Broccoli kun je ook invriezen Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.
Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe broccoli eerst 2-4 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Broccoli invriezen
Dat doe je door de broccoli een tweetal minuten onder te dompelen in kokend water. Verdeel de broccoli vooraf in aparte stronken. Na het blancheren spoel je de broccoli af onder koud water. Laat uitlekken en dan is de broccoli klaar om in te vriezen.
Hoelang je de groente in het kokende water laat, hangt af van de dikte en structuur. Zo hoef spinazie slechts enkele seconden, terwijl peultjes een paar minuten nodig hebben. Door te blancheren breek je enzymen af die anders de smaak, kleur en textuur van de groenten in de vriezer zouden aantasten.
Broccoli — roosjes en stengels — moeten worden geblancheerd om effectief te kunnen invriezen . Als u het rauw invriest, krijgt u bittere, saaie groene, verschrompelde stengels. Blancheren behoudt de heldergroene kleur en de smakelijke smaak. U kunt het drie minuten blancheren in kokend water of vijf minuten stomen.
Dit komt omdat broccoli voor het grootste deel uit water bestaat; wanneer het bevroren is, verandert het water in ijs en zetten de kristallen uit. Wanneer de kristallen langzaam smelten, sijpelt het water in de groente, waardoor er een kleffe bende ontstaat .
Steelpan: breng water aan de kook, voeg de bevroren broccoliroosjes toe en kook in 4 minuten beetgaar. Afgieten en kruiden naar smaak. Weetje of tip: Vriesvers, direct van het land verwerkt en ingevroren. Met behoud van smaak, vitaminen en voedingsstoffen.
Tip: voeg aan het koude water een theelepel zout toe, zodat de smaak van de groenten in tact blijft.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Rauwe broccoli kun je daarnaast invriezen als je het voor een langere tijd wil bewaren. In de vriezer blijft de broccoli tot een jaar goed. Voordat je de rauwe broccoli invriest moet je 'm kort blancheren in water.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven. Het koude water stopt het kookproces, waardoor je groenten wel stevig de vriezer in gaan.
ontdooien. Doe de afzonderlijke stukjes daarvoor ongeveer drie minuten in kokend water. pan te halen en in een kom met koud water te doen. je groente het beste laten schrikken.
Broccoli kun je ook invriezen
Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.
Ingevroren vitamines
Dat is top voor het niveau mineralen en vitamines, want deze blijven hierdoor goed intact. In veel gevallen bevatten diepvriesgroenten zelfs meer voedingsstoffen dan verse groenten. Een voorraad broccoli, erwten en sperziebonen uit de vriezer is dus een prima keuze.
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
Blancheren is het kortstondig broeien van groenten in kokend water of stoom. Dit wordt meestal gevolgd door snelle, grondige afkoeling in zeer koud of ijskoud water. Blancheren stopt de enzymwerking die anders verlies van smaak, kleur en textuur veroorzaakt .
Om broccoli te blancheren, begin je met het aan de kook brengen van een grote pan water. Zodra het water kookt, dompel je de gehakte broccoliroosjes onder in de pan . Het blancheren van broccoli duurt niet lang – slechts ongeveer 30-60 seconden, dus let op wanneer de kleur verandert van dofgroen naar felgroen.
Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid. Gebruik een schuimspaan om de groente of het fruit uit het kokende water te halen en dompel ze direct in de kom met ijswater om het kookproces te stoppen.
Kook de broccoli 2-3 minuten in het kokende water. Haal de broccoli eruit met een schuimspaan en dompel hem onder in de kom met ijswater. Laat hem nog 2-3 minuten staan. Giet hem af en leg hem op de beklede schaal. Dep hem droog en leg de broccoli in een enkele laag op een schaal en vries hem in tot hij stevig is.
Broccoli blancheren doe je zo
Breng een ruime pan met water aan de kook en zet alvast een grote pan of schaal met ijswater klaar. Snijd de broccoli in roosjes en leg ze 2-4 minuten in het kokende water.
De sleutel om bevroren broccoli knapperig te maken is om het op hoge temperatuur te roosteren . Zet de oven op 450 F. Zet je bakplaat in de oven terwijl deze voorverwarmt, zodat de bakplaat lekker heet wordt. Meng de bevroren broccoli met olie en je favoriete kruiden.
Ontdooi bevroren broccoli niet in de koelkast of op het aanrecht. De stukken worden dan te zompig. Ook al is het niet nodig, als je de broccoli echt wilt ontdooien, doe het dan in een grote kom, bedek het met heet water en laat het 2-3 minuten staan . Laat het uitlekken en dep het droog met een keukenhanddoek of keukenpapier.
Ontdooien in heet water
Je kunt de broccoli in een kom doen en deze vullen met heet kraanwater. Als je dit proces wilt versnellen, ververs het water dan zodra het koud wordt. Herhaal dit totdat de broccoli de gewenste temperatuur heeft.