De smaak van chocolade kan sterk variëren afhankelijk van de herkomst, het cacaopercentage en de manier waarop de maker de bonen heeft verwerkt. Is de chocolade overwegend zoet, zuur, bitter of umami? Laat alle smaken tijdens het smelten ontvouwen en inhaleer een paar keer door je neus om dit proces te versterken.
Knijp je neus dicht en neem een hapje. Laat het chocolaatje smelten in je mond en probeer de smaak te herkennen. Laat je neus nadien los en haal diep adem om de aromatische noten te kunnen herkennen. Beweeg het chocolaatje tot slot doorheen je mond en kauw.
Pure chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, suiker en geur- en smaakstoffen zoals vanille. De ingrediënten van pure chocolade zorgen voor de bittere smaak, waarbij geldt: hoe meer cacao en hoe minder suiker er wordt toegevoegd, hoe bitterder de chocola.
Let op eventuele chocolade-proefnotities: Er zijn honderden manieren om de smaken in chocolade te beschrijven, waarvan sommige veelvoorkomend zijn: zoet, fruitig, karamel, aards en nootachtig . Let op welke u ervaart tijdens het proeven.
De smaak van chocolade is een mix van rijkdom, fruitigheid en aardsheid , die zich ontwikkelt bij elke hap. De zoetheidsniveaus in chocolade variëren van de hoge van melkchocolade tot de ingetogenheid van donkere varianten. De bitterheid in chocolade zorgt voor een evenwichtsoefening, waardoor de algehele smaakcomplexiteit wordt verbeterd.
Het smaakprofiel van chocolade kan sterk variëren, afhankelijk van waar de cacao wordt verbouwd . Sommige soorten kunnen fruitig zijn of juist een diepe aardse smaak hebben, terwijl andere smaken kunnen lijken op gebakken brownies .
Ondanks de overweldigende voordelen van pure chocolade, is er één waargenomen negatief punt dat sommige liefhebbers van zoete melkchocolade afschrikt: de sterke en vaak bittere smaak . De reden dat pure chocolade bitter smaakt, is vanwege het hoge percentage cacao (60-95 procent van de cacaobestanddelen).
Knijp je neus dicht: bijt en laat smelten, ontdek de basissmaken. Laat je neus los en haal diep adem: focus op de aromatische tonen. Beweeg de chocolade tegen je gehemelte, kauw: verken het mondgevoel. Drink tussen de chocolades door water om je gehemelte te neutraliseren.
Flavonoïden hebben een beschermende werking tegen hart- en vaataandoeningen; Chocolade zorgt voor de aanmaak van endorfine. Dit onderdrukt pijn en zorgt voor een euforisch gevoel.
Een product mag volgens de Nederlandse Warenwet pas chocolade worden genoemd als er minstens 35% cacao in zit. Melkchocolade moet in Nederland minimaal 35% cacao bevatten, pure chocolade minimaal 54% en extra bittere chocolade minimaal 65%. In witte chocolade wordt geen cacao verwerkt, maar uitsluitend cacaoboter.
Let op zoetheid, fruitigheid, bloemige tonen, nootachtigheid of aardse tonen (chocolade heeft een volledig scala aan natuurlijke smaken, afhankelijk van de cacaosoort en de oorsprong). Probeer specifieke aroma's te identificeren, zoals donker fruit, vanille of karamel.
Chocola vind je vaak zo lekker omdat je de zoete smaak associeert met de grote hoeveelheid calorieën en de belonende waarde van cafeïne-achtige stoffen in de cacao. Dit associatief leerproces verklaart waarom prikkels als de geur en kleur van een stuk chocola smaakverwachtingen oproept.
Daar hoort het te ruiken naar cacao, dat gebrande, naar karamel… Melkchocolade ruikt zoetiger, naar zoete melk. Voordat je het proeft, weet je al dat je dat gaat proeven. Je kunt niet proeven zonder te ruiken.”
De rijke, zoete en romige smaak van witte chocolade past goed bij fruit met een zuurgraad, zoals citrus, en pittig, zoals bessen. Het past ook heel erg goed bij zoete vruchten, zoals meloenen en perziken. Donkere chocolade, bekend om zijn bittere bite, helpt bij het neutraliseren van zeer zoete vruchten, zoals bananen.
Chocolade geschiedenis: De eerste cacaotelers.
Al rond 600 na Christus hadden zij de eerste cacaoplantages. Zij bereidden een bittere drank met de bonen uit de cacaoplant en noemde die 'xocoatl'. Met chilipeper, vanille en piment brachten de Maya's de drank op smaak.
Het kan gemakkelijk smelten en glad aanvoelen, soms kun je ook een vettig, wasachtig, korrelig, poederig, romig of zelfs droog mondgevoel waarnemen . Vergeet niet dat het proeven en bemonsteren van chocolade volledig subjectief is. Het kan van persoon tot persoon verschillen, er is geen goed of fout.
Chocolade eten kan direct onze stemming verbeteren. Het zorgt ervoor dat we ons goed voelen omdat het de afgifte van chemicaliën in onze hersenen activeert die ons blij maken . Chocolade bevat iets dat endorfine heet, wat natuurlijke stoffen zijn die ons blij maken.
Niet veel mensen zullen het weten, maar chocolade wordt gezien als een afrodisiacum, dat kalmerende chemicaliën voor de hersenen vrijgeeft die de energie en het verlangen verhogen. Chocolade is bewezen een natuurlijke high te produceren die de stemming van een persoon verbetert en dit wordt vaak gelijkgesteld aan verliefdheid .
Dr. Martin vertelt mij: "De meest gewenste smaakprofielen in cacao en chocolade zijn die welke worden gekenmerkt door een uitgebalanceerde hoeveelheid wrangheid en bitterheid (niet overheersend), een aangenaam cacaoaroma hebben en ook delicate tonen hebben zoals fruitig, bloemig, kruidig, nootachtig of karamel/moutig/gekonfijt .
Bewaar de pure chocolade op kamertemperatuur .
Als chocolade koud is, komen de smaken en aroma's niet zo snel vrij als wanneer het op kamertemperatuur is. Bovendien smelt chocolade op kamertemperatuur direct in je mond, wat de algehele ervaring verbetert.
Het aroma van chocolade is complex en wordt beïnvloed door een breed scala aan aromatische componenten. Het omvat een breed scala aan geurnoten, waaronder aardse, nootachtige en soms fruitige of bloemige ondertonen .
Wat te doen met 100% pure chocolade. Eet het gewoon zoals het is, natuurlijk! Je proeft de smaken van de cacaoboon en omdat het zo'n decadente traktatie is, heb je er niet veel van nodig. Bakken is een andere goede manier om 100 procent pure chocolade te gebruiken.
In plaats van een hele reep chocolade te eten, beperk je jezelf tot één of twee blokjes pure chocolade met meer dan 70% cacaobestanddelen . Sommige mensen vinden het een goed idee om de reep in blokjes te breken en ze in porties van één of twee blokjes in te vriezen.
Ondanks de geprezen gezondheidsvoordelen, begon 100% pure chocolade niet bepaald zijn succesvolle carrière als een lekkernij. Met zijn intense cacaosmaak (soms te bitter om te verdragen zonder de suiker) , werd de consumptie ervan meer gezien als een zelfopgelegde straf dan als een traktatie voor het gehemelte.