigd klimaat groeien. Ze zijn over het algemeen sappig en groen. Hun bladeren, bloemen, zaden en wortels worden (vers of gedroogd) gebruikt om in allerlei gerechten te verwerken. Voorbeelden van kruiden zijn tijm en bieslook.
Wil je een echt authentiek Chinees gerecht maken, dan kan je niet zonder de volgende kruiden en bevestigd. Chinese vijfkruidenpoeder . Bestaat uit kaneel (cassia), steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel.
Een goede vuistregel is om ongeveer 1/3 tot 1/2 van de hoeveelheid gedroogde kruiden te gebruiken ten opzichte van de verse variant. Dus als een recept bijvoorbeeld vraagt om 3 eetlepels verse basilicum, dan kun je ongeveer 1 tot 1,5 eetlepel gedroogde basilicum gebruiken.