Zwarte chocolade is gevaarlijk indien je hond meer dan 2 gram per kg lichaamsgewicht heeft opgegeten (dit is 20 gram voor een hond van 10 kg, 40 gram voor een hond van 20 kg). Opgelet: heeft je hond een zeer kleine hoeveelheid pure chocolade of cacao opgegeten, dan raden wij toch aan om je dierenarts te contacteren.
Maakt u zich geen zorgen als uw hond alleen een klein stukje chocolade of het laatste stuk van een reep heeft gegeten, aangezien dit niet genoeg theobromine bevat om hem ziek te maken. Als u echter een kleine hond heeft die een doos pralines heeft gegeten, dan moet u hem onmiddellijk naar de dierenarts brengen.
De verschijnselen kunnen optreden vanaf 1 uur tot 4 uur na inname van chocolade, maar soms zijn de verschijnselen pas na 6 uur tot 12 uur waarneembaar. Bij milde vergiftigingsverschijnselen zal een hond gaan braken en diarree krijgen.
Braken en diarree zijn de eerste tekenen van vergiftiging met druiven of rozijnen en dit treedt meestal op in de eerste 6 tot 24 uur na inname. Andere verschijnselen zijn sloomheid, niet eten, buikpijn, zwakte, uitdroging, veel drinken en rillen.
Extreem giftige planten voor honden zijn o.a. taxus (conifeer), gele monnikskap, herfsttijloos (lijkt beetje op een krokus), pontische rododendron, vingerhoedskruid, wonderboom, maretakken, doornappels en bilzekruid.
Een injectie met apomorfine is meestal de eerste keuze van een dierenarts als braakmiddel om een hond te laten braken. Dit is een zeer effectief voorgeschreven medicijn dat altijd wordt toegediend door een dierenarts.
Een echte klassieker is de Reep Chocolade. Ook in ons assortiment vindt u een reep chocolade van 75 gram. De wikkel van de chocoladereep kan tot full colour bedrukt worden.
Het werkt wel minder goed dan cafeïne, maar het werkt langer omdat het niet zo snel wordt afgebroken in ons lichaam. Zes tot tien uur nadat je chocolade hebt gegeten, is de helft van de theobromine afgebroken (dit wordt in de chemie de halfwaardetijd genoemd). Van chocolade eten word je gelukkig!
Niet alle chocolade is giftig voor honden. Witte chocolade bevat geen theobromine en is niet giftig. Het is echter wel erg vet en kan hierdoor klachten als braken en diarree geven. De algemene regel is; hoe donkerder en hoe bitterder de chocolade is, des te giftiger deze is voor honden.
Bij de meeste fruitsoorten is dat geen probleem, maar pas op met druiven! Druiven en rozijnen zijn namelijk giftig voor je hond. Voer je hond daarom geen rozijnenbrood of krentenbollen. Een enkele druif of rozijn overleeft je hond nog wel, maar grote hoeveelheden kunnen dodelijk zijn.
Katten eten gelukkig niet zo snel chocola op, dus deze vergiftiging komt bij katten bijna nooit voor. Als uw kat toch chocolade binnen heeft gekregen, neem dan altijd contact op met de dierenarts.
Opgelet: heeft je hond een zeer kleine hoeveelheid pure chocolade of cacao opgegeten, dan raden wij toch aan om je dierenarts te contacteren. Melkchocolade is gevaarlijk indien je hond meer dan 10 gram per kg lichaamsgewicht heeft opgegeten (dit is 100 gram voor een hond van 10 kg, 200 gram voor een hond van 20 kg).
Norit is ook zo'n middeltje dat bovenaan in de zoekresultaten komt te staan en vaak wordt geadviseerd. In principe kan dit middel geen kwaad. Je kunt en mag het aan je hond geven, maar helaas heeft het gebruik van Norit niet altijd het beoogde effect. Wat wel goed werkt is Enterogelan.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Er zitten 37 kilocalorieën in 1 blokje (7 gram) pure chocolade. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pure chocolade'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Er zitten 22 kilocalorieën in 1 stuk (10 gram) soesje. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'soesje'?
180 gram, 1 stuk
Tony's romige melkchocolade zoals je 'm van ons kent, gevuld met stevige stukjes karamel en een korreltje zeezout. Deze smaak was een limited edition, maar omdat we ons niet konden voorstellen dat we ooit zonder zouden moeten voegden we 'm toe aan ons vaste assortiment.
Om een indruk te geven: een hond van 5 kg kan milde vergiftigingsverschijnselen krijgen na het eten van 16 gram pure chocolade of 50 gram melkchocolade. Hoe snel reageert de hond op chocolade? De maag heeft een paar uur nodig om zich te legen.
Als je hond of kat de chocolade net heeft gegeten, zal de dierenarts proberen je dier te laten braken om opname van de theobromine in het lichaam te voorkomen. Soms is een opname van je hond of kat in de kliniek noodzakelijk. Er bestaat namelijk geen tegengif tegen een chocoladevergiftiging.
Behandeling chocolade vergiftiging hond
Afhankelijk van hoe snel na inname van de chocolade de hond behandeld wordt, kan in het gunstigste geval braken al voldoende zijn om de gifstoffen uit het lichaam te krijgen. Dit kan tot 4-6 uur na inname. Gebruik hierbij nooit zout, dit is namelijk ook giftig voor honden.
Het dier moet licht verteerbare voeding krijgen, dit kan zijn: gekookte kip, rijst, macaroni, wit brood of aardappelen. Ook kunnen de brokjes in warm water fijn gemaakt worden, waarbij bijvoorbeeld wat rijst wordt gegeven. De hoeveelheden voeder moeten langzaam opgebouwd worden.
Volgens de dierenarts is de rekening van 150 euro normaal, ook al heeft hij alleen maar met een stokje achterin de keel van de viervoeter gekieteld om het dier te laten braken.