Blancheren. Hoewel invriezen het verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen inactief te maken en de kleur, textuur en smaak van groenten te behouden.
Waarom blijven groente langer goed in de diepvries als je ze eerst blancheert? Als je groente in de diepvries bewaart, wordt bederf uitgesteld, maar niet tegengehouden. Enzymen zijn eiwitten die de groente versneld kunnen laten bederven.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten). Een restje gare prei kun je in een afsluitbaar bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Enzymen en blancheren
Enzymen zijn van nature voorkomende stoffen in planten die het rijpingsproces regelen. Invriezen vertraagt alleen de enzymactiviteit. De meeste diepvriesgroenten verliezen kwaliteit in de vriezer, tenzij ze geblancheerd zijn .
Gebruik altijd wortels die op het hoogtepunt van hun versheid zijn. Als u wortels echt niet wilt blancheren voor het invriezen, moet u ze in blokjes snijden of fijnhakken, invriezen op een schaal tot ze stevig zijn en ze vervolgens overbrengen in een gelabelde hersluitbare diepvrieszak, waarbij u overtollige lucht eruit haalt .
Blancheren is niet noodzakelijk voor het invriezen van prei. Om ze in te vriezen zonder ze te blancheren, snijdt u ze gewoon in stukken, zoals hierboven beschreven, en laat u ze een paar minuten weken in koud water . U kunt ze dan op dezelfde manier invriezen als wanneer u ze had geblancheerd.
De meeste zelf ingevroren groenten kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezer. Groenten zoals broccoli, bloemkool en courgette blijven zelfs tot 12 maanden goed. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je de groente luchtdicht bewaart. De vershoudbakjes van LocknLock zijn hierbij een ideale oplossing.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
In groenten en fruit zitten enzymen die ervoor zorgen dat het minder houdbaar is. Wanneer ze worden geblancheerd, worden deze enzymen afgebroken. De vitaminen en mineralen worden behouden en groente en fruit blijft langer goed in de vriezer. Dit is ook de reden dat zelfgemaakte/verse pasta wordt geblancheerd.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Verse prei invriezen
Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht.
Er is een manier om de plant meer witte wortel te laten groeien… het heet “blancheren” van de prei. Dit kan worden gedaan als de prei ongeveer de dikte van een potlood heeft . Duw aarde omhoog rond de prei en begraaf de stengel tot de hoogte van de eerste bladeren.
Hoi, ja dit kan worden ingevroren maar voor het beste resultaat raden we aan om het in te vriezen voordat je de kaas toevoegt. Je zult merken dat het een beetje draderig wordt bij het opwarmen. Met vriendelijke groet, BBC Good Food Team.
Een geweldige manier om je preigroenten te gebruiken is om ze toe te voegen aan een salade voor een frisse, pittige smaak. Blancheer je preigroenten ongeveer twee minuten in kokend water, haal ze er dan uit en spoel ze af met koud water .
Dat kan ! Het invriezen van geraspte wortels of geraspte wortels is een uitstekende manier om ze bij de hand te hebben om te verwerken in smoothies en soepen of heerlijke gebakken producten zoals muffins of veganistische worteltaart.
Water blancheer kleine hele wortels 5 minuten , in blokjes of plakjes gesneden 2 minuten en in de lengte reepjes 2 minuten. Laat direct afkoelen, laat uitlekken en verpak, laat 1/2 inch ruimte over.
Was de wortels onder koud stromend water en schrob indien nodig het vuil weg. Snijd de wortels schoon, verwijder de schil met een dunschiller (optioneel) en snijd ze in cirkels van ½ inch.
Broccoli — roosjes en stengels — moeten worden geblancheerd om effectief te kunnen invriezen . Als u het rauw invriest, krijgt u bittere, saaie groene, verschrompelde stengels. Blancheren behoudt de heldergroene kleur en de smakelijke smaak. U kunt het drie minuten blancheren in kokend water of vijf minuten stomen.
Zomerpompoen moet, net als de meeste groenten, worden geblancheerd voordat ze kunnen worden ingevroren. Blancheren stopt de enzymwerking die smaak-, kleur- en textuurverlies kan veroorzaken .
Als u het niet wilt blancheren voor het invriezen, snijd of hak de roosjes dan fijn, vries ze in op een schaal tot ze stevig zijn, doe ze dan in een gelabelde hersluitbare diepvrieszak en verwijder alle overtollige lucht . Er zal bederf optreden, zoals hierboven beschreven, en het is het beste om het binnen een paar weken in gekookte gerechten te gebruiken.
Dit omvat ziplock- en luchtdichte verzegelde zakken. Ja, je kunt courgette invriezen zonder het eerst te blancheren .
Kun je rauwe pompoen invriezen? Of moet je hem toch eerst bereiden of blancheren? Het antwoord is volmondig 'ja'. Je kunt rauwe pompoen invriezen!
Onze favoriete manier om courgette in te vriezen die goed ontdooit, is om hem dwars in dikke plakken te snijden - minstens 1,25 cm dik - waardoor de schil rond elke plak intact blijft en de vorm tijdens het blancheren en invriezen wordt beschermd.