Leuk weetje: Ananas is een populaire fruitsoort in Nederland.
Ananas is een geslacht uit de bromeliafamilie (Bromeliaceae), alwaar het wordt ondergebracht in de onderfamilie Bromelioideae. De meest gekweekte soort is de ananas (Ananas comosus). Daarnaast worden andere soorten gekweekt als sierplant vanwege hun decoratieve bladeren en vruchten.
Ananas is een gele vrucht, met een grote kroon en een geschubde schil. De vorm lijkt op die van een grote dennenappel, omdat een ananas bestaat uit een heleboel samengegroeide bessen. Op Groentebroer.be verkopen we allerlei soorten ananas, ook bijzondere soorten. Wij kopen alleen rijpgeplukte ananas in.
Botanisch verschil tussen groenten en fruit
Vruchten zijn de plantendelen die het zaad omringen. Zij zijn gegroeid uit het vruchtbeginsel of vanuit de basis van de bloem. Alle andere eetbare plantendelen zoals stengels, wortels en bladeren worden aangeduid als groenten.
Vijgen zijn vruchten van de vijgenboom. Vooral bekend uit landen rondom de Middellandse Zee zijn ze enorm populair. De dunne, leerachtige schil zijn meestal groen-bruinig van kleur.
De vijg wordt gewoonlijk een vrucht genoemd , maar botanisch gezien is het een vruchtvorm, een soort meervoudige vrucht. De vlezige structuur wordt het syconium genoemd en is van binnen bekleed met talrijke unisexuele bloemen.
Plantkunde: tomaat is fruit
Fruit is eigenlijk een verzamelnaam voor eetbare vruchten. Een vrucht is - plantkundig gezien - het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Een tomaat is een vrucht, dus plantkundig gezien is tomaat fruit.
Paprika is een groente. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter.
Plantkundig gezien is komkommer fruit, tuinbouwkundig gezien is het een groente. Over het algemeen rekenen we komkommers tot de groenten, omdat we deze vruchten vaak eten als groente. In de supermarkt vinden we komkommers doorgaans op de groenteafdeling, niet bij het fruit.
Wist je dat olijven vruchten zijn? Een olijf is geen groente, maar wel een fruitsoort. De olijfboom is een prachtige boom en hij levert je bovendien ook nog eens heerlijke vruchten op.
Ja, ananas wordt beschouwd als een soort bes . Het wordt geclassificeerd als een meervoudige vrucht, wat betekent dat het zich ontwikkelt uit de fusie van meerdere bloemen tot één enkele vrucht.
Ananas is een soort sorosisvrucht die is ontwikkeld uit katjes, aren of spadix-achtige bloeiwijzen. De combinatie van talrijke bloemen en hun bloedvaten, eierstokken en andere voortplantingsorganen zorgt ervoor dat de vrucht er dikker uitziet. Ananas is dus een sorosis-soort vrucht.
Prikkend gevoel
Verse ananas is rijk aan bromelaïne, dat is een proteolytisch enzym. 'Proteo' komt van proteïnen en 'lysis' betekent afbreking. Het enzym breekt dus proteïnen af. Het tintelende gevoel in je mond is de bromelaïne die de proteïnen in je tong en wangen in sneltempo afbreekt.
Ook bevat ananas veel vezels, die bevorderend zijn voor een goede spijsvertering. Mangaan in ananas helpt bij de opbouw van bot en bindweefsel. Hierdoor draagt het bij aan sterke botten en kan mangaan botontkalking helpen voorkomen. De hoge dosis vitamine C in ananas zorgt voor een beter immuunsysteem.
Pitfruit, zoals appels en peren. Citrusfruit, zoals sinaasappels, citroenen en mandarijnen. Ander exotisch fruit, zoals bananen, kiwi's en ananassen.
De aardappel is een groente, maar tegelijk is hij ook een bron van koolhydraten. Hij bevat diverse vitaminen en mineralen die in pasta en rijst niet voorkomen, bv. vitamines B1, B6 en C.
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'.
Volgens de tuinbouwkundige definitie is de banaan een groente. Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat banaan meestal wordt gegeten als tussendoortje of dessert. Bananen groeien aan een tros die ongeveer vijftig kilo weegt.
Wortel is een groente. Bospeentjes zijn lange slanke wortelen, die worden verkocht in bossen met het loof er nog aan. Als ze gewassen en zonder loof verkocht worden, heet het waspeen.
Botanisch gezien is de aardbei een schijnvrucht. Een echte vrucht groeit uitsluitend uit een vruchtbeginsel; het onderste gedeelte van de stamper van een bloem. Het rode gedeelte dat we eten, groeit echter vanuit de bloembodem. De echte vruchten zijn de pitjes die je aan de buitenkant ziet zitten.
Pompoenen zijn botanisch gezien vruchten, omdat ze zaden bevatten. Pompoen is familie van de komkommer en de meloen. Culinair en voedingswaardetechnisch gezien is pompoen echter een groente.
Vijgen zijn de vruchten van de ficusboom , die tot de moerbeifamilie (Moraceae) behoort. Ze hebben een unieke, zoete smaak, zachte en taaie textuur en zitten vol met licht knapperige, eetbare zaden. Verse vijgen zijn delicaat en bederfelijk, dus worden ze vaak gedroogd om ze te bewaren.
Van verse vijgen is de schil lekker zacht en dus goed te eten. Als vijgen wat ouder zijn is de schil ook harder. Dan is schillen wel zo prettig omdat het dan lastig te eten is en moeilijker te verteren. Maar schadelijk voor de gezondheid is de schil niet.
Als je probeert kilo's kwijt te raken, kun je verse of gedroogde vijgen tussen je maaltijden door eten om je honger te stillen. Vijgen zitten boordevol vezels en eiwitten, houden je langer vol en voorkomen dat je ongezond eet. Als je gedroogde vijgen eet, week ze dan eerst een nacht in water.