Chocolade Je bent niet de enige. Vele van ons hebben in de avond sugar cravings, maar als het gaat om je nachtrust kun je het beter laten staan. Chocolade zit namelijk niet alleen bomvol suiker, maar het is ook een bron van cafeïne.
Chocolade eten voor het slapengaan is niet zo handig. De stoffen theobromine en cafeïne in cacao zorgen voor een verhoogde alertheid na het eten van chocolade. Het effect is niet zo sterk als bij koffie, maar toch kun je beter een paar uur voor je gaat slapen geen chocolade meer eten.
Snelwerkende suikers, zoals in wit brood, koekjes, snoep, spaghetti en rijst, geven ons een korte energieboost. Ze stimuleren het brein en hebben een negatieve invloed op het in slaap vallen. Maaltijden met veel suikers of snoepen worden 's avonds dan ook afgeraden.
Volgens medische experts is het eten van chocolade voor het slapengaan een behoorlijk slecht idee . Allereerst bevatten chocolades cafeïne. Hoewel de hoeveelheid per reep kan verschillen, doet cafeïne in welke hoeveelheid dan ook je geen goed als het gaat om diep slapen.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Daarnaast moet u weten dat pure chocolade veel verzadigde vetten bevat. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte, wat net niet goed is voor de bloedvaten. Ook bevat pure chocolade veel calorieën, wat dan weer kan bijdragen aan overgewicht en wat nefaste gevolgen kan hebben voor de gezondheid.
De aanbevolen "dosis" is ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g , zeggen experts. Als u meer eet, consumeert u mogelijk te veel calorieën. Een 1,45-ounce (41 gram) Hershey's Special Dark Chocolate Bar bevat 190 calorieën.
Het beste moment om chocolade te eten is overdag . Het is het beste om het niet op een lege maag of laat in de avond te eten, omdat het een stimulerend middel is dat cafeïne bevat. Chocolade is ook perfect tijdens het sporten en voor activiteiten die kalmte en concentratie vereisen.
Er is niets beter dan na een grote maaltijd een chocoladereep naar binnen werken. Deze chocolade zit echter vol met toegevoegde suikers en vetten. Als je 's avonds chocolade eet, krijg je die extra calorieën binnen die je later heel moeilijk weer kwijtraakt . 100 gram pure chocolade bevat 546 calorieën.
In tegenstelling tot cafeïne is er geen bewijs dat Theobromine je wakker houdt – er zijn inderdaad studies die suggereren dat theobromine mensen kan helpen slapen (zie blog voor referenties). Chocolade bevat ook tryptofaan, wat serotonine en melatonine stimuleert. En serotonine en melatonine zouden helpen bij het slapen.
Volkoren voedsel
Denk hierbij bijvoorbeeld aan volkoren pasta, havermout en volkoren brood. Deze volkoren producten stimuleren de aanmaak van L-tryptofaan. Zoals al eerder genoemd zorgt deze stof voor de aanmaak van melatonine, wat de slaap bevordert.
“Het grootste nadeel van water drinken voor het slapen is dat we er waarschijnlijk midden in de nacht wakker van worden. Dit kan slaapstoornissen veroorzaken, wat gevolgen kan hebben voor onze gezondheid en levensstijl.”
“Griekse yoghurt bevat veel eigenschappen die een positieve invloed kunnen hebben op je slaap. Het is eiwitrijk, bevat weinig suiker en juist veel probiotica. Het eiwit helpt je 's nachts te ontspannen en probiotica kunnen de slaapkwaliteit verbeteren”, zegt Beckerman.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Vermijd het liefst ook chocolade, omdat hier vaak cafeïne in zit waardoor je een wakkerder gevoel kunt ervaren. De volgende etenswaren kun je beter laten staan voordat je naar bed gaat: Vet voedsel, zoals vette kaas en worst en snacks uit de frituurpan. Heel scherp voedsel, zoals pepers, scherpe tapenades en meer.
Wanneer jij een stukje gezonde chocolade eet voor elke maaltijd, dan stabiliseert je bloedsuikerspiegel waardoor je minder honger hebt en automatisch minder eet. De hoge hoeveelheid antioxidanten in de chocolade ondersteunt de vetverbranding en verbeteren je spijsvertering en stofwisseling.
Cafeïnegehalte: Donkere chocolade bevat cafeïne, een stimulerend middel dat u wakker kan houden als u het te dicht bij bedtijd consumeert . Theobromine: Deze verbinding, die ook in donkere chocolade zit, kan het zenuwstelsel stimuleren en de hartslag verhogen, wat mogelijk slaapstoornissen veroorzaakt.
Eet chocolade minstens twee uur voordat je gaat slapen. Dit geeft je lichaam voldoende tijd voor een goede spijsvertering en stabilisatie van de bloedsuikerspiegel, zegt Holtzer. Kies pure chocolade boven melkchocolade. Hoe hoger het cacaopercentage, hoe beter, omdat dit meer antioxidanten bevat, zegt Holtzer.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Daarnaast bevat het veel kalium, fosfor, zink en selenium. Natuurlijk is 100 gram (3,5 ounces) een vrij grote hoeveelheid en niet iets dat je dagelijks zou moeten consumeren. Deze voedingsstoffen bevatten ook 600 calorieën en gematigde hoeveelheden suiker. Om deze reden is het het beste om pure chocolade met mate te consumeren .
Wel is het zo dat chocolade veel calorieën bevat. Een reep chocolade van 75 gram bevat 400 tot 450 calorieën (kcal), dat is evenveel als 3 belegde boterhammen. Eet chocolade daarom niet te vaak en niet te veel. Neem bijvoorbeeld een blokje als dagkeuze en eet niet een hele reep in één keer op.
Spoel al die zoete dingen uit je systeem door zo snel mogelijk te hydrateren met water of andere vloeistoffen met weinig suiker, en voedsel met een hoog watergehalte. "Drink veel water en kies voor voedsel zoals watermeloen, komkommers, aardbeien en yoghurt ," zegt Seaver.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Sommige onderzoeken suggereren dat de consumptie van chocolade of cacao verband houdt met een lager risico op insulineresistentie en hoge bloeddruk bij volwassenen .
Heel globaal kun je bij het eten van pure chocolade ongeveer 7 gram pure chocolade per kg lichaamsgewicht aanhouden als grens waarboven ziekteverschijnselen op kunnen treden, bij melkchocolade is dit ruim 60 gram per kg lichaamsgewicht, een groot verschil dus.