Boter en margarine bevatten ongeveer evenveel vet, alleen zijn dat bij boter verzadigde vetten, en bij margarine onverzadigde. bevat geen natuurlijke vitamine A en D. De fabrikanten voegen deze toe, maar wel in een hogere dosis dan de natuurlijke vitaminen in boter. is ook smeerbaar als ze recht uit de koelkast komt.
Fabel: margarine is gezonder dan boter
"Margarine is een plantaardig vet, terwijl boter gemaakt wordt van dierlijk vet. Bovendien bevat boter meer verzadigde vetzuren, met meer cholesterol erin. In margarine vind je meer onverzadigde vetten, die worden gehaald uit plantaardige oliën."
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet kan je risico op hart- en vaatziekten verlagen. Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken.
Boter is een beschermde term die pas gebruikt mag worden als het goedje uit minstens 80% melkvet bestaat, dus boter en roomboter zijn daarin hetzelfde. Je hebt aan de andere kant margarine met het grote verschil dat dit wordt gemaakt van plantaardige oliën, zoals lijnzaadolie, sojaolie en zonnebloemolie.
Gezond dieet
Hoewel boter een betere keuze is dan margarine , wordt mensen met overgewicht of obesitas vaak aangeraden om geen boter te eten. Voor zulke mensen wordt margarine met weinig of geen transvet soms als de beste optie beschouwd, omdat het een stijging van het cholesterolgehalte in het bloed en hartziekten kan voorkomen.
U kunt het risico op een hoog cholesterolgehalte helpen verlagen door gewone boter te vervangen door voedingsmiddelen die minder verzadigd vet bevatten of waarvan is aangetoond dat ze minder invloed hebben op het risico op hartziekten, zoals: boter van grasgevoerde koeien .
Een onderzoek uit 2019 in het American Journal of Clinical Nutrition vergeleek de effecten van op olie gebaseerde margarine en boter op bloedlipideniveaus bij mensen met en zonder obesitas. De resultaten lieten lagere LDL-niveaus zien bij alle deelnemers die op olie gebaseerde margarine gebruikten in plaats van boter .
De mix van plantaardige oliën in Becel bevat van nature de goede meervoudig onverzadigde vetten, Omega 3 en Omega 6. Omega 3 en 6 dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed, en daarmee zijn ze goed voor het hart.
Margarine in reepjes
Voordelen: Margarine bevat veel minder verzadigd vet dan boter en het is gemaakt van plantaardige oliën, dus het bevat geen cholesterol. Nadelen: Hoewel het minder verzadigd vet bevat, bevat staafmargarine nog steeds ongeveer dezelfde hoeveelheid totaal vet en calorieën als boter .
Er is geen verschil. Boter en roomboter zijn dezelfde producten. In de volksmond wordt “boter” echter vaak gebruikt voor halvarines en margarines en is “roomboter” de echte boter, gemaakt van puur melk. Roomboter wordt meestal als blok, verpakt in een wikkel verkocht.
Grasgevoerde boter
Dit type boter komt van koeien die grazen op gras, wat leidt tot hogere niveaus van omega-3-vetzuren en geconjugeerd linolzuur (CLA), volgens onderzoek. Dit vetprofiel is gezonder voor je hart dan traditionele boter, dus ik zou het de gezondste boter noemen.
Waarom margarine niet zo gezond is
Er zit vaak het stof s-MCPD in, dit is een schadelijke stof. Vooral kinderen kunnen hier teveel van binnen krijgen. Dit staat ook in een RIVM rapport. Door het bewerken bevat het ook geen vitamines meer, maar worden er later weer toegevoegd.
Margarine bevat meer onverzadigde vetten. Deze onverzadigde vetten vechten juist tegen het slechte cholesterol en helpen ons lichaam met het opruimen hiervan.
Het blijkt dat de aanbevolen hoeveelheden vitamine A en D moeilijk te halen zijn als je geen halvarine of margarine op je brood smeert. Daarom adviseren we om het brood te besmeren met halvarine of margarine.
Is margarine gezond? Margarine bevat minder verzadigd vet dan roomboter, namelijk “slechts” 33 gram per 100 gram. Er zitten per 100 gram 25 gram enkelvoudig onverzadigde vetten in en 17 gram meervoudig onverzadigde vetten. Meer meervoudig onverzadigde vetzuren klinkt goed, maar dat is het niet per se.
Verzadigd vet is minder goed voor je hart en bloedvaten. Je herkent dit type vet doordat het bij kamertemperatuur vaak gestold is. Verzadigd vet komt veel voor in dierlijke producten, waaronder: roomboter.
Plantaardige olie, zoals zonnebloemolie, kokosolie of amandelolie zijn fijne vervangers voor boter. De meeste oliën hebben een neutrale smaak en doordat de olie meer vocht bevat, blijft de cake extra lang smeuïg.
Bak je liever met margarine? Dat kan natuurlijk ook! Margarine is goedkoper dan roomboter, bevat minder verzadigde vetten en is 1 op 1 te vervangen voor roomboter in de meeste recepten. Het gebruik van margarine heeft wel effect op de smaak en textuur van het eindresultaat.
Boter wordt gepromoot als slecht voor je hart vanwege het hoge gehalte aan verzadigd vet, wat, wanneer je het in overmaat eet, het cholesterolgehalte in het bloed kan verhogen en het risico op een hartaanval kan vergroten. 'Smeerbare' boters zijn qua voedingswaarde erg vergelijkbaar, maar er is meer olie aan toegevoegd om ze makkelijker smeerbaar te maken .
De plantensterolen in Becel pro-activ kunnen op lange termijn namelijk schadelijk zijn voor hart- en bloedvaten. Omdat het product vrij te koop is, tornen niet alleen mensen met hoog cholesterol, maar ook gezonde mensen en kinderen aan hun bloedwaarden.
Kijk gewoon zelf even op de ingrediëntenlijst als je een goede keuze wilt maken. Kies dan voor een margarine met zoveel mogelijk onverzadigd vet zoals zonnebloem-, lijnzaad-, soja-, raapzaad-, of koolzaadolie, en zo min mogelijk palmvet. Palmvet is namelijk ook een verzadigd vet en niet zo'n duurzaam product."
Becel ® bevat ook nul transvet of cholesterol . De Canadese voedingsgids beveelt aan om elke dag een kleine hoeveelheid - 30 tot 45 ml (2-3 eetlepels) - onverzadigd vet (bijv. Becel ® ) toe te voegen en merkt op dat Canadezen de consumptie van boter, harde margarines, reuzel en bakvet moeten beperken 2 .
Becel ® Original margarine bevat 80% minder verzadigd vet dan boter . Het is ook een bron van omega-3 meervoudig onverzadigd vet, een goed type vet dat, wanneer het wordt gebruikt om verzadigd vet in iemands dieet te vervangen, kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen.
Plantaardige boter bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetten omdat ze worden bereid met plantaardige oliën in plaats van zuivel. Volgens de American Heart Association worden deze vetten beschouwd als gezonde vetten die kunnen helpen het slechte cholesterol te verlagen en het lichaam te voorzien van essentiële mineralen en antioxidanten.
Als het gaat om gezonde margarine, denk je misschien aan Smart Balance . Zonder gehydrogeneerde of gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën is Smart Balance misschien wel een van de beste cholesterolverlagende margarinemerken op de markt. Bovendien bevat het nul transvet.