Ghee kan op vele manieren worden gebruikt, vergelijkbaar met hoe je boter gebruikt. Het is uitstekend voor braden, bakken en sauteren vanwege het hoge rookpunt. Het rookpunt betekent het moment dat de boter of olie begint te walmen. Vanaf dan is de substantie niet meer geschikt voor consumptie.
Het wordt gemaakt door tijdens het smelten van boter de melkbestanddelen er af te scheppen. Er blijft dan alleen botervet over. Dit wordt ook wel geklaarde boter genoemd. Ghee is geschikt om te gebruiken bij hoge temperaturen en is dus perfect om mee te bakken, braden en frituren.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Je kunt ghee zelfs op je brood smeren.
Ghee komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische keuken en wordt in India en andere Aziatische landen dagelijks gebruikt in de keuken. Je kunt het net als roomboter gebruiken om in te bakken of braden.
Het antwoord op deze vraag is ja. Je kunt met ghee frituren , en het resultaat zal heerlijk, smeuïg en voedselveilig zijn. De X-factor die hier werkt is het hoge rookpunt van ghee. Bovendien zijn er uitstekende ghee-voordelen aan het gebruik van ghee als kookolie.
Wij gebruiken graag ghee om groenten te sauteren. De boterachtige smaak van ghee en gesauteerde sperziebonen is gewoonweg heerlijk. Roerbak groenten in ghee , gebruik het over rijst of voeg het toe aan curry's voor een rijkere smaak.
Maar de textuur van ghee is halfvast en het is makkelijk om op je toast te smeren. Boter bevat lactose en caseïne, maar ghee is lactose- en caseïnevrije zuivel. Het maakt niet uit of je gevoelig bent voor zuivel of niet, brood met boter van ghee is een veiligere optie voor je .
Ghee is goed voor een normale maag- en darmfunctie en ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering. Een goede spijsvertering is van groot belang om gezond en energiek te blijven. Ghee draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
Ghee is veelzijdig en kan boter vervangen in een verhouding van 1 op 1 bij het koken en bakken. Als een recept 2 eetlepels boter vereist, gebruik dan 2 eetlepels ghee. Je kunt ghee ook gebruiken in plaats van boter op gestoomde groenten of als smeersel op toast.
Kookvereisten
Ghee is perfect om te koken op hoge temperaturen vanwege de stabiliteit. Olijfolie is uitstekend om smaak en voedingsstoffen toe te voegen aan koude maaltijden.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
Hoewel ghee rijk is aan vet, bevat het hoge concentraties enkelvoudig onverzadigde omega-3-vetzuren. Deze gezonde vetzuren ondersteunen een gezond hart en bloedvaten. Onderzoeken tonen aan dat het gebruik van ghee als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet kan helpen om ongezonde cholesterolwaarden te verlagen .
Je kunt ghee op dezelfde manier gebruiken als boter of bakolie. Ghee is perfect voor het bakken, braden en sauteren van vlees, vis, groenten en eieren . Je kunt ghee gebruiken als smaakmaker op een gepofte aardappel of geroosterde pompoen. Ghee kan worden gebruikt als boter op brood en bagels.
Ghee. Als je ghee goed gemaakt is en het verpakt is in een schone, gesteriliseerde pot, kan het, buiten de koelkast, jaren bewaard worden. Bewaar het op een droge plek en zorg ervoor dat er geen vocht bij kan komen.
Mensen wiens LDL (slechte) cholesterolgehaltes de neiging hebben om te stijgen als reactie op een hoge inname van verzadigd vet, kunnen hun ghee- of boterinname beperken tot 1-2 eetlepels per dag . Een andere zorg is dat tijdens de productie van ghee bij hoge temperaturen, de cholesterol kan oxideren.
Volgens Ayurveda wordt ghee beschouwd als het elixer van het leven. Het is een gouden vloeistof die de zure pH van ons maag-darmkanaal verlaagt en de absorptie in onze dunne darm verbetert . Het reinigt het spijsverteringsstelsel en verlicht constipatie.
Voor aanhangers van het ketogeen dieet is zwarte koffie met ghee niet zomaar een drank; het is een hulpmiddel. Het hoge vetgehalte helpt de staat van ketose te handhaven, waarbij het lichaam vet verbrandt als brandstof, waardoor het een ideale keuze is voor degenen die hun metabolische toestand willen optimaliseren.
1. Als u allergisch bent voor melk. Omdat ghee een zuivelproduct is, kunnen mensen met een melkallergie het niet eten of het met mate consumeren. Symptomen zoals huiduitslag, galbulten, braken of diarree kunnen optreden bij het consumeren van ghee .
Vervang de hoeveelheid olie eenvoudigweg door dezelfde hoeveelheid gesmolten ghee , terwijl het in recepten uitwisselbaar kan worden gebruikt met boter. Ghee heeft een kenmerkende botersmaak, dus werkt het bijzonder goed in muffins, taarten, shortbread biscuits en koekjes.
Ghee is een zuivelolie met hoge rookpunten en een uniek nootachtig aroma. Daarom, wanneer u ghee gebruikt voor het bakken van brood, zult u drie directe voordelen ervaren . Ghee biedt een rookpunt van 485 graden Fahrenheit, wat betekent dat het veilig is voor kookprocessen op hoge temperatuur.
Maar als die extra smaak niet genoeg is om je te verleiden om ghee te gebruiken, heeft dit ingrediënt nog een voordeel ten opzichte van boter en olie. De minimale hoeveelheid melkbestanddelen in ghee geeft dit vet een hoger rookpunt. Het is hoger dan boter, wat het ideaal maakt om een sandwich te bakken .
Dankzij het hoge rookpunt is ghee ongelooflijk veelzijdig. (Denk aan plantaardige olie, maar dan met een veel betere smaak.) Je kunt het gebruiken om te sauteren, braden en zelfs frituren . Probeer het eens te vervangen door olijfolie als je groenten roostert, of gebruik het om een omelet te bakken.
Volgens de zoekresultaten op internet is het gemiddelde smeltpunt van koeienghee 76 graden Fahrenheit (of 32,4° Celsius), wat betekent dat als ghee deze temperatuur bereikt, het begint te smelten³⁴. Het smeltpunt van ghee kan echter variëren, afhankelijk van het seizoen, het type herkauwer en de opslagregeling² .
Vata-types kunnen meer Ghee gebruiken (1 eetlepel per dag) als Kapha-types (1 theelepel per dag). Het koelende effect is zeer geschikt voor Pitta-types (1/2 eetlepel per dag). Ook te gebruiken op een huid met roodheid, verbrandingen en ontstekingen en bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.