Kiwi's zijn een van de meest voedzame vruchten die je kunt eten. Elke hap bevat vezels, calcium, ijzer, magnesium, kalium, zink, vitamine C, thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2), niacine, pantotheenzuur, pyridoxine (vitamine B6), folaat, vitamine B12, vitamine A en vitamine E.
Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti. Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver.
Verbetering van je weerstand
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
Eet regelmatig vlees(waren). Vooral rund- of lamsvlees bevatten veel ijzer. Kies bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten, zoals ei, peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen), tofu, tempé, noten, pinda's, pitten of kies voor kant-en-klare vleesvervangers. Gebruik volkorenbrood, volkorenpasta.
Het ontbijt is het ideale moment om al een kiwi (of twee) op het menu te zetten. Deze vrucht bevat maar liefst 16 verschillende vitaminen en mineralen en dat is perfect om je dag energiek te starten. Een voorbeeld? Naast vitamine A, E en K bevat een kiwi ook vitamine C.
Gele kiwi's staan bekend om hun hoge vitamine C-gehalte, terwijl groene kiwi's bekend staan om hun natuurlijke vezelrijkheid. Beiden zijn ook een uitstekende bron van antioxidanten en voedingsstoffen. Enkel je smaakpapillen zijn dus doorslaggevend voor welke variëteit je voorkeur krijgt!
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit de voeding. Drink bijvoorbeeld sap of eet fruit (sinaasappels, kiwi's, cranberry's en grapefruits) en groente waar vitamine C in zit tijdens elke maaltijd. Drink liever geen melk(producten), koffie en zwarte thee bij de maaltijd. Dat kan de opname van ijzer namelijk remmen.
Is yoghurt goed voor een ijzertekort? Er zijn een aantal voedingsmiddelen die het moeilijker maken om ijzer op te nemen, yoghurt is hier eén van. Dit heeft te maken met het mineraal calcium dat voorkomt in melk, room, kaasproducten en yoghurt. Calcium gaat de ijzeropname tegen.
Veel thee, koffie en mogelijk ook melkproducten kunnen de opname van ijzer verminderen.
Kiwi's passen binnen elk dieet
Doordat de kiwi maar 48kcal per 100 gram bevat en toch vol zit met al die eerdergenoemde gezonde stoffen, is het een vrucht die bijna in elk dieet past. Ook bevat een kiwi minder suiker dan bijvoorbeeld een appel of een banaan.
Onderzoek suggereert dat het eten van kiwi's de opname van suikers uit je voedsel in je bloedbaan zou kunnen verminderen en vertragen. Dit kan helpen om gevoelens van vermoeidheid en honger tussen de maaltijden door te verminderen.
Slaap lekker na het eten van een kiwi
Je lichaam zet serotonine namelijk om in melatonine, wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Uit onderzoek blijkt dat kiwi's eten een uur voor je naar bed gaat kan zorgen voor een betere én diepere slaap [5]. Drink er een lekkere kop kamille thee bij en je slaapt als een roos.
PMS: Vergeet de pillen - eet een banaan.De vitamine B6 die ze bevat regelt het glucosegehalte in het bloed, dat uw stemming kan beïnvloeden. Bloedarmoede: Met hun hoog ijzergehalte stimuleren bananen de productie van hemoglobine in het bloed, zodat ze helpen in gevallen van bloedarmoede.
Roosvicee Ferro siroop bevat ferrogluconaat, een soort ijzer dat snel in je bloed wordt opgenomen. Ook pruimensap, een smoothie met bijvoorbeeld spinazie en cashewnoten en bietensap kan het ijzergehalte in je bloed iets aanvullen.
Vitamine B12 is van nature aanwezig in vlees en vis, daarnaast in vegetarische producten van dierlijke oorsprong zoals melk, melkproducten, eieren en kaas. Ook komt vitamine B12 voor in veel vlees- en zuivelvervangers. Eet je volledig plantaardig (veganistisch) dan is het raadzaam om voedingssupplementen te slikken.
Onder het motto save the best for last: ook donkere chocolade is een goede bron van ijzer. Met één portie heb je ongeveer 20 procent van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen. Neem een stukje chocolade na je avondeten, maar geen heel pak.
IJzer in appelstroop
Volwassenen hebben 11-16 mg ijzer per dag nodig. Een boterham met 20 gram appelstroop bevat ongeveer 2,5 mg ijzer. Om voldoende ijzer naar binnen te krijgen, helpt appelstroop dus wel iets mee, maar het is gezonder om het uit andere producten te halen.
In de meeste vleesvervangers zit voldoende ijzer maar niet in kaas en kaasproducten. Calcium (kalk) remt de opname van ijzer uit vlees, vis en gevogelte. Als je calciumsupplementen gebruikt heeft dat geen effect op de totale ijzervoorraad in het lichaam.
Wie een ijzertekort heeft, krijgt nog wel eens het advies om dit met voeding aan te vullen. Wat extra spinazie, een stukje (rood) vlees of smeer appelstroop op uw boterham. Van spinazie is bekend dat het vol ijzer zit, maar ook appelstroop zou een goede bron van ijzer zijn.
Voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden bij een teveel aan ijzer, zijn onder andere rood vlees, rauwe zeevruchten, vitamine C, alcohol en voedingsmiddelen die verrijkt zijn met calcium, vitamine D of ijzer. Deze voedingsmiddelen worden verrijkt met voedingsstoffen met als doel totale voedingswaarde te verhogen.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Ga dan voor fruit dat rijk is aan melatonine. Denk hierbij aan zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium. Deze twee mineralen dragen bij aan het voorkomen van slapenloosheid.