Vroeger was de kern van witlof erg bitter. Tegenwoordig is deze kern een stuk milder en kun je hem in zijn geheel eten." Voeg honing toe aan witlof voor een mildere smaak.
Deze bitterheid wordt veroorzaakt door natuurlijke verbindingen, zoals lactucine, die in de bladeren van witlof voorkomen. Koken, zoals grillen, stomen of roosteren, verzacht de bitterheid van witlof en ontwikkelt een meer delicate en zoete smaak.
Je kunt het hart van witlof eten. Hoewel het hart het meest bittere deel van de witlof is, is het wel eetbaar. Veel mensen kiezen ervoor om het te verwijderen om de bitterheid te verminderen, maar als je van een bittere smaak houdt, kun je het gerust eten.
Wist je dat je witlof rauw kunt eten? De bladeren van deze groente zijn iets bitter, heerlijk knapperig en ook nog eens hartstikke gezond.
Toch gezond
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Witlof is super gezond!
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Bevordert de levergezondheid: witlof is ook gezond omdat het stoffen bevat die de lever kunnen ondersteunen en helpen bij ontgifting. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan een detox-dieet. Versterkt het immuunsysteem: met zijn vitamine C-gehalte is witlof gezond, omdat het een boost is voor het immuunsysteem.
Maak het witloof wat minder bitter
Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen. Witloof karamelliseren met wat honing is een goede manier om witloof te introduceren bij je kinderen.
Zowel de bloemen, bladeren en de wortel van de plant zijn eetbaar. Wel is de wortel eerder bitter van smaak. Deze bittere smaak verdwijnt gedeeltelijk door hem tijdelijk te weken in wat water. Ook door het bakken of stoven wordt de smaak wat zoeter.
In witlof zitten bepaalde vezels en probiotica die ervoor zorgen dat je lichaam op een natuurlijke manier hersteld. Probiotica zoals witlof bevatten bacteriën die je darmflora ook bevatten. Ze zorgen ervoor dat je darmen gezonder zijn en sneller herstellen van diarree.
Omdat bitterstoffen een goede vertering stimuleren, voel je je eerder verzadigd. Hierdoor stop je op het juiste moment met eten. Daarom past witlof goed in een dieet voor mensen die willen afvallen.
Witlof kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Het liefst in een open plastic zak. Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe witlof kun je ook invriezen.
Naast water en vezels bevat een stronkje witloof heel wat mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium en natrium. Ijzer stimuleert je stofwisseling, terwijl kalium vochtafdrijvend werkt. Vitamine B1, B2 en C verhogen je weerstand en geven je energie.
Licht verteerbaar zijn: Bloemkool, zuurkool, koolraap, witlof, asperges in blokjes, spinazie, andijvie, snijboontjes, sperzieboontjes, worteltjes, dop-erwtjes, rode bietjes, selderij, schorseneren, rabarber, raapstelen, postelein, fijne tuinboontjes.
Gekookte witlof bevat weinig calorieën en relatief veel mineralen (calcium, fosfor, magnesium) en voedingsvezels en dat draagt bij aan mooir tanden. Ook bevat witlof vitamine B3 en dat is prima voor je huid.
Eet rauwkost met mate. Rauwkost als sla, ui, tomaat, wortel, paprika, leveren vezels, vitamines en bevatten weinig calorieën (mits je niet uitschiet met de dressing). Niets mis mee, mits je darmen het aan kunnen om zo'n grote hoeveelheid groenvoer te verteren. Zo niet, is gisting in je darmen het gevolg.