Vermijd zure (of zoete) soep Melkproducten zoals kruidenkaas of room maken de soep ook zuurder, dus gebruik deze met mate. Soep die te traag wordt afgekoeld, wordt ook sneller zuur. Je koelt de soep als je ze wilt bewaren dus best zo snel mogelijk af!
"Dat betekent dat in de soep bacteriën en andere micro-organismen lekker aan het groeien zijn", vertelt De Vries. "Dat komt door de warme omstandigheden en het is vaak wat vochtiger in je huis. Dan kan de soep een zure smaak krijgen."
De meeste soepen zijn 2 tot 3 dagen houdbaar bij een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren. Dan is het tot wel 3 maanden houdbaar.
Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
Waarschijnlijk heb je de soep in de koelkast gezet terwijl hij nog warm was . Een afgedekte pan met warme soep heeft vele uren nodig om af te koelen tot 40 graden, het punt waarop de bacteriegroei praktisch stopt. Het duurt slechts vier uur voordat bacteriën zo hard groeien dat voedsel zuur wordt als het op een temperatuur boven de 40 graden wordt gehouden.
Meng 1 tl (4,8 g) baking soda in een kom of kop soep. Roer de baking soda volledig door je soep . Maak je geen zorgen als de soep bubbelt of bruist - dit is volkomen normaal en betekent dat de baking soda zich vermengt met de rest van de stoofpot.
Als de soep te zuur is, voeg dan een snufje baking soda toe (zie opmerking). Je wilt dat de soep evenwichtig en heerlijk smaakt.
Een beetje bicarbonaat (baking soda) om de zuurheid te verminderen of voeg een beetje suiker toe om het zuur in de tomaat in balans te brengen. Voeg een beetje citroensap, azijn of hete saus toe en ga voor een zure stoofpot.
' Je mag ook gerust de hele dag door (magere) soep drinken, maar let toch op voor 's avonds, zeker als je last hebt van reflux (zuurbrand). Op een laat tijdstip soep drinken, kan je letterlijk zure oprispingen bezorgen (maar dat geldt voor alle voedingsmiddelen).
Soep afkoelen en inpakken
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
De gouden regel is simpel: ruik eraan! Zolang de soep niet zuur ruikt, is deze nog veilig om te eten. Dit merk je trouwens ook snel aan de smaak. Houd er wel rekening mee dat de versheid van soep uit blik al minder is dan die van zelfgemaakte soep.
De meeste soepen kunnen maar 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden voordat ze het risico lopen te bederven , dus zorg ervoor dat je je afgekoelde groentesoep direct in de vriezer legt voordat dit punt is bereikt. Zorg ervoor dat je soep lang houdbaar blijft door hem in een luchtdichte diepvriesbestendige container te doen.
Zodra het is afgekoeld, giet u het in een container die u kunt afsluiten met een deksel. Bewaren: Overgebleven zelfgemaakte groentesoep blijft 3 tot 4 dagen goed in de koelkast . Invriezen: De vloeistof in de soep zal uitzetten wanneer deze wordt ingevroren, zodat er een ruimte van 2,5 cm overblijft tussen het deksel en de soep voordat u deze in de vriezer plaatst.
Controleer de geur: Als de soep zuur ruikt of een onaangename geur heeft, is dat een teken dat bacteriën zijn gaan groeien en dat het niet langer veilig is om te eten . Kijk uit naar schimmel: Als je schimmel ziet groeien op het oppervlak van de soep, is het zeker tijd om het weg te gooien.
Dit komt doordat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 54°C .
Bedorven soepen, met name die met vlees, gevogelte of zeevruchten, ruiken en smaken vies . De bouillon of saus kan er slijmerig uitzien.
Te zuur. Tegenhangers van een zure smaak zijn sojasaus, zout, rietsuiker, honing en agavesiroop. Met name tomatensoepen- en sauzen staan erom bekend wat zurig te worden. In dat geval kun je een theelepel baking soda of een schepje appelmoes toevoegen.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Groentensoep of groentesoep? Samenstellingen met groente moeten in de officiële spelling altijd zonder tussen-n geschreven worden, omdat groente niet alleen een meervoud op -n maar ook een meervoud op -s heeft. Officieel zijn dus alleen bijvoorbeeld groenteassortiment, groentepakket en groentesoep juist.
Als het te zuur of scherp smaakt, voeg dan een kwart theelepel baking soda toe . De soep zal bubbelen en bruisen waar de soda ook terechtkomt, omdat er koolstofdioxide vrijkomt. Roer het goed door om er zeker van te zijn dat de soda helemaal op is; als de bubbels verdwijnen, proef je opnieuw en voeg je indien nodig nog een kwart theelepel toe.
Alles dat je inslikt, gaat via de slokdarm naar de maag. Rondom de doorgang van de slokdarm naar de maag zitten de middenrifspieren. Als deze spieren de doorgang niet goed afsluiten, kan de zure maaginhoud in de slokdarm terugstromen.
Hoe je eten minder zuur maakt. Voeg een vet toe zoals boter, slagroom, zure room, kaas of olijfolie om de tong te bedekken en fysiek wat van de zuurgraad van je smaakpapillen te blokkeren. Je kunt ook proberen een zoetstof toe te voegen zoals suiker, honing of ahornsiroop.
Als een saus of dikkere stoofpot te zuur is — maar niet te zout — zegt Sharma dat je baking soda kunt toevoegen , wat alkalisch is. "Een theelepel of minder baking soda reageert onmiddellijk met het zuur en verandert het in een zout," zegt Sharma. Proef het gerecht opnieuw nadat je de baking soda hebt toegevoegd om er zeker van te zijn dat het niet te zout is.
Smaak neutraliseren
Probeer eerst eens het zure weg te krijgen met een scheutje water. Ook helpt het om wat suiker, honing of melk toe te voegen.