Ze is zeer rijk aan vitamine C (64 mg per 100 gram), een antioxidant dat ideaal is om de weerstand te versterken en dat een weldaad is voor huid en haar. Aardbeien zijn ideaal als gezonde snack omdat ze het hongergevoel wat afremmen.
We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
Aardbeien bevatten weinig calorieën. Er zit veel vitamine C in aardbei, en de vrucht draagt bij aan de inname van foliumzuur. Aardbei staat net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Er zijn biologische aardbeien en aardbeien met het duurzaamheidstopkeurmerk On the way to PlanetProof verkrijgbaar.
Aardbeien
Aardbeien zijn rijk aan antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen. Daarnaast bevatten aardbeien ook salicylzuur, wat helpt bij het exfoliëren van dode huidcellen. Het eten van aardbeien kan dus bijdragen aan een gezonde, gladdere huid.
Ook bevatten aardbeien polyfenol. Deze stof kan de bloeddruk verlagen en het ontstaan van een bloedprop voorkomen, doordat de opstapeling van bloedplaatjes door deze stof wordt tegengegaan. Aardbeien kunnen op die manier de kans op hart- en vaatziekten verminderen.
Bessen: Aardbeien en bosbessen zijn rijk aan antioxidanten genaamd anthocyanen. Onderzoek heeft anthocyanen in verband gebracht met een verlaging van de bloeddruk bij mensen met hypertensie . En nog meer goed nieuws: bessen zijn heerlijk!
Vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring en sardines zijn rijk aan de omega 3-vetzuren DHA en EPA. Deze onverzadigde vetten zijn onder andere goed voor het hart, de bloeddruk, en triglyceridenspiegel. Zo toont onderzoek aan dat EPA de stabiliteit van de bloedvaten kan verbeteren.
Ja. Het salicylzuur in aardbeien vermindert en vervaagt hyperpigmentatie en donkere vlekken . Aardbeien zijn een geweldige exfoliant en verwijderen de dode huidcellen die je huid naar beneden trekken. Het vernauwt ook de poriën en voorkomt dat er meer vlekken ontstaan.
Aardbeien zijn een goed tussendoortje om af te vallen of op gewicht te blijven. Ze zijn zoet, dus kunnen ze een goede vervanging zijn voor koekjes of snoepjes om een zoete trek te stillen, zelfs na de lunch of het avondeten. Elke aardbei is gewoonlijk gelijk aan vier calorieën.
Zomerfruit zoals braambessen, aardbeien, blauwe bes, rode bes en frambozen zijn rijk aan vezels. Vezels dragen bij tot een goede werking van onze darmen. Ze komen onverteerd in de dikke darm terecht waar ze bijvoorbeeld zorgen voor meer of voor een soepelere stoelgang.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Blauwe bessen worden ook wel eens 'brain berries' genoemd, omdat ze werken als antioxidant voor onze hersenen. Ze houden je hersencellen gezond en fit, waardoor je geheugen vele malen langer meegaat. Naast antioxidanten bevatten blauwe bessen vitamine C, K, vezels en mangaan.
Aardbeien zijn kampioen in voedingsstoffen
Vooral het gehalte aan vitamine C en foliumzuur is hoog. Met 7 aardbeien krijg je al net zoveel vitamine C binnen als met 1 sinaasappel. En een portie aardbeien van 100 gram levert je al een derde van wat je op een dag aan foliumzuur nodig hebt.
Tekenen van schimmel
Controleer eerst uw verse bessen op zichtbare schimmel. Een beschimmelde aardbei kan verkleurd lijken, donkere vlekken hebben of groene of witte plekken met beschimmelde delen. Hopelijk is de schimmel, als u die ziet, beperkt tot een paar beschimmelde bessen en heeft deze zich niet verspreid naar de hele tros.
Beste tijd om aardbeien te eten
Je kunt aardbeien in de ochtend eten als onderdeel van je ontbijt. Aardbeien eten in de avond is ook een goed idee als je ze voor het avondeten eet als tussendoortje. Vermijd aardbeien laat op de avond na het avondeten, omdat het kan leiden tot spijsverteringsproblemen .
Aardbeien zijn een heerlijke en voedzame vrucht die een waardevolle aanvulling op uw dieet kan zijn als u wilt afvallen . Hun lage caloriegehalte en hoge vezelgehalte maken ze een geweldige optie voor tussendoortjes, en hun voedingswaarde kan een energieboost en ondersteuning voor uw algehele gezondheid bieden.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Omdat fruit veel vezels en water bevat, zorgen ze ervoor dat je je vol voelt, waardoor je minder snel te veel eet. Grapefruit, appels, avocado's en watermeloen zijn enkele van de beste soorten fruit om af te vallen.
Ja, aardbeien zijn geweldig voor anti-aging . Ze bevatten ellaginezuur, dat helpt huidcellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door ultraviolette (UV) straling. De antioxidanten in aardbeien helpen ook fijne lijntjes en rimpels te verminderen en doffe huidtinten op te helderen.
Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om minimaal twee porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op minimaal 200 gram fruit. Je zou alleen aardbeien kunnen eten om aan dat advies te voldoen, maar door ook voor andere fruitsoorten te kiezen, krijg je ook andere voedingsstoffen uit fruit binnen.
De antioxidanten in aardbeien spelen een cruciale rol bij de bescherming van de lippen tegen vrije radicalen en helpen zo hun jeugdige uiterlijk te behouden.
Citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen en grapefruit zitten boordevol antioxidanten, waaronder flavonoïden. Het eten van citrusvruchten die rijk zijn aan flavonoïden kan helpen de bloeddruk en stijfheid in uw slagaders te verlagen, terwijl de bloedstroom en de productie van stikstofoxide worden verbeterd.
“ Aardbeien zijn rijk aan anthocyanen, wat ze potentieel goed maakt voor de cognitieve en emotionele gezondheid . Anthocyanen zijn wat aardbeien hun rode pigment geeft. Anthocyanen zijn een krachtige antioxidant met anti-neuro-inflammatoire eigenschappen, wat goed is voor de hersenen en emotionele gezondheid.”
Pindakaas is een uitstekende bron van essentiële voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vezels, magnesium, kalium en vitamine B6. Deze voedingsstoffen dragen gezamenlijk bij aan de gezondheid van het hart door een goede hartfunctie te ondersteunen, de bloeddruk te reguleren en een gezonde bloedvatfunctie te bevorderen.