Schimmelgroei op voedsel is meestal ongewenst. Als het optreedt is er sprake van bederf. Meestal is het niet mogelijk om schimmels goed weg te halen. Ook al lijkt alleen de bovenkant beschimmeld, vaak zit de schimmel dan onzichtbaar ook midden in het product.
Het antwoord is simpel: nee. Hoewel schimmel pas gevaarlijk wordt als je het in grote hoeveelheden binnenkrijgt, kun je beter geen risico's nemen. Verwijder dus niet alleen de schimmel, maar gooi het hele product weg.
Schimmel verontreinigt niet alleen onze lucht, maar ook ons voedsel. Als de schimmel op voedsel groeit, produceert het enzymen die het voedsel afbreken, wat resulteert in bederf . Naast enzymen produceren sommige schimmels, zoals Aspergillus flavus, ook mycotoxinen op het voedsel.
'Eten bederft als het lang staat,' zegt hij. 'Dat komt door microben. ' Microben zijn schimmels, gisten, sporen en bacteriën. Bacteriën zijn heel kleine beestjes die zich snel vermenigvuldigen.
Giftig. Voor brood is dat de fusariumschimmel die een gifstof afscheidt, waarvan je op langere termijn ziek kan worden. Aan de buitenkant kan je niet zien of het een schadelijke schimmel is of niet. Het is dus het beste om beschimmeld brood gewoon weg te gooien.
Zoals Sauro opmerkte: "Schimmel in kleine hoeveelheden kan sommige mensen niet schaden, maar het kan anderen ziek maken", waardoor het een risico is dat te hoog lijkt om te nemen. " Als je tekenen van schimmel ziet, gooi het brood dan weg ", voegde Sauro toe.
Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet.
De twee soorten schimmels die belangrijk zijn bij voedselbederf zijn gisten en schimmels . Schimmels zijn meercellige schimmels die zich voortplanten door de vorming van sporen (enkele cellen die kunnen uitgroeien tot een volwassen schimmel).
Wie net een snede schimmelbrood op heeft: geen paniek! Je wordt pas ziek als je vaak of veel boterhammen eet met schadelijke schimmels. Al is het wel aan te raden om beschimmeld brood volledig weg te gooien.
Vooral de zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) vormt een gevaar omdat deze specifieke schimmel een hoge concentratie mycotoxine kan verspreiden. Mycotoxine komt in vele schimmelsoorten voor en is schadelijker naarmate de concentratie ervan hoger is. Ze kunnen ook huidirritaties en jeuk veroorzaken.
Beschimmeld, bedorven voedsel kan ook bacteriën bevatten die je ziek kunnen maken — en die niet zichtbaar zijn. Om veilig te zijn, gooi je voedsel weg dat beschimmeld is of in aanraking is gekomen met ander beschimmeld voedsel, zegt Wee.
Als voedsel bedekt is met schimmel, gooi het dan weg . Doe het in een kleine papieren zak of wikkel het in plastic en gooi het weg in een afgesloten prullenbak waar kinderen en dieren niet bij kunnen. Maak de koelkast of voorraadkast schoon op de plek waar het voedsel werd bewaard. Controleer nabijgelegen items die mogelijk zijn aangeraakt door het beschimmelde voedsel.
Ja, schimmels kunnen gedijen in zuurrijke voedingsmiddelen zoals jam, gelei, augurken, fruit en tomaten. Maar deze microscopische schimmels worden gemakkelijk vernietigd door zuurrijke voedingsmiddelen te verhitten bij een temperatuur van 212 °F in een kokendwaterconserven gedurende de aanbevolen tijdsduur .
Als iemand een grote hoeveelheid schimmel zou consumeren, zou hij of zij last kunnen krijgen van misselijkheid, indigestie, krampen en mogelijk diarree , zei Lee. Maar deze symptomen zijn niet per se slecht, legde ze uit. "Het is het beschermingsmechanisme van je lichaam dat in werking treedt en probeert de agent uit je lichaam te krijgen."
Witte schimmel is inderdaad gevaarlijk. Niet alleen voor de aangetaste bouwmaterialen, maar ook – en vooral – voor je eigen gezondheid. Schimmels verspreiden zich namelijk via sporen, dat is niet anders voor witte schimmel. Die sporen zijn giftig wanneer je ze inademt.
Zodra u schimmel op uw tomaten ziet, is het waarschijnlijk tijd om ze te laten staan .
Kortom: de micro-organismen komen in allerlei soorten en maten. Toch moet je goed opletten, want een schimmel kán schimmelgifstoffen ontwikkelen. Die gifstoffen, ook wel mycotoxines genoemd, kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Je kunt er bijvoorbeeld diarree en buikpijn van krijgen.
Witte, groene of zwarte vlekken op brood zijn schimmels.
Micro-organismen zijn ook bekend onder de naam 'fungi'.
Vooral in zachte etenswaren, zoals brood, gaat de verspreiding van schimmels sneller en zijn ze onzichtbaarder dan je denkt. Bij harde etenswaren kun je vaak een stukje schimmel nog wel wegsnijden, maar voor brood, een potje jam of appelmoes geldt dat helaas niet, zegt het Voedingscentrum.
Verse groenten en vers vlees in de koelkast en producten als kruiden en brood op een droge plaats. Gooi beschimmelde producten weg. Schep dus geen schimmel van bijvoorbeeld jam of appelmoes, maar gooi het hele potje weg. Een uitzondering hierop is harde kaas.
SCHIMMELS ZIJN PROBLEMATISCHE BEDERFORGANISMEN IN VERWERKTE VOEDINGSMIDDELEN
Schimmels woekeren in voedsel met een zeer beperkte beschikbaarheid van water en kunnen bederf veroorzaken in voedsel dat bijna uit zuiver water bestaat.
Een product is maar 2 tot3 minuten op hoge temperatuur, wat de smaak ten goede komt. Producten zijn dan buiten de koelkast houdbaar.
Er moet namelijk een kiem (beginnetje) zijn waaraan het eiwit zich kan hechten. Dit kan bijvoorbeeld een dode bacteriecel, een stofdeeltje of een oneffenheid aan het oppervlak van de kaas zijn. Naarmate de kaas rijpt ontstaat er rondom deze kiem een eiwitkristal die met het blote oog zichtbaar is.
Over het algemeen zou kaas niet veel van uiterlijk moeten veranderen nadat je het hebt gekocht en in je koelkast hebt bewaard, zei Png. Wanneer je schimmel ziet groeien op kaas die er niet op zou moeten zitten, zoals mozzarella, cheddar of Zwitserse kaas, moet je het niet eten .
Laat je oude kaas ademen
In de koelkast kunnen namelijk de smaken en geuren van andere voedingsmiddelen zich vermengen en de subtiele smaak van je geliefde kaas verstoren. Daarnaast wordt oude kaas alleen maar harder in de koelkast, terwijl deze al maanden of zelfs jaren (!) heeft gerijpt buiten de koelkast.