Het is al lang achterhaald, dat het hart van witlof bitter is. Dat is er allang uitgekweekt. Ik haal alleen het uiterste puntje eraf (2cm) en heb nooit last van 'bittere' witlof. ondanks dat het al een heel oude truc is werkt hij nog steeds en zijn er genoeg mensen die wél blij zijn met deze tip.
Deze bitterheid wordt veroorzaakt door natuurlijke verbindingen, zoals lactucine, die in de bladeren van witlof voorkomen. Koken, zoals grillen, stomen of roosteren, verzacht de bitterheid van witlof en ontwikkelt een meer delicate en zoete smaak.
Als je witlof te lang kookt wordt de lof erg bitter. Kook het daarom beetgaar waardoor het lekker knapperig blijft, zo'n 12 tot 15 minuten is voldoende. Zo blijven de voedingsstoffen ook nog eens beter bewaard.
Net als bijna alle andere groente, kun je witlof goed roerbakken. Daarbij kun je hele bladeren gebruiken, maar vaak is het lekkerder om de bladeren wat kleiner te snijden.
Niet iedereen houdt van de bittere smaak van witloof. Je kan deze verzachten door de buitenste blaadjes te verwijderen, een schijfje van de onderkant te snijden en er met een mes een kruisje in te zetten. Een ander middel is een beetje suiker gebruiken bij de bereiding.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
De jonge bladeren kunnen rauw of gestoofd gegeten worden. Om de smaak van de bladeren wat te verzachten wordt cichorei wel eens gebleekt, in de culinaire wereld spreekt men dan over molsla. Dit gebleekte blad is net als witlof te eten. Ook de bloemen zijn eetbaar en een mooie toevoeging aan salades.
Vroeger was de kern van witlof erg bitter. Tegenwoordig is deze kern een stuk milder en kun je hem in zijn geheel eten." Voeg honing toe aan witlof voor een mildere smaak.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Wist je dat je witlof rauw kunt eten? De bladeren van deze groente zijn iets bitter, heerlijk knapperig en ook nog eens hartstikke gezond.
Je kunt het hart van witlof eten. Hoewel het hart het meest bittere deel van de witlof is, is het wel eetbaar. Veel mensen kiezen ervoor om het te verwijderen om de bitterheid te verminderen, maar als je van een bittere smaak houdt, kun je het gerust eten.
Maak je witloofsoep minder bitter
Verwijder de binnenste kern van de witloof, die is namelijk het meest bitter van smaak. 2. Voeg een schepje suiker toe aan de soep om de smaken wat in balans te brengen.
Waar grondwitloof een volle smaak heeft hydrowitloof eerder een milde smaak met nog steeds die typisch zachte maar tegelijkertijd bittere toets.
Naast water en vezels bevat een stronkje witloof heel wat mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium en natrium. Ijzer stimuleert je stofwisseling, terwijl kalium vochtafdrijvend werkt. Vitamine B1, B2 en C verhogen je weerstand en geven je energie.
Ten eerste is het handig om altijd de harde kern te verwijderen. Die is namelijk het meest bitter. Daarna is het een kwestie van dingen toevoegen. Stoof of braiseer hem bijvoorbeeld met wat honing of bruine suiker.
Witlof is super gezond!
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
De wortels die na de oogst van de witte stronkjes witloof achterblijven, zijn rijk aan suikers, glutenvrije voedingsvezels en bioactieve verbindingen zoals fenolverbindingen en bitterstoffen. Die componenten zijn erg stabiel, ontdekte de onderzoekster.
Het afgesneden loof kan gewoon op de composthoop. Ook de wortel zelf kan je nu wat korter maken door er aan de onderzijde (puntzijde) een stuk af te snijden, zo lang er 20cm van de wortel overblijft doe je niets verkeerd. Als je veel witloofwortels hebt dan kuil je ze best op in een “kuil” van ongeveer 25cm diep.
Witloof en witlof zijn allebei correct. In België komt het witloof het vaakst voor.
Kook het daarom niet, maar braiseer het liever, met maar een klein beetje water. Laat het witloof daarna goed uitlekken, dep de stronkjes droog met keukenpapier én knijp ook nog elk stronkje afzonderlijk uit. Eventueel kun je de stronkjes witloof halveren vooraleer je dat doet, je krijgt er dan meer vocht uit.
Hoe weet ik of witlof niet goed meer is? De witlof is beschimmeld of verkleurd. Dit bederf herken je snel door te ruiken, goed te kijken of te proeven. Snijd een schijfje van de onderkant af en was de lof in ruim water.
Kan geen kwaad hoor is eigenlijk net zoiets als je wel eens bruine vlekjes op een appel ziet .