Citrusvruchten: Vruchten zoals sinaasappels en grapefruits zijn rijk aan vitamine C, wat ontstekingen en oxidatieve stress in de lever kan helpen verminderen.
Een laatste reden waarom citrusvruchten zo gezond zijn, is omdat ze ontgiftend werken. Het sap van een citroen hydrateert en het helpt de spijsvertering op gang te brengen (bv. 's morgens in een glas lauwwarm water, op je nuchtere maag). Het is ook goed voor je lever, omdat citroenzuur gifstoffen afvoert uit de lever.
Neem een bakje mee met gedroogd fruit (cranberries, appel, banaan, abrikozen etc.) gemengd met wat noten. Alle plantaardige stoffen die bitter zijn, zijn een weldaad voor de lever.
Citrusvruchten bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Alle soorten vruchten passen net als groente, peulvruchten en volkoren graanproducten in een gezond voedingspatroon. Eet elke dag tenminste 2 stuks fruit voor een goede gezondheid.
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg.
Probeer weg te blijven bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Een dieet met veel verzadigde vetten en suikers kan zorgen voor een ophoping van het vet in je lever, wat dan weer kan leiden tot leververvetting.
Eieren en chocolade
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
Sinaasappels bevatten veel vitamine C. Bovendien dragen sinaasappels bij aan de inname van foliumzuur. Mandarijnen bevatten iets minder vitamine C, foliumzuur en vezels dan sinaasappels. Mandarijnen en sinaasappels staan in de Schijf van Vijf.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.
In geen enkele vrucht zitten zoveel antioxidanten als in sinaasappels. De sinaasappel bevat van alle citrusvruchten de meeste vitamine C. Sinaasappels bevatten ook eiwitten, koolhydraten, vezels en kalk. Sinaasappels kunnen een gunstig effect hebben op het functioneren van je longen.
De belangrijkste antioxidant-enzymen die de lever aanmaakt om je te beschermen, zijn: Catalase, afhankelijk van onder andere voldoende ijzer; Glutathion peroxidase, afhankelijk van onder andere koper, mangaan, magnesium en selenium. Maar ook van cysteïne, glycine en glutaminezuur en voldoende B-vitamines.
De lever gezond houden
Zorg voor een dieet dat bestaat uit voldoende groenten, fruit en vette vis en het vermijden van diverse schadelijke voedingsmiddelen voorzien van verzadigde vetzuren en drink alcohol niet of met mate. Te veel en te vaak alcohol drinken kan de lever beschadigen.
Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit. Een ontkleurde, witgele ontlasting.
Citrusvruchten
Hoe meer vitamine C in uw dieet, hoe beter voor uw nieren. Sinaasappels, citroenen en andere citrusvruchten bevatten veel vitamine C. Het dagelijks consumeren van verdund citroensap kan helpen het risico op niersteenvorming te verminderen.
Toegegeven, flavonoïden in sinaasappelen werken als antioxidanten en verbeteren leversteatose. Sinaasappelen zijn echter ook rijk aan fructose, wat een risicofactor is in de voortgang van NAFLD .
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Beide soorten fruit kunnen een voedzame, caloriearme toevoeging zijn aan uw dieet. Mandarijnen bevatten meer vitamine A dan sinaasappelen , hoewel sinaasappelen minder calorieën bevatten en meer vitamine C en vezels. Ze zijn beide goede bronnen van vitaminen en mineralen, waaronder thiamine, foliumzuur en kalium.
De gezondheidsvoordelen van sinaasappelen. Sinaasappelen staan bekend om hun hoge gehalte vitamine C. Daarnaast bevatten de vruchten nog tal van andere vitamines en mineralen. Dat maakt sinaasappelen heel gezond.
Er zitten 70 calorieën in een mineola, dat is meer dan in een sinaasappel, maar minder dan in een grapefruit. Er zitten gemiddeld 13 gram aan koolhydraten in een mineola, waarvan 2 gram vezels en de rest natuurlijke suikers. Naast de Vitamine C zit er nog Vitamine A en Calcium in een mineola.
Zowel vruchtensap als frisdrank leveren veel fructose en blijken in staat te zijn om te zorgen voor leververvetting. Dit werd niet vastgesteld bij het nuttigen van heel fruit. Het regelmatig drinken van een klein glas sinaasappelsap kan al voldoende zijn om voor problemen te zorgen.
In een glas sinaasappelsap (200 ml) zit een hoeveelheid suiker die gelijk is aan zo'n 4,5 suikerklontjes. Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien bevatten vruchtensappen zuren die het gebit aan kunnen tasten.
Peren en appels bevatten veel pectine, een soort vezel die het cholesterol kan verlagen. Dat geldt ook voor citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen . Bessen bevatten ook veel vezels. Probeer deze peren- en rode uiengratin als bijgerecht.
Zo zit een sinaasappel boordevol vitamine A, vitamine C en andere mineralen. Verder kan het regelmatig drinken van sinaasappelsap helpen met het verlagen van slechte cholesterol en het verhogen van het HDL gehalte in het bloed.
Citrusvruchten bevatten ook kalium, een elektrolyt die gunstig is voor je hartgezondheid. Kalium helpt de bloeddruk te reguleren en vermindert het risico op hartaandoeningen. Door regelmatig citrusvruchten te eten, kun je je hart een handje helpen en je cardiovasculaire systeem in topconditie houden.
De vezels en kalium in bananen kunnen het cholesterolgehalte en de bloeddruk verlagen . Bananen staan vooral bekend als een goede bron van oplosbare vezels die een gezond lichaam en een goed immuunsysteem geven.