Voedingsmiddelen die rijk zijn aan histamine worden namelijk vaak geassocieerd met rosacea. Denk aan gerookt vlees, vis, zuurkool, citrusvruchten, tomaten en de grootste 'boosdoener': chocolade.
Dat rosacea door voeding wordt veroorzaakt is nooit aangetoond. Wel kunnen de klachten (tijdelijk) verergeren door het drinken van alcohol, warme dranken en het eten van sterk gekruid voedsel.
Pittig, sterk gekruid eten, zuivel, histaminerijke producten en alcohol triggeren de rosaceahuid.
Met name tomaten, spinazie, avocado, mango, kiwi, aardbeien en kruiden als kaneel en koriander zijn beruchte histaminebronnen*. Die o zo gezonde smoothie van spinazie, avocado en mango mag dan vol antioxidanten zitten, maar met een beetje pech zullen ook je huidproblemen erdoor verergeren.
Aan de andere kant zijn probiotica voedingsmiddelen die nuttige bacteriën naar het maagdarmkanaal brengen. Yoghurt, kefir, kimchi, zuurkool en miso zijn enkele opties. Hoewel het effect van prebiotica en probiotica op rosacea-symptomen niet wetenschappelijk is aangetoond, melden sommige patiënten een verbetering in hun toestand .
Volkoren granen: Bruine rijst, quinoa en volkorenbrood zijn een geweldige bron van vezels om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Dit kan gunstig zijn , aangezien hoge bloedsuikerspiegels in verband zijn gebracht met ontstekingen en rosacea-opflakkeringen.
Hete soepen, thee en koffie kunnen bij sommige mensen symptomen van rosacea verergeren. Zuivelproducten. Met name volle melk en kaas kunnen triggers van rosacea zijn. Dit kan te wijten zijn aan het lactosegehalte of de aanwezigheid van bepaalde eiwitten in zuivelproducten.
Resultaten. De meest frequent gerapporteerde triggers die betrokken zijn bij rosacea zijn onder andere alcohol, pittig eten, cinnamaldehyde-bevattende voedingsmiddelen (bijv. tomaten, citrusvruchten, chocolade) , warme dranken en histamine-rijke voedingsmiddelen (bijv. oude kaas, wijn, bewerkt vlees).
Bepaalde noten en zaden, waaronder walnoten, hennepzaad, lijnzaad en chiazaad .
Gember heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en kan de roodheid en zwelling van rosacea helpen verminderen.
De huisarts kan u een crème of gel geven: metronidazol-crème, azelaïnezuur op de huid of ivermectine op de huid. Smeer 2 keer per dag metronidazol crème of gel of azelaïnezuur crème op uw gezicht. Deze crèmes werken meestal goed.
Bij het behandelen van Rosacea is Vitamine A de beste werkstof. Vitamine A vult het tekort hieraan in de huid weer aan, zorgt voor celvernieuwing en verstevigt de haarvaten. Ontstekingen worden voorkomen en de gezonde celdeling komt weer op gang.
Stop met alle huidverzorgings- en make-upproducten; ook met je parfum. Stop ook met alle topicale medicatie; orale medicatie kun je wel blijven gebruiken. Elimineer alle bronnen die wrijving veroorzaken met het gezicht (denk aan coltruien, sjaals)
Een subgroep van rosaceapatiënten vindt dat het beperken van hun suikerinname helpt om opflakkeringen te verminderen . Als u weet dat u zich schuldig maakt aan het toegeven aan uw zoetekauw, is het de moeite waard om te proberen de suiker uit uw dieet te schrappen. U bent zich er misschien niet van bewust hoeveel suiker u binnenkrijgt.
Voedingsmiddelen die helpen goede bacteriën in het lichaam te bevorderen, kunnen helpen rosacea-symptomen te verminderen. Deze omvatten vezelrijke voedingsmiddelen, prebiotica en probiotica . Prebiotische voedingsmiddelen kunnen helpen de darmomgeving gezond te houden voor goede bacteriën. Probiotische voedingsmiddelen kunnen helpen om meer goede micro-organismen aan uw darmen toe te voegen.
Sommige voedingsmiddelen bevatten niet per se veel histamine, maar ze kunnen je lichaam wel aanzetten tot het vrijgeven van histamine. Als je gevoelig bent voor histamine, kan dit een rosacea-uitbarsting veroorzaken . Sommige voedingsmiddelen in deze categorie zijn bananen, citrusvruchten, tomaten, noten en bonen.
Smeer je gezicht na het reinigen en kalmeren goed in met een milde gezichtscrème. Ook hierbij is het weer belangrijk dat je een gezichtscrème gebruikt zonder parfum en alcohol. De gezichtscrème die geadviseerd wordt, is de crème van La Roche Posay Rosaliac UV Licht is speciaal voor een huid met rosacea en bevat SPF 15.
Gember heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen de roodheid en zwelling van rosacea te verminderen . Probiotica-rijke voedingsmiddelen zoals zuurkool, aardperen, asperges, schorseneren, cichorei, uien en bananen kunnen helpen de gezondheid van de darmen te verbeteren en ontstekingen in het lichaam te verminderen, wat op zijn beurt kan helpen bij rosacea.
Cafeïne staat erom bekend dat het vasodilatatie vermindert en immunosuppressieve effecten heeft, wat mogelijk het risico op rosacea kan verminderen . De hitte van koffie kan echter een trigger zijn voor rosacea-opflakkeringen. De relatie tussen het risico op rosacea en cafeïne-inname, inclusief koffieconsumptie, is slecht begrepen.
Uw huidarts kan kiezen uit minocycline, tetracycline, doxycycline of claritromycine. Deze antibiotica werken goed bij rosacea doordat ze ook ontstekingsremmende effecten hebben. Ook eventuele oogklachten kunnen verbeteren tijdens de antibiotica kuur.
De oorzaak van rosacea is onbekend. De klachten van rosacea kunnen verergeren door uitwendige factoren, zoals: warmte, koude, zonlicht, cosmetica, huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen.
Vermijd: Niet-biologisch fruit, met name appels, perziken, nectarines, peren, druiven, aardbeien, frambozen en kersen. Vermijd ook sommige niet-biologische groenten zoals aardappelen , spinazie, sla en paprika's. Vervang door: Andere soorten fruit en groenten of, indien hierboven vermeld, dring aan op alleen biologisch.
Vlees, gevogelte en zeevruchten
Zoals u weet, kunnen al deze stoffen de symptomen van rosacea verergeren. Deze voedingsmiddelen kunnen daarom een trigger zijn in uw dieet.
Cinnamaldehyde is een verbinding in voedsel die rosacea-uitbarstingen kan veroorzaken . Voedsel met veel cinnamaldehyde zijn onder andere appels, citrusvruchten, tomaten, chocolade en - verrassing! - kaneel.