Eigeel zorgt voor een glanzende donkerbruine kleur korstje als je er deeg mee bestrijkt. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt. Ook zorgen eieren voor luchtig gebak.
Eieren hebben heel wat unieke eigenschappen. Ze zorgen voor stevigheid, emulgeren, maken gerechten luchtig, geven smaak, kleur en glans en zijn voedzaam. In een gerecht kunnen ze zelfs meerdere functies tegelijk hebben.
Eieren fungeren als natuurlijke emulgatoren, die vloeistoffen en vetten combineren om een gladdere deegtextuur te verkrijgen . Daarnaast spelen eieren ook een rol bij het versterken van het glutennetwerk, zodat het brood een goede vorm en volume behoudt.
Daarnaast is het belangrijk om de eieren 1 voor 1 toe te voegen en de volgende pas toe te voegen als het vorige helemaal is opgenomen. Zo geef je de ingrediënten de tijd om goed te mengen tot een homogene massa.
Eieren eten heeft geen aangetoonde voor- of nadelen voor je gezondheid. Ze zadelen je ook niet op met een hoger risico voor hart- en vaatziekten, hoewel dat lang werd aangenomen. Eitjes zijn wel rijk aan voedingsstoffen, voornamelijk eiwitten en vet. Dat vet zit in de dooier en is grotendeels onverzadigd – wat goed is.
Eigeel zorgt voor een glanzende donkerbruine kleur korstje als je er deeg mee bestrijkt. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt. Ook zorgen eieren voor luchtig gebak.
Eén ei kun je vervangen door 50 gram appelmoes of een halve, liefst goed rijpe, gepureerde banaan. In hartige gerechten kun je in plaats van één ei 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree gebruiken, maar ook 2 eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met 2 eetlepels water.
Door eieren één voor één toe te voegen, zorg je ervoor dat de eieren zich mengen met de boter, in plaats van dat ze alleen maar met elkaar mengen . Zodra de eieren goed geëmulgeerd zijn, heb je de natte ingrediënten en de droge ingrediënten om te mengen.
Eidooiers die aan zanddeeg worden toegevoegd , maken het rijker en vertragen de ontwikkeling van gluten in de bloem , wat precies is wat u wilt. Gluten heeft een elastische kwaliteit die deeg rubberachtig kan maken als het te veel wordt ontwikkeld. Maar het resulterende kruimelige deeg kan moeilijk te verwerken zijn.
Eieren spelen een belangrijke rol in alles van taarten en koekjes tot meringues en banketbakkersroom: ze zorgen voor structuur en stabiliteit in een beslag, ze helpen sauzen en vla dikker te maken en te emulgeren, ze voegen vocht toe aan taarten en andere gebakken producten en kunnen zelfs dienen als lijm of glazuur .
Terwijl het ei de pizza goudbruin maakt zonder het deeg te gaar te koken en proteïne en vet toevoegt , voegt het reuzel smaak en zachtheid toe: "Het is niet waarneembaar in de smaak," specificeert Antonino scherp, "maar de consistentie is magisch. En je hebt er echt maar een theelepel van nodig voor het deeg."
"Eieren zijn een goede bron van eiwitten (zowel eiwit als dooier). Ze bevatten ook hart-gezonde onverzadigde vetten en zijn een geweldige bron van belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine B6, B12 en vitamine D ", zegt Kurt Hong, MD, een specialist in interne geneeskunde bij Keck Medicine of USC.
Mannen die drie eieren of meer per week aten hadden 81% meer kans op een dodelijke prostaatkanker in vergelijking met mannen die minder dan 0,5 ei per week consumeerden. Gevogelte en rood vlees verhoogden het risico op prostaatkanker niet.
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Eieren fungeren als bindmiddel voor koekjes , zonder hen zou het mengsel veel te kruimelig zijn. Ze voegen ook smaak en textuur toe, en verlengen de houdbaarheid. Hele eieren worden gebruikt om gebakken goederen te glazuren, waaronder koekjes en gebak, omdat ze kleur en glans toevoegen tijdens het bakken.
Maar er zijn twee veel belangrijkere voordelen aan het gebruik van azijn: het biedt een kleine verzekering tegen het te veel bewerken van het deeg . En die scheutje azijn voorkomt dat uw deeg oxideert en grijs wordt.
Zanddeeg is misschien wel het meest basale soort (maar daarom niet minder lekker!). Het is een eenvoudig deeg gemaakt met gewone bloem, boter en ei of water . De verhoudingen zijn meestal de helft van de hoeveelheid vet op bloem, wat een heel rijk en smakelijk deeg oplevert.
Als u te weinig eieren gebruikt, worden uw desserts zwaar, maar als u er te veel gebruikt, worden ze rubberachtig . De verklaring hiervoor ligt in het feit dat eieren uit eiwitten bestaan. Zoals Fine Cooking uitlegt, wanneer de eiwitten in eieren zich vermengen met de eiwitten in bloem, produceren ze de algehele structuur van het gebakken product.
Voeg een extra ei toe
De meeste cake mixen vereisen twee tot drie eieren. Slechts één ei meer zal extra vocht, vet en een beetje proteïne toevoegen, wat betekent dat de cake zachter zal zijn en minder snel te gaar zal worden en zal uitdrogen in de oven .
Gelukkig bevat eidooier lecithine, wat helpt om een emulsie te creëren tussen het water en het vet. Het enige lastige is dat lecithine een zachte, constante mix nodig heeft om een emulsie te maken. Als je alle eieren in één keer toevoegt, overweldig je de lecithine met te veel water, waardoor een klonterig mengsel ontstaat .
Eieren zijn een waardevolle bron van goede eiwitten
Een ei bevat alle aminozuren die je dagelijks nodig hebt. Een ei bevat vitamine A, E, D, K en B12. Als je, zoals ik, heel weinig vlees, vis en zuivel eet dan zijn eieren dus een belangrijke bron van B12, dat alleen in dierlijke producten voorkomt.
Als je een hartig recept hebt, kun je beter voor een andere vervanger gaan. Je kunt 1 ei ongeveer vervangen door een halve, het liefst een goede rijpe, banaan. Houd er wel rekening mee dat een banaan best een zoete smaak heeft. Hierdoor zal het baksel dan wel wat zoeter gaan smaken.
Eieren bevatten naast vetten en eiwitten, ook ijzer, vitamine A, B2 en B12. Ze passen in een gezond voedingspatroon en zijn een goede vervanger voor vlees. Eieren horen in de Schijf van Vijf, maar je kunt ze niet onbeperkt eten.