Bij blauwe schimmelkazen mag je de korst in de regel altijd opeten. Dat is ook zo bij geitenkaasjes met een 'wit vachtje' zoals de Crottin de Chavignol. Het gaat daar trouwens vaak niet om een schimmel, maar om een ongevaarlijke gist. Ook hier geldt: bij twijfel, proef even.
Ook van blauwschimmelkazen, zoals Bluefort en gorgonzola, mag de korst worden gegeten.
Kaassoorten met eetbare korst
De korsten van deze kaassoorten zijn veilig en heerlijk om te eten : Bloomy korstkazen zoals Brie, Camembert en Trillium. Gewassen korstkazen zoals Taleggio, Epoisses en Lissome. Natuurlijke korstkazen zoals Tomme de Savoie, Bayley Hazen Blue en Lucky Linda Clothbound Cheddar.
De korst heeft een coating en is niet eetbaar.
Er zijn zachte kazen met een witschimmelkorst of witflorakorst (camembert, brie, chaource, saint-marcellin) en er zijn zachte kazen met een gewassen (roodflora)korst (munster, maroilles). Daar is het principe eenvoudig: alle korsten zijn eetbaar.
Bij buitenlandse kazen als brie of camembert moet je hem volgens kenners juíst mee eten. Ook bij geitenkazen, blauwe schimmelkazen (rochefort of gorgonzola), rode schimmelkazen (époisses of reblochon) en zelfs bij kazen die door de as zijn gerold (morbier bijvoorbeeld) vormt het geen enkel probleem.
De korst kan je ook gewoon mee eten, dit geeft juist veel karakter en smaak!
Kortom, blauwe kaas is niet alleen een heerlijke traktatie voor de smaakpapillen, maar ook een voedzame bron van eiwitten, calcium, vitamine K2 en B12 die een essentiële rol spelen in een gezond dieet. Verwen jezelf met wat heerlijke blauwe kaas en geniet van de gezondheidsvoordelen die het te bieden heeft!
Kun je de korst eten? Gorgonzola heeft een dunne korst die ontstaat door de wielen tijdens het rijpingsproces met zout water te wassen, en is volledig eetbaar .
Je hebt waarschijnlijk een paar Latijnse kaasnamen gezien, waaronder een die geen soort blauwe kaas is. Camembert en zijn neefje, Brie, staan bekend als zacht gerijpte kazen .
Je kunt de Stiltonkorst eten – hij is behoorlijk pittig en bitter, maar prima eetbaar. Hij is geweldig om in soepen te gooien of te gebruiken bij het koken, wat betekent dat er geen verspilling is!
Deze kaas is perfect voor het toevoegen van een krachtige, pittige toets aan salades, pasta's, en sauzen. Of je het nu verkruimelt over een biefstuk, mengt in een dressing, of simpelweg serveert op een kaasplankje, blauwe kaas brengt karakter en diepte in je gerechten.
Serveren: Schep enkele stukjes van de stilton op de borden. Serveer samen met het slaatje, een sneetje roggebrood en een glaasje port.
Je kunt de korst van stilton eten als je dat wilt. Deze is doorgaans sterker dan de rest van de kaas. Als je blauwe kazen echter sterk genoeg vindt, hoef je dat niet te doen .
Gorgonzola kaas is een voedingsrijke kaas die verschillende gezondheidsvoordelen biedt. Hoewel er onvoldoende onderzoek is gedaan naar het effect ervan op de menselijke gezondheid, maakt de nutritionele samenstelling het een gezonde aanvulling op uw dieet .
Het heeft een eetbare bruine korst en een romige gele binnenkant met een soepele textuur en een licht rokerige smaak. Neem contact op met een van onze vriendelijke verkoopmedewerkers om te informeren naar onze kazen.
Controleer de houdbaarheidsdatum en zorg dat je de kaas voor die tijd opeet. Het eten van bedorven blauwe kaas kan problemen veroorzaken. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van bedorven kaas kan leiden tot voedselvergiftiging en symptomen zoals maagkrampen, braken en diarree.
Het eten van bedorven blauwe kaas kan voedselvergiftiging veroorzaken , wat symptomen als misselijkheid, braken, diarree en maagkrampen veroorzaakt ( 5 , 6 ). Bepaalde soorten schimmels produceren ook mycotoxinen, wat giftige stoffen zijn die de immuunfunctie kunnen onderdrukken, spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken en zelfs kunnen bijdragen aan kanker ( 1 ).
Onderzoekers hebben bewezen dat het daadwerkelijk goed voor je is. Samen met andere oude kazen is blauwe kaas geweldig voor je darmgezondheid en dus je algehele welzijn.
Zachte witte kazen zoals brie en camembert hebben een korst die je prima kunt eten. Deze kazen krijgen hun karakteristieke uiterlijk door de schimmel Penicillum camamberti. Dit is een 'goedaardige' schimmel die familie is van penicilline en de schimmel op droge worst.
Hoe zit dat met port salut korst? Port salut heeft helaas ook zo'n plastic laagje, de oranje korst kun je er dus beter afsnijden. Oorspronkelijk was dat overigens niet het geval, port salut werd door monniken behandeld als een traditionele gewassenkorstkaas.
Aan de buitenkant van het stuk kaas bij jou in de koelkast zit een oranje laagje. Dat is een plastic coating die de kaas beschermt tegen schimmels en uitdroging. Niet om op te eten dus!
Soorten blauwe kaas
De meest bekende voorbeelden van blauwe kazen zijn Roquefort, Blue Stilton en Gorgonzola, maar in de loop der jaren is het aanbod in soorten sterk toegenomen.
Kazen zoals Parmezaan en Stilton zijn een harde kaassoort waarvan de korst gevormd wordt op een natuurlijke manier. Door het lange rijpingsproces kan de korst een uitgesproken smaak hebben: ze is eetbaar, maar zelden lekker.
Vaak krijgen we de vraag of het bruine korstje van de rookkaas gegeten kan worden. Het antwoord is simpel: ja, je kunt het korstje van de rookkaas gewoon eten! Het bruine randje op de kaas ontstaat tijdens het rookproces op echt beukenhout. Hierdoor krijgt het korstje een volle smaak die perfect past bij de kaas.