Kiwi combineert heel goed met noten en geitenkaas, maar ook met kip en avocado bijvoorbeeld. Lekker als voorgerecht, salade bij de barbecue of maaltijdsalade met een stukje brood in de zomer!
Kiwi's zijn een van de meest voedzame vruchten die je kunt eten. Elke hap bevat vezels, calcium, ijzer, magnesium, kalium, zink, vitamine C, thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2), niacine, pantotheenzuur, pyridoxine (vitamine B6), folaat, vitamine B12, vitamine A en vitamine E.
Verfrissend en vol smaak, smaakt heerlijk in combinatie met ander fruit, zoals aardbeien, limoenen en bananen. Een fantastische paletreiniger, we voegen hem ook graag toe aan sorbets of ijsjes: een heerlijk licht kiwidessert om het einde van de maaltijd op te fleuren.
Met zijn lange, licht gebogen snavel en goede reuk kan de kiwi de bodem uitstekend doorzoeken op zoek naar voedsel. Op het menu staan o.a. wormen, insecten, larven, spinnen, duizendpoten en slakken, aangevuld met vruchten, bessen en zaden. In bepaalde streken ook rivierkreeftjes, kikkers en andere amfibieën.
Kiwi's hebben een frisse, zoetzure smaak. Je kunt de vrucht met schil en al opeten, hoewel het harige oppervlak niet echt lekker is. De kiwi is erg lekker in verschillende fruitsalades, vruchtentaarten of schuimgebak.
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Op hun rijpst zijn kiwi's zoet en verfrissend, met een smaak die vaak vergeleken wordt met ananas, aardbei en banaan . Ze zijn zoet, licht zuur en een beetje pittig, dus ze voegen een vleugje smaak toe aan smoothies en fruitsalade.
Last van constipatie? Volgens een internationale studie kan het helpen om twee groene kiwi's per dag te eten. Kiwi's bevatten veel vezels en rafiden, naaldvormige kristallen van calciumoxalaat. Die zouden een laxerende werking hebben.
Sommige mensen snijden de kiwi in twee en eten het sappige vruchtvlees op met een lepel. Andere schillen de kiwi en snijden hem in stukken – hapklare stukjes zijn ideaal voor jonge kiwifans.
Prijsverschil groene en gele kiwi's
Dat heeft te maken met het productieproces. Die is bij gele kiwi's namelijk een stuk arbeidsintensiever. Kiwi's worden sowieso met de hand geplukt, maar gele kiwi's zijn een stuk kwetsbaarder, wat een voorzichtigere behandeling vereist.
Kiwifruit heeft een citrusachtig element, wat mij er altijd toe aanzet om het te combineren met sinaasappels, limoenen en citroenen . Een van mijn favoriete ontbijtlekkernijen aller tijden is verse sinaasappels, kiwi's en volle yoghurt gemengd met een beetje ijs en limoensap.
Kiwi-crunch!
Combineer plakjes kiwi met bananen, druiven, yoghurt en citrussap . Top af met granola voor een knapperige traktatie.
Een kiwi is het ideale vieruurtje
Een stuk fruit in de middag geeft je weer energie om er volop tegen aan te gaan. Ook voor kinderen zijn kiwi's ideaal om in de middag van te smullen. .
Eén voordeel van de kiwi kennen we allemaal: kiwi is een vitaminen-bommetje! Wist je dat een kiwi bijna het dubbele aan vitamine C bevat dan een sinaasappel en ongeveer nét zo veel kalium als een banaan. Daarnaast zit er in een kiwi meer vitamine E en K dan in de meeste andere vruchten.
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot! Vitamine C is belangrijk als antioxidant en is nodig voor het behoud van de normale structuur van je bindweefsels, waaronder je huid, botten en tanden.
De kiwi is je bondgenoot als je wilt afvallen. Hij heeft veel positieve eigenschappen die de stofwisseling verbetert. Bovendien heb je minder snel zin in zoet. Zet dus regelmatig kiwi's op het menu.
Verbetering van je weerstand
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
Schil van de kiwi
In de schil zitten vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet. In 1 kiwi zit maar liefst 59 mg vitamine C. Dit is bijna 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Onderzoek suggereert dat het eten van kiwi's de opname van suikers uit je voedsel in je bloedbaan zou kunnen verminderen en vertragen. Dit kan helpen om gevoelens van vermoeidheid en honger tussen de maaltijden door te verminderen.
Vezels in de celwanden van kiwi's hebben in vitro een groot zwellend en waterhoudend vermogen, wat kan leiden tot zachtere ontlasting en een hogere frequentie van de stoelgang . Andere componenten van kiwi's, bijvoorbeeld raphides, kunnen de mucineproductie veranderen, wat leidt tot een verbeterde ontlasting.
Uit een aantal klinische onderzoeken is gebleken dat groene kiwi's verlichting bieden bij verstopping en de frequentie van de stofwisseling verbeteren2-3. Dit komt omdat groene kiwi's van nature rijk zijn aan vezels*.
Ze helpen de ruwe, droge huid te herstellen
Bovendien vermindert het zelfherstellende vermogen van de huid met de leeftijd waardoor wondjes langzamer genezen. De vitamine C in Zespri kiwi's verhoogt het zelfherstellende vermogen van de huid en voorkomt ruwe, droge huid.
Een kiwi is een gezonde traktatie, en de gele kiwi is dan volgens vele wel het lekkerste. De vruchten zijn heerlijk zoet en sappig, en met de kiwi Goldy plukt u ze uit eigen tuin.
Een rijpe kiwi zal zachtjes meegeven bij lichte druk en kan direct gegeten worden of nog eens 7-10 dagen in de koelkast bewaard worden. Zespri Kiwi's worden zoeter naarmate ze ouder worden, maar als ze te lang worden bewaard, worden ze papperig. Het is dus het beste om ze te consumeren voordat ze te zacht worden !
Waarom kiwi's en citrusvruchten verschillend zijn
Citrusvruchten bevatten grote hoeveelheden citroenzuur, waardoor ze hun typische scherpe, wrange smaak krijgen. Terwijl de kiwi ook wat zuur bevat (wat de heerlijke, verfrissende smaakt geeft), is de hoeveelheid niet zo groot als in de meeste citrusvruchten.