De wortels zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hoe weet ik of worteltjes niet meer goed zijn? De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen.
Mits gekoeld (tussen 4 en 7°C) bewaard zijn ze tot die datum veilig. Gebruik ze daarna niet meer – eet ze liever meteen na aankoop.
Houdbaarheid wortelen
Onder invloed van licht is de wortel verkleurd van oranje naar groen. Dat is een natuurlijk verschijnsel. Wortelen met loof kan je 2 dagen bewaren. Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed.
Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten.
Kan ik wortels eten die over de datum zijn? Ja, maar zorg er wel voor dat ze niet bedorven zijn . Het label 'Te gebruiken tot' betekent dat een voedingsmiddel niet per se van goede kwaliteit is na de datum, maar een iets verlopen datum betekent niet automatisch dat uw wortels bedorven zijn.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen. Eieren zijn minder kwetsbaar qua houdbaarheid dan we denken.
Als je de grond rond de worteltjes een halve centimeter weg veegt kun je de bovenkant van de worteltjes zien, en als je die dik genoeg vindt (2 centimeter is een mooi formaat) kun je het worteltje oogsten.
'Harde' groenten zoals paprika, kool en wortel. Als je de beschimmelde stukjes wegsnijdt, kun je de rest nog prima eten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden groente wordt slap, beschimmelt of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Slijmerige babyworteltjes zijn prima om te eten . Wanneer babyworteltjes worden verwerkt, worden ze behandeld met een mild ontsmettingsmiddel van voedingskwaliteit (ook wel verdund bleekmiddel genoemd). Laat dit je niet storen. Het maakt ze veiliger.
Wat doe je met beschimmeld eten? Bij harde voedingswaren, zoals harde kaas of wortels, is het veilig om het stuk schimmel plus een paar extra centimeter weg te snijden.
Eerder is aangetoond dat de bittere smaak van wortelrassen verband houdt met een hoog gehalte aan fytochemicaliën zoals polyacetylenen [20]; daarom vermoeden we dat de bittere en sterk smakende groenten van betere kwaliteit zijn (hoger gehalte aan voedingsstoffen/fytochemicaliën) en daarom gezonder .
Fusarium is een bodemschimmel die via de wortels binnenkomt. Symptomen zijn vaak pas zichtbaar als de plant al ernstig is aangetast. De wortels worden zwart en sterven vervolgens af.
Winterpeen kun je 1 maand op de fruitschaal bewaren. Bewaar winterpeen niet in de koelkast, dan is de peen korter houdbaar (ca. 7 dagen). Winterpeen kun je na 2-4 minuten blancheren tot 12 maanden in een goed gesloten plastic zakje in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
Hoe kan ik wortelrot herkennen? Wortelrot is meestal gelukkig goed te herkennen. Vaak zullen de bladeren van een plant namelijk geel kleuren. Eerst krijgt de plant gele vlekjes op het blad, vervolgens kleuren de bladeren helemaal geel.
Laesies van zwarte wortelrot ( Alternaria radicina ) kunnen soms tijdens de oogst op de wortelen verschijnen, maar treden meestal alleen op tijdens de opslag na de oogst.
Wortels moeten glad en stevig zijn. Ze moeten een dieporanje kleur hebben en als hun toppen aanwezig zijn, moeten ze vers en groen zijn. Wortels die verwelken of donkere vlekken hebben, geven aan dat ze oud zijn .
Slijtage veroorzaakt door mechanisch wassen verwijdert vaak de epidermale laag (buitenste schil), waardoor het wortelweefsel wordt blootgesteld aan oxidatie van fenolische verbindingen , die bruin worden, of in ernstige gevallen zwart. Fenolische bruining kan worden verward met '5 o'clock shadow' of boriumtekort.
Een zachte wortel, radijs of pastinaak? Leg ze in een bakje met een laagje water in de koelkast. De volgende dag zijn ze als nieuw.
Bospeen met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je peen in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen bospeen die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de peen dan wel vooraf 2 minuten.
Wortels die bedorven of bedorven zijn, hebben meestal een geur, een slijmerige textuur of een donkere verkleuring . Ze kunnen ook verwelkt of zacht zijn. Als u schimmel op wortels ziet groeien, gooi ze dan weg. De witte blos die zich op wortels vormt, is een teken dat uw wortels uitdrogen.
Als je wortels slijmerig aanvoelen en er verkleurd uitzien, verwelken of zacht zijn, of tekenen van schimmel vertonen, moeten ze worden weggegooid. De witte blos op de schil van de wortel is prima om te eten — het betekent alleen dat de wortels uitdrogen en water nodig hebben. Ongeschilde wortels worden beschermd door de schil.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.