Beoordeel je soep altijd even voordat je deze gaat eten. Ruikt de soep zuur? Ziet het er onaantrekkelijk uit? Dan is het waarschijnlijk niet meer goed.
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. Zo kun je de soep 2-3 dagen bewaren.
Maak nooit snert als het buiten niet echt koud is. Snert die te langzaam afkoelt wordt zuur en u zou beslist niet de eerste zijn die een hele pan soep moet weggooien. Laat een metalen soeplepel in de pan staan, zet het deksel schuin op de pan en schep de inhoud elk uur grondig om.
Spliterwtensoep kan ongeveer een week in de koelkast bewaard worden, of tot drie maanden ingevroren . Om in te vriezen, laat de soep volledig afkoelen en doe hem dan in diepvriescontainers of -zakken. Laat de soep een nacht ontdooien in de koelkast, of verwarm de bevroren soep voorzichtig in een pan op laag vuur op het fornuis.
Volgens Ineke Hoeksema zorg je dat je erwtensoep de goede dikte krijgt door je bouillon niet in één keer toe te voegen. ,,Wanneer je alles er in één keer in gooit kan je soep heel waterig worden. Als je het stap voor stap toevoegt, kun je zelf bepalen hoe dik de snert zal worden.”
Is de soep toch nog te dun? Dan kun je altijd een beetje maïzena toevoegen om de soep te binden.
Ga voor bloem of maïszetmeel
Dat trucje kun je ook gebruiken als je soep te dun blijkt. Meng 1 el bloem of maïzena met 3 el soep in een apart kommetje, en voeg dat mengsel opnieuw toe aan je soep. Breng zachtjes aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
Voor de beste veiligheid en kwaliteit, plan om gekoelde soep binnen 3 tot 4 dagen te eten of in te vriezen. En vermijd het om soep langer dan TWEE uur op kamertemperatuur te laten staan. Zet een grote pan hete soep niet direct in de koelkast.
Bouillons en gewone soepen bewaar je tot 5 dagen in de koelkast. Vissoepen kun je gemiddeld zo'n 3 dagen bewaren in de koelkast.
Dat betekent dat er minder verzadigd vet en minder calorieën in zitten dan je vaak in andere romige soepen vindt . Bovendien zorgen de eiwitten en vezels in spliterwten ervoor dat je je langer vol en tevreden voelt. Het is dus een geweldige maaltijd als je op je gewicht let. Spliterwten zitten ook boordevol eiwitten.
Controleer de textuur: Als de soep slijmerig is geworden of een vreemde textuur heeft , is dat een teken dat hij bedorven is. Proef een kleine hoeveelheid: Als je het nog steeds niet zeker weet, kun je een kleine hoeveelheid van de soep proeven. Als het vreemd smaakt of een vreemde smaak heeft, kun je het beste voorzichtig zijn en het weggooien.
Zo weet u of de soep nog te eten is
Ziet de soep er niet lekker uit en ruikt het zuur? Dan kunt u hem beter weggooien. Bij de varianten met melk of room kan het zijn dat het gaat schiften. Dit kan geen kwaad, door hem op te warmen en door te roeren, zullen de vlokken verdwijnen.
Dit komt doordat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 54°C .
Zo moet je snert vooral niet in aluminium pannen bewaren. En als vrouwen hun maandstonde doormaken kan de soep gaan schiften. Iemand mailde me ook dat je de deksel niet op de pan moest laten zitten bij het afkoelen. Inderdaad, dat houdt afkoelen tegen.
Zoals in dit geval de verhitting van de erwtensoep. Is de temperatuur daarna weer gunstig (ergens tussen 7°C en 60°C), dan groeien deze sporen uit tot normale bacteriën. En zolang de temperatuur niet beneden 7°C komt, vermenigvuldigen deze bacteriën zich snel. Met bedorven zure erwtensoep als gevolg.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Hoelang kun je soep in de koelkast bewaren? Check de temperatuur van je koelkast. Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde.
Een algemene vuistregel is dat soep ongeveer drie dagen in de koelkast bewaard kan worden , maar u moet uw gerecht altijd proeven voordat u besluit het op te warmen. Een heldere, op groenten gebaseerde soep met wat zuur van een ingrediënt zoals tomaten, kan langer houdbaar zijn. Kippensoep blijft meestal drie tot vijf dagen houdbaar.
Gooi alle bederfelijke voedingsmiddelen weg, zoals vlees, gevogelte, eieren, bijgerechten of ovenschotels, die langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn bewaard; één uur bij kamertemperatuur boven 90 °F. Zodra restjes veilig zijn bewaard, blijven ze drie tot vier dagen veilig .
Bacteriën kunnen snel groeien op voedsel dat langer dan 2 uur op kamertemperatuur is bewaard . Als voedsel in een kamer of buiten wordt bewaard waar de temperatuur 90 graden F of hoger is, moet het binnen slechts 1 uur in de koelkast worden gezet of worden weggegooid. Mythe: Wanneer ik voedsel in de magnetron zet, doden de magnetrons de bacteriën.
Zonder knolselderij maak je geen echte erwtensoep of geurige bouillon. Knolselderij geeft frisheid en aardsheid tegelijk en is niet weg te denken uit de winterse keuken.
Nu voeg je het zout en de azijn toe. Vooral de azijn is essentieel, anders krijgt de soep een té zoete smaak, die echt als vervelend wordt ervaren.
Hoe je spliterwtensoep dikker maakt. De aardappel zou je spliterwtensoep perfect dik en romig moeten maken. Als de soep echter nog te dun is naar jouw smaak, kun je hem dikker maken met volle room (hoewel dit de smaak een beetje kan veranderen) of een maïzenapapje .