Bewaar chocolade altijd op een koele, droge plaats, bij voorkeur bij een temperatuur tussen de 15 en 18 graden Celsius. Vermijd blootstelling aan direct zonlicht, vocht en warmte, omdat deze factoren de kwaliteit van de chocolade kunnen aantasten en ervoor kunnen zorgen dat het sneller bederft.
Beste is om chocolade op een koele plek te bewaren en dus niet in de ijskast of bij een warmtebron. Bij extreem warm weer is het handig om de chocolade in de ijskast te bewaren, mits het luchtdicht verpakt is.
Over het algemeen kan het koelen van chocolade de houdbaarheid met ten minste 25% verlengen, terwijl het invriezen de houdbaarheid met 50% of meer kan verlengen. Doe de originele doos in een stevige plastic diepvrieszak, sluit deze goed af en bewaar deze vervolgens tot een jaar in de koelkast, of vries deze tot 18 maanden in voor de beste kwaliteit .
Of u nu alleen gourmettruffels eet of chocolade eet die voor u wordt neergezet, bewaar chocolade alstublieft niet in de koelkast . Dit komt omdat chocolade gemakkelijk de geuren absorbeert van alles wat het in de buurt van de koelkast legt, wat een schadelijk effect kan hebben op de smaak.
Pure chocola is dus langer houdbaar en blijft kwalitatief beter na de houdbaarheidsdatum dan melkchocolade of witte chocola. Het best kan je niet te lang wachten met het eten van de chocola, de kwaliteit gaat achteruit en de smaak zal verminderen.
Pure chocolade staat erom bekend langer houdbaar te zijn dan melk- en witte chocolade. De afwezigheid van zuivel maakt het minder bederfelijk. Als pure chocolade ongeopend en goed bewaard wordt, is het 2 jaar houdbaar (vanaf de dag dat het gemaakt is). Als het geopend wordt, maar nog steeds goed bewaard wordt, is de vuistregel één jaar.
Pure chocolade, met zijn hogere cacaogehalte, kan tot wel drie jaar na de houdbaarheidsdatum nog goed blijven . Vanwege het hoge melkgehalte zijn melk- en witte chocolade misschien niet zo lang houdbaar als pure chocolade, maar hun houdbaarheid is nog steeds niet te versmaden — je kunt verwachten dat je er nog zo'n 8 maanden mee vooruit kunt.
Dit kan leiden tot vriesbrand of die troebele oppervlaktetextuur die bekend staat als chocoladebloei . Chocoladebloei ontstaat in feite wanneer de chocolade zijn tempering verliest en de natuurlijke cacaoboter van de chocolade naar de oppervlakte komt.
Waar u uw chocolade ook bewaart, de enige plek waar u het nooit moet bewaren, is de koelkast . Lees verder om erachter te komen waarom. Uien, knoflook, avocado's, tomaten, jam en saladedressings, slechts een paar van de dingen die niet goed in de koelkast passen. Net als chocolade.
In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
Chocolade smaakt het beste als het op kamertemperatuur is bewaard (tussen 12 en 20 graden Celsius) . En idealiter zou je chocolade nooit in de koelkast moeten bewaren, omdat het de smaak kan verpesten en tot reacties kan leiden.
Mylarzakken of weckpotten zijn prima bewaardozen voor chocolade .
Chocolade is gevoelig voor temperatuur en vochtigheid, dus de beste plek om het te bewaren is op een koele, droge plek, uit de buurt van direct zonlicht . Idealiter zou de temperatuur tussen de 60-70°F (15-21°C) moeten zijn, met een vochtigheidsgraad van minder dan 50%.
De beste plek om chocolade te bewaren is in een koele, droge en donkere omgeving, zoals een voorraadkast of keukenkastje . Je wilt het bewaren uit de buurt van hitte, vocht en licht. Chocolade gedijt bij kamertemperatuur en lage luchtvochtigheidsniveaus, idealiter tussen 65 en 68 graden Fahrenheit, en minder dan 55 procent luchtvochtigheid.
Na vijf minuten plaatst u de chocolade gedurende 30 minuten in een koelkast op 14-16 °C om ze volledig te laten kristalliseren. Vergeet ze daarna niet uit te halen want anders kunnen ze last krijgen van de condens.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Bewaar je chocolade op een donkere en droge plek
Het is inmiddels duidelijk dat chocola onder normale omstandigheden beter niet in de koelkast, in de badkamer of in de buurt van kaas, vlees en vis kan worden bewaard. Kies liever voor een plek waar het donker en droog is.
Denk aan opties als flessenwater, frisdrank, sappen zoals zure kersensap om te slapen en voorverpakte snacks – ze zijn perfect voor uw minibar. Vermijd echter bederfelijke voedingsmiddelen zoals vlees en zuivel om bederf te voorkomen en de voedselveiligheid te behouden.
Ja, je kunt chocoladechips invriezen om hun houdbaarheid te verlengen . Zorg er wel voor dat je ze in een luchtdichte container of vacuümverpakking bewaart om te voorkomen dat er vocht in komt en ze bederven.
Koel, maar niet koud
Als u wilt weten hoe u kunt voorkomen dat chocolade smelt zonder koelkast, kunt u het beste chocolade bewaren op een koele, donkere en droge plek, zoals een voorraadkast of keukenkastje, waar de temperatuur constant is en de chocolade uit de buurt van licht staat .
Om de weelderige texturen en diepe smaken van uw chocolade te behouden, bewaart u deze op een koele, droge plek uit de buurt van zonlicht. Als u merkt dat uw binnenomgeving boven het ideale bereik van 15°C tot 18°C uitkomt, kies dan een donkere, geïsoleerde kast uit de buurt van warmtebronnen .
In de vriezer duurt het uithardingsproces nog korter, chocolade stolt doorgaans binnen 5-10 minuten . De exacte tijd kan variëren, afhankelijk van de dikte van uw chocolade. Het is essentieel om uw chocolade in de gaten te houden en deze niet onbeheerd achter te laten.
Alle chocolade die is gebloeid, zal een beetje vreemd smaken, maar is nog steeds niet in slechte staat. Zulke chocolade is niet ideaal om te eten zoals het is, maar je kunt het altijd gebruiken bij het koken of bakken; je kunt er ook een siroop, chocoladegarnering of cakeglazuur van maken .
Hoe weet je of chocolade bedorven is? Hoe ziet verlopen chocolade eruit? Er zijn verschillende indicatoren dat chocolade bedorven kan zijn. Deze omvatten een doffe uitstraling, een witachtige film op het oppervlak (bekend als chocoladebloei), een ranzige geur of een zure smaak .
De meeste snoepjes hebben een houdbaarheidsdatum, maar zoals de meeste voedingsmiddelen dienen deze data meer als richtlijnen voor wanneer je ze moet consumeren. Het is over het algemeen prima om snoep te eten nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken, hoewel de kwaliteit en textuur na een bepaald punt wel afnemen.