Ghee is boter waar alle eiwitten uit zijn gehaald. Het zijn de eiwitten in de boter die, als je de boter verhit, veranderen van geel naar bruin. Als je deze eiwitten uit de boter haalt verbranden deze eiwitten niet: dit maakt dat ghee veel heter kan worden.
Heel eenvoudig. Het gras in de weiden smaakt nu op zijn best, vinden de koeien, die ongetwijfeld kenners zijn op dat gebied. Het gras smaakt jong en sappig en er zitten massa's vitamines, mineralen en smaakstoffen in. Het gras zelf bevat betacaroteen, dat zorgt later voor de gele kleur in boter.
Een natuurlijk pigment, bètacaroteen, zorgt voor deze gele kleur . De aanwezigheid van dit caroteen is ook de reden dat boter een bron van vitamine A is. Koeien die groenvoer hebben gekregen, zoals gras, hebben doorgaans meer caroteen in hun melk en geven daarom gelere boter dan koeien die droogvoer krijgen, zoals granen.
Een botercrème die je met standaard Botercrème-mix maakt, is over het algemeen het meest wit. De kunst is om de crème lang genoeg te mixen. Hoe langer je mixt, hoe witter de crème wordt. Je kunt kiezen om een witte kleurstof toe te voegen, maar daar zijn de meningen over verdeeld.
De reden hiervoor is wat de koeien te eten krijgen; grasgevoerde koeien produceren een gele boter. De wetenschap hierachter is de bètacaroteen (geel pigment) die in het gras zit dat door koeien wordt gegeten; dat wordt opgeslagen in het vet van de koeien en in de melk terechtkomt .
Omgekeerd, koeien die droog hooi en granen krijgen, missen bètacaroteen in hun dieet, wat resulteert in witte boter . De volgende keer dat u voor de keuze staat tussen gele en witte boter, bedenk dan dat het verschil in het dieet van de koeien zit.
Waarom is boter uit Nieuw-Zeeland geel? De geeloranje kleur van Nieuw-Zeelandse boter is volkomen natuurlijk. Een natuurlijk pigment, bètacaroteen, zorgt voor deze gele kleur . De aanwezigheid van dit caroteen is ook de reden waarom boter een bron van vitamine A is.
Als je je afvraagt hoe je botercrème wit maakt, echt helder wit, dan is het geheim eigenlijk om kleur toe te voegen. Om dat beetje geel van de boter tegen te gaan, voeg je een klein beetje paarse kleurstof toe . Paars neutraliseert de gele toon en produceert een botercrème die sneeuwwit is.
Dit kan komen doordat je banketbakkersroom aan de boter toevoegt als deze nog te warm is of doordat je grovere suiker gebruikt dan poedersuiker. Hoe los je dit op? Simpel! Zorg ervoor dat je banketbakkersroom voldoende is afgekoeld én dat je de juiste suiker gebruikt als je voor een simpele botercrème gaat.
Slechts enkele druppeltjes zijn voldoende om van je beslag, fondant of marsepein de tofste creaties te maken. Ook voor het kleuren van botercrème , biscuit, cakes en crèmes. Verdund te gebruiken met een airbrush. Even goed schudden voor gebruik en je kunt direct beginnen.
De kleur kan variëren van lichtgeel tot dieper geel, afhankelijk van het dieet van de koeien: koeien die gras en bloemen eten, produceren melk met meer bètacaroteen, wat leidt tot gelere boter . Of een Amish-boter is gemaakt van met gras gevoede of op de weide gehouden koeien, verschilt per producent.
De kleur van Amerikaanse en Canadese boter is al enkele jaren gestandaardiseerd, vrijwel uitsluitend met de koolteerkleurstoffen Yellow AB en Yellow 0B.
U zult echter merken dat boter van schapenmelk, geitenmelk of waterbuffelmelk wit is. Die dieren slaan bètacaroteen niet op zoals koeien dat doen. In plaats daarvan zetten ze het om in vitamine A, dat kleurloos is .
Het niveau van het natuurlijke pigment caroteen in melk, afkomstig van het dieet van koeien, is de sterkste bepalende factor voor de vraag of boter geel lijkt . Voor gebieden die de voorkeur geven aan boter die meer aan de gele kant is, kan kleurstof worden gebruikt. Bij Idaho Milk Products wordt IdaPro Cream gepasteuriseerd en verzonden op de dag van het melken.
Kleurverschillen in melk en boter worden voornamelijk veroorzaakt door het ras van het vee dat de melk produceert. Sommige rassen produceren witte boter; andere, gele . Het populairste ras van melkkoeien in de Verenigde Staten, de Holstein, produceert witte boter.
Smelt wat boter en kleur de boter met gel-voedselkleurstof . Je wilt felle kleuren, dus wees niet zuinig met die kleurstof.
Een gel kleurstof, of nog liever een pasta, is de beste optie wanneer je een felle kleur wilt geven aan je botercrème. Doordat je maar weinig nodig hebt van een gel of pasta kleurstof, is het extra belangrijk dat je het in kleine hoeveelheden door de crème mixt.
Normaal gesproken is witte voedingskleurstof een combinatie van water, suiker en titaniumdioxide. Dankzij de hoge brekingsindex is titaniumdioxide primair verantwoordelijk voor de stralend witte kleur. Licht weerkaatst er effectief op, waardoor onze ogen een levendig helder wit waarnemen.
Hoe krijg ik mijn botercrème wit? Doordat boter gelig is, is het erg lastig om je botercrème wit te krijgen. Wat wil helpen is om je boter minstens 10 minuten op de hoogste stand te laten draaien, dan zal de boter goed luchtig worden en witter van kleur. Eventueel zou je er nog witte kleurstof aan kunnen toevoegen.
Methode #2: Kleurcorrectie met paarse gel-voedselkleurstof
De paarse gel-voedselkleurstof corrigeert de gele tint, waardoor je een witte glazuur overhoudt. Gebruik een tandenstoker om een klein beetje gel-voedselkleurstof aan de glazuur toe te voegen, meng het erdoor en kijk hoe het eruitziet.
V: Ik probeerde blauwe botercrème te maken, maar het werd groen.
De eerste is om je botercrème flink te kloppen . Je hebt een mixer nodig. Klop het op hoge stand gedurende ten minste tien minuten. Dit zou de botercrème veel bleker en bijna wit van kleur moeten maken en minder snel groen laten lijken wanneer er blauwe kleurstof aan wordt toegevoegd.
Snijd je boter in blokjes en doe ze in de kom van je mixer. Klop het dan op hoge snelheid gedurende ongeveer 4-5 minuten . Dit zal de boter luchtiger maken en een lichtere kleur creëren. Voeg vervolgens je poedersuiker toe en maak je botercrème zoals gewoonlijk.
De reden hiervoor is wat de koeien te eten krijgen; grasgevoerde koeien produceren een gele boter. De wetenschap hierachter is de bètacaroteen (geel pigment) die in het gras zit dat door koeien wordt gegeten; dat wordt opgeslagen in het vet van de koeien en in de melk terechtkomt .
Grasgevoerde boterkleur
De lichtgele kleur van boter komt van bètacaroteen , dat van nature voorkomt in grassen. Over het algemeen is boter met een rijke kleur een indicatie van een gezonde, gelukkige, met gras gevoede koe die veel tijd in de zon heeft doorgebracht, grazend in groene weiden.
Gele boter wordt geproduceerd door koeien die gras malen, omdat ze veel bètacaroteen uit de buitenlucht binnenkrijgen .